Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 13:52
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu cred că pentru a fi votat de oamenii săraci, trebuie să fii neapărat și tu sărac!

-- Viorel Cataramă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Primarul Capitalei nu mai este ce-a fost primul secretar”
.: Data 16-Noi-2007 :: Accesări: 1845 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Primarul Capitalei nu mai este ce-a fost primul secretar”
Invitat: Crin Halaicu, primarul general al Capitalei
Data: 14 noiembrie 1995


Octavian Andronic: Bucureştean get-beget, născut la 22 iunie 1952, în Zodia Racului, profesia inginer constructor, specialitatea instalaţii, antecedente politice - fără, n-aţi fost nici UTC-ist şi nici membru de partid - nu ştiu cum aţi scăpat - a devenit de-a dreptul liberal în 13 ianuarie 1990, este primar din 26 februarie 1992, funcţie pe care a ocupat-o la vârsta de doar 39 de ani. Stimate domnule Halaicu, "Libertatea" a publicat în urmă cu câteva zile rezultatele unui sondaj efectuat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională din care, concluzia desprinsă de ziarul nostru a fost că dacă primarul liberal ar candida în 1996, peste 80% din locuitorii Capitalei, nu l-ar mai vota. S-au săturat bucureştenii de dvs. ?

Crin Halaicu: Nu ştiu, dar ei trebuie să răspundă. Dar aici este un paradox. Deci ca intenţii de vot, la ce spuneţi dvs., aici apare o altă parte a sondajului, care spune care este calificativul acordat de populaţie activităţii. În mod paradoxal, 32 % din populaţie e satisfăcută sau mai mult. Păi, un sondaj publicat acum o lună şi jumătate situa Guvernul la 16% si Preşedinţia la 40%. Eu mă situez cam la mijloc. Deci eu cred că ăsta este adevărul. Dincolo, atâta timp cât nici nu s-a pornit campania electorală, nici nu se poate vorbi de intenţie de vot.

Octavian Andronic: Dar de intenţii de candidatură se poate discuta ?

Crin Halaicu: Aici este o chestiune mai complicată. Eu nu am candidat în nume personal, deci eu am fost propus de Partidul Naţional Liberal Convenţiei, Convenţia m-a desemnat candidat. Nici n-am de gând să candidez în nume personal. Aici este o chestiune legată de calendarul Convenţiei si al Partidului National Liberal, de a-şi alege candidatul la funcţia de primar general.

Octavian Andronic: Dar dacă Convenţia va decide că îndepliniţi acest mandat, vă veţi prezenta la alegeri ?

Crin Halaicu: Deci dacă Convenţia mă va susţine, că una este să decidă si alta este să mă susţină. Dacă mă va susţine, mă voi prezenta.

Octavian Andronic: Cu ce atu ? Ce consideraţi că a fost câştig din anii ăştia care să vă poată ajuta în continuare ?

Crin Halaicu: Păi, e un lucru foarte simplu. Dacă s-a făcut ceva, sunt în vârful săgeţii. Dacă nu s-a făcut, este adevărat, tot în vârful săgeţii sunt. Dacă e să discutăm de ce s-a făcut din ce se putea face, eu ştiu cel mai bine despre problemă. Eu ştiu cum să continui imediat. Dacă e să discutăm de continuare. Sigur, poate să apară altcineva care-i mai bun ca mine. Nu contest că există oameni mai capabili decât mine. Dar eu ştiu prin ce dificultăţi trece un om care este într-o asemenea poziţie. în dificultăţi adaptare, de găsirea unor oameni cu care să facă echipă şi care să fie capabili să facă echipă cu el. Funcţie foarte grea. Poziţia este importantă. Nu este ceea ce a fost pe vremuri primul secretar al municipiului, dar este totuşi o poziţie importantă. Dificultăţile de adaptare încep de la minim şase luni de zile. Cineva care ştia mai bine decât mine mi-a spus că în doi ani de zile dacă dumneata înţelegi despre ce este vorba, eşti tare, după un an mi-a spus: domne, eşti chiar foarte tare! Cam asta este situaţia.

Octavian Andronic: Atât personalitatea primarului general, cât şi omul Halaicu au captat atenţia publică în mod constant. Căsătoria dvs. a suscitat comentarii contradictorii iar preparativelor nupţiale li s-au creat o aură de nuntă ca-n poveşti. Cum a fost, de fapt ?

Crin Halaicu: Deci a fost o nuntă absolut obişnuită. Singurul lucru care a suscitat interesul în toată povestea asta era numele meu şi faptul că el n-a fost public în toată povestea asta. E o chestiune personală. Şi cred că nu trebuie să influenţeze nici în bine, nici în rău treaba mea de la Primăria Capitalei.

Octavian Andronic: Sunt de acord. Foarte multe resentimente dintre noianul de probleme pe care le ridică activitatea pe care o desfăşuraţi şi pe care o desfăşoară municipalitatea au generat, am să încep cu această problemă, nu este o ordine de prioritate: contractele de asociere ale Primăriei cu cârciumarii, cu patronii de restaurante. Oamenii au băgat multe milioane, sute de milioane în restaurantele pe care le-au luat în locaţii de gestiune, le-au închiriat, dar acum se trezesc că nu au nici o bază de viitor. Opera domnului Cojocaru, din câte ştiu - pentru că dumnealui a iniţiat această formulă - nu se va sparge, într-un fel, în capul dvs. ?

Crin Halaicu: Deci, nu domnul Cojocaru a iniţiat. Dumnealui a pus în practică o hotărâre de Consiliu, dacă la ea faceţi referire, a cărei aplicare e discutabilă. Dar să facem referire la contextul general. Lucrurile sunt parţial aşa cum spuneţi dvs. şi parţial nu. Şi unii cu adevărat au investit, iar alţii n-au utilizat decât ce au avut la dispoziţie şi au exploatat la maximum. Deci la ora asta este în analiză la Primăria Capitalei şi nu numai la nivel de cârciumi, cum spuneţi, ci tot ce înseamnă spaţii comerciale, ce contracte sunt expirate ? în ideea de a scoate totul la licitaţie. Pentru că am constatat un lucru: că ideea lanţurilor de magazine pe diverse ramuri sau lanţuri de super-magazine este un lucru bun care l-am avut pe vremuri şi pe care astăzi nu-l mai avem. Pe de o parte, pe de altă parte că sunt firme care licitează - dacă discutăm de licitaţii privind chiria, merg pe nişte chirii exorbitante pe care, de fapt, după aceea nu le plătesc. Atunci blochează oamenii serioşi care-si fac socoteli în funcţie de ce se poate vinde ş.a.m.d. Deci, ideea este nu să licitezi chirie, chiriile sunt destul de mari, deşi influenţa lor asupra preţurilor nu este foarte mare, ea există, ci să licitezi pe investiţiile care se pot face cu garanţii în bănci pentru ca să discutăm cu firme importante, să nu ne încurcăm cu firme care vor să tragă tunuri, cum se spune. Că sunt destul de mulţi care vin aici în România să tragă tunuri şi le-au şi tras o bună perioadă. Iar ideea lanţurilor de magazine şi de restaurante e foarte bună, se pot asocia între ei. Uitaţi-vă la Mc. Donald's, de exemplu. Se deschide al treilea şi un "Drive". Deci patru magazine într-un an, e ceva. Sunt prinse în reţea, de ce câştigă bine şi pot vinde ieftin? Pentru că având reţea, managementul e unic, e mult mai bun. Nu-i vorba numai de marketing aici.



Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"