Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 08:21
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acoliții premierului trebuie să înțeleagă că spitalele nu au nevoie de medicamente de discotecă sau de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

-- Sorin Oprescu, membru PSD

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„De cinci ani n-am reușit adaptarea noului Cod penal”
.: Data 16-Noi-2007 :: Accesări: 2668 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„De cinci ani n-am reuşit adaptarea noului Cod penal”
INVITAT: Eugen Vasiliu, procuror general adjunct in Parchetul României
DATA: 31 octombrie 1995


Octavian Andronic: Stimaţi telespectatori, vă mărturisesc că toate preparativele mele, tot scenariul pe care l-am făcut pentru această emisiune, cu o mapă de planşe şi de desene, a fost dat peste cap, în maniera proprie profesiei sale, de către domnul procuror Eugen Vasiliu. Mă văd nevoit să-i dau dreptate în ceea ce privesc argumentele pe care Ie-a invocat şi, de aceea am să vă propun să intrăm direct în subiect, de fapt introducerea a fost făcută de filmul documentar realizat de redactorul George Dumitrescu. Mâine dimineaţă, la 7.15 plecaţi, vă îmbarcaţi în avion sau în elicopter ?

Eugen Vasiliu: Nu are nici o legătură nici cu emisiunea, nici cu subiectul, îmi place foarte tare să cred că domnul care a spus că este prematur să concluzionăm mai are mulţi adepţi ai opiniilor sale ...

Octavian Andronic: Chiar a făcut precizarea că este un om cu picioarele pe pământ.

Eugen Vasiliu: Şi este foarte adevărat. Vreau să vă spun că în urmă cu o săptămână Parchetul General nu cunoştea datele problemei. în respectul adevărului vreau să arăt totuşi că Ministerul Afacerilor Externe cunoştea şi ministerul Comerţului parte din aceste probleme care, după părerea mea trebuiau sesizate la timp instituţiilor abilitate de lege în a desluşi adevărul în asemenea afirmaţii de extremă gravitate apărute în străinătate la adresa României. Am acceptat apariţia în emisiune cu dvs., în primul rând că ţin la dvs. ca ziarist, nu e un compliment fără rost, şi în al doilea rând pentru că numai avem timp în fiecare zi să dăm răspuns fiecăror supoziţii sau idei care sunt declarate în diferite ziare.

Octavian Andronic: De altfel, acestea sunt doar ziarele de astăzi în care subiectul se află constant pe prima pagină.

Eugen Vasiliu: Am militat întotdeauna, pe de o parte ca ziaristul să fie onest, cinstit şi să scrie numai ceea ce a verificat, iar pe de altă parte cred în obligaţia funcţionarului de stat în a informa ziaristul cu ceea ce a constatat. Iar de aici până la a ne sili într-o anchetă penală să spunem ... Am primit întrebări astăzi, de genul "ce probatorii aveţi pentru dispunerea arestării preventive împotriva persoanei X din acest dosar?" Acestea sunt - logic - detalii de anchetă unde orice magistrat străin ar răspunde cu no coment şi cu asta-basta.

Octavian Andronic: Dar, domnule procuror, probabil că în meseria dvs. mai mult ca în oricare altele există o limită între nevoia de transparenţă şi exigenţele meseriei.

Eugen Vasiliu: De asta mă aflu aici, ca să servesc toate datele problemei la orice întrebări. Putem adopta ce variantă doriţi: ori mă întrebaţi, ori mă lăsaţi să relatez ceea ce vă pot spune până în prezent. Repet, nu voi face referiri strict la cauză pentru că este o cauză în curs de urmărire penală şi nu se pot face afirmaţii decât în limita pe care o conferă legea magistraturii, ceea ce vă pot spune foarte exact este că ştiu paşii dvs. despre faptul că reprezentantul absolut, jurist-consultul sau consilierul juridic al firmei ARMSCOR s-a deplasat în România şi a luat declaraţii unor funcţionari de stat care şi-au declarat un punct de vedere, este obligatoriu şi pentru noi să mergem în Republica Sud -Africană să facem anchete, dar noi vom respecta legea şi va trebui să cerem avizul autorităţilor, este normal, în orice stat din lume suveran, ştiţi foarte bine, este corect ca orice audiere a unei persoane - dacă îţi foloseşte acea declaraţie - să fie luată de un organ abilitat.

Octavian Andronic: Face parte tot din acest exces de transparenţă pe care-l reclamăm, modalitatea neortodoxă în care s-a procedat ?

Eugen Vasiliu: În opinia mea eu nu văd un lucru rău faptul că firma ARMSCOR a căutat să-şi facă ordine în propria casă. Nu şi-o făcea, probabil că nu aflam - cum spune românul - în veci despre această afacere. Ei, având evidenţe contabile foarte bune, sigur că s-a înscris acolo probabil adevărul, sau mare parte din adevăr, în sensul că o parte din sumele de bani scoase de firmă au fost înmânate unor funcţionari. Repet, nu unor reprezentanţi de guverne, de instituţii, ci unor funcţionari care, pe cont propriu, au făcut nişte acţiuni de care vor răspunde penal. În ce priveşte funcţionarul nostru, asta pot să spun, deci în măsura în care am confirmat măsura arestării preventive dispuse împotriva sa, după părerea noastră şi-a încălcat grav atribuţiile de serviciu, în sensul că a acceptat primirea unei sume de bani ca trimis al statului român şi şi-a însuşit această sumă de bani, plasând-o în două conturi personale în străinătate.

Octavian Andronic: Dar, domnule procuror, românul trăieşte de vreo cinci ani sub zodia comisionului. Ce este neclar aici ?

Eugen Vasiliu: Orice comision, dacă este comision în sensul legii civile ar trebui prevăzut într-un contract. Ori aici nici vorbă să fie de vreun comision, aşa cum încearcă cineva să-şi ascundă. Mita va rămâne mită întotdeauna. Ce este comision se prevede în contract şi n-are nimeni ceva împotriva primirii sau prevederii într-o tranzacţie a remiterii unui comision. Asta este cu totul altceva. Aici mi se pare cel puţin hilar, să nu spun altfel, să cred că este vorba de un comision din moment ce nu era prevăzut şi, fie vorba între noi, nu ştia nimeni dacă funcţionarii de acolo nu începeau să-şi facă ordine în evidenţele contabile. De altfel, cred că Europa întreagă doreşte la clipa aceasta, ca o evidenţă fiscală fantastic de bună, dusă până la extrem, conduce la găsirea corupţiei. În rest, a fi frate cu corupţia fără ... dacă nu stăpâneşti domeniul fiscal nu dovedeşti corupţia niciodată. Şi aici părerea mea este că există corupţie din partea statului român, o repet cu convingere, dar sper că mai am cuvânt, şi dacă aş avea alte date, măcar aş tăcea. Nu este implicată nici una din instituţiile noastre, se pot face o sumedenie de supoziţii, omul simplu este obligat, dar există o lege, vedeţi, din păcate nu vreau să reiau o idee veche, legile sunt foarte multe. Mulţi jurişti nu le cunosc. Legea 93/94 este o lege care prevede modalitatea în care se importă materiale - să zic de importanţă strategică - şi uraniu, şi altele, nu-i nici un secret, sunt comitete şi comiţii întregi care semnează, se dau licenţe, sigur că totul este ... ar fi şi nu ştiu cum să credeţi că în Italia sau în Franţa se face un export de avioane - si nu ştie Guvernul că s-a acordat o licenţă. Dar astea sunt mici speculaţii care ţintesc una şi bună: cum să dăm în cine nu ne place.

Octavian Andronic: Răfuiala politică.

Eugen Vasiliu: Exact. Şi voi repeta şi am susţinut-o. Din păcate noi nu avem forţe să rezistăm avalanşei care va fi. Ca în toate statele. Din ce se vor apropia alegerile, vor exista mai multe ...

Octavian Andronic: Cazuri de corupţie.

Eugen Vasiliu: Nu cazuri de corupţie. Ele vor exista şi trebuie să le
descoperim, dar ca să le descoperim îţi trebuie şi un anume organ abilitat
să poată să facă anchetă.Vedeţi, asta o folosesc în interesul ideilor care
le-am mai spus şi la acest post de televiziune. Noi nu avem la această
clipă un organ centrat, canalizat şi cu personal şi cu logistica necesară în
combaterea unor fapte de acest gen. Corupţia nu mai este cea veche:
dă-mi 1 000 să-ţi dau aprobarea. Corupţia se poartă la ...

Octavian Andronic: La sume mari. Poate că şi asta este mică.

Eugen Vasiliu: Nu, eu zic că este o sumă normală într-o afacere de genul ăsta. Ar trebui o formaţiune specializată, aţi văzut, pentru noi nu este un secret, Republica Sud-Africană are acest organism creat de cercetare a acestor infracţiuni grave. Toate ţările nordice au acest sistem. Noi îl dorim demult. L-am cerut în 1990. Din păcate, din cerinţa noastră de a avea o poliţie judiciară, deci care să lucreze cu Parchetul în cazurile în care îi dau dispoziţie sau fixăm o anume manieră de lucru, ei lucrează într-un alt minister, magistraţii nu fac politică, Ministerul de Interne trebuie să facă, şi atunci sigur că se nasc declicuri, astea sunt foarte rare, dar există şi cel puţin pentru combaterea sistemului, a crimei organizate care cuprinde tot complexul infracţional, de la traficul de droguri, cât şi celelalte care le ştiţi, trebuie un organism specializat. Eu repet la infinit, pentru că toată lumea se preface că luptă cu fenomenul, dacă nu ne ajută să avem atât personal necesar cât şi logistică. Nu vreau să vă spun că nu am venit să mă vait eu ... Dar într-un sistem în care Parchetul General, Ministerul Public nu mai are nici un computer în funcţiune, este hilar, hazos să zici că te baţi cu corupţia la nivel înalt. Nu vă mai spun alte mici impedimente care fac ca, pe zi ce trece, în loc să ne întărim forţele, eu zic că devenim mai vulnerabili, pentru că încă salarizarea magistraţilor suferă, încă relaţiile dintre Parchet şi o poliţie, aptă să lucreze cu informaţii de prim ordin, eu, aceste informaţii pe care le-am primit urmăresc o poliţie specializată care să fie aptă ca şi magistraţii specializaţi. Vreau să vă spun de o chestie foarte bună care s-a născut - sigur că noi o dorim de mai mulţi ani - cât şi băncile noastre - şi ne-am unit şi sper că până la 1 decembrie vom avea un proiect de lege care să fie promovat în cadrul legislativului pentru combaterea fenomenului spălării banilor murdari. Că până acolo tot aici ne vom întoarce ...



Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"