Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 10:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Amara experiență de deținut mi-a folosit ca judecător”
.: Data 02-Noi-2007 :: Accesări: 3257 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Amara experienţă de deţinut mi-a folosit ca judecător”
Invitat: Adrian Niţoiu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie
Data: 15 august 1995


Octavian Andronic: Bună seara, stimaţi telespectatori, vă mulţumim în primul rând pentru că vă aflaţi şi în această seară în faţa televizoarelor şi, înainte de a intra în subiectul emisiunii noastre care este o nouă ediţie a luptei pe care o ducem cu mijloacele care ne sunt proprii, împotriva abuzurilor şi corupţiei, să-i felicităm, în numele meu şi al invitatului nostru, pe toate Măriile, Mioarele, Marinelele, dar în egală măsură pe toate Marianele şi Marinele, care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Le urăm din inimă "La mulţi ani". Dacă aţi citit "Libertatea" de astăzi , ştiţi cine este invitatul: este domnul judecător Adrian Niţoiu, de la Curtea Supremă de Justiţie, personaj cunoscut al vieţii publice post¬revoluţionare, nu numai datorită faptului că a fost unul dintre primii "răi" ai proceselor care au fost declanşate după revoluţie. Însă, pentru o mai bună edificare, vă propun un remember pe calea imaginilor de acum cinci ani şi jumătate. (...)
Iată-l de astă dată în ţinută civilă, dar păstrându-şi gradul militar, care este acela de general maior ... domnul judecător Adrian Niţoiu de la Curtea Supremă de Justiţie. Domnule judecător, ce sentimente v-au trezit imaginile pe care le-am urmărit acum ? Cum vi se par ? Ce reprezintă ele pentru dvs. în 1995 şi ce au reprezentat în 1990 ?

Adrian Niţoiu: În anul 1990, mai precis în luna ianuarie, când a avut loc procesul din care am urmărit câteva secvenţe, m-a încercat simţământul că-mi fac datoria faţă de ţară participând la tragerea la răspundere a celor acuzaţi de grave infracţiuni. Astăzi, revăzând aceste imagini mă gândeam la faptul că dacă ar mai fi în faţa camerei de luat vederi, Postelnicu nu ar mai avea aceeaşi atitutudine, după cum poate s-a constatat că şi-a schimbat-o pe parcurs, atât el cât şi ceilalţi, revenind asupra recunoaşterilor şi declarându-şi nu numai nevinovăţia, dar chiar şi unele merite în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului 1989 în ţara noastră.

Octavian Andronic: Aţi pronunţa astăzi aceeaşi sentinţă pe care aţi pronunţat-o în 1990 ? Care este marja de variabilitate a unei sentinţe, influenţată de contextul istoric, politic şi de alţi factori exteriori ?

Adrian Niţoiu: Diferenţa de apreciere a probelor are marje în funcţie de contextul istoric. Un singur lucru este clar, şi astăzi ca şi atunci : nu am nici o îndoială de vinovăţia celor care au fost aduşi în fata justiţiei. Sigur că, în funcţie de mutaţiile produse în viaţa politică, economică, socială, juridică s-ar pune unele probleme referitoare la încadrarea juridică, vinovăţia însă rămâne de neclintit.

Octavian Andronic: Vă mulţumesc pentru acest răspuns. Înainte de a trece la umătorul am să-mi permit să prezint telespectatorilor câteva elemente biografice ale invitatului. Deci, născut în 1930 la Craiova, oltean, absolvent al scolii de ofiţeri si al Facultăţii de Drept din Bucureşti, procuror militar, arestat în 1959 pentru „uneltire contra ordinii de stat” - celebrul articol 209 - şi condamnat la 12 ani muncă silnică. A executat cinci în Balta Brăilei şi în Deltă. Graţiat, reabilitat în 1964, a lucrat ca contabil şef până în 1968, când celebra plenară din aprilie a încercat să dea o impresie de legalitate pentru ca puternicii zilei să se poată răfui mai bine cu vechea echipă. S-a constatat atunci că a fost vorba de o eroare judiciară şi a reintrat în justiţie ca judecător. În 1977 însă au început iar să cântărească antecedentele penale, a funcţionat până la revoluţie ca consilier juridic în Ministerul Apărării Naţionale. După Revoluţie a fost încadrat la Tribunalul Militar Teritorial, a judecat procesul „celor patru” din care am urmărit secvenţele dinainte, din ianuarie 1990, ca şi procesul celor 1.400 de arestaţi de la Jilava, al autorilor reţinerii lui Dumitru Mazilu şi procesul generalului Vlad. Am să fac o paranteză: în discuţia avută înainte de emisiune aţi amintit un episod, şi anume că la un moment dat, când generalul Vlad, fostul şef al Securităţii a venit să-şi vadă dosarul înaintea unui proces aţi simţit nevoia să vă interesaţi dacă are la dispoziţie cele necesare: creioane, hârtie ş.a.m.d. Veneaţi după ce aţi băut o cafea şi v-aţi gândit, omeneşte, că s-ar putea ca şi generalul Vlad să dorească să bea o cafea. l-aţi oferit-o. A fost surprins. Iertaţi-mă, dar într-o judecată mai elementară care derivă din celebra lege a Talionului v-aş întreba: câţi dintre anchetatorii dvs. v-au oferit o cafea în 1959 ?

Adrian Niţoiu: Eu am fost anchetat şi judecat în anul 1959 când specifică regimului totalitar era represiunea şi când nu se punea problema unei atitudini corecte faţă de cel pe care îl anchetezi. Astfel,evident că nici nu aş fi pus problema că mi s-ar putea oferi o cafea sau o ţigară. Lipsa ţigaretei era un element de şantaj, în scopul de a declara ceea ce se dorea a se stabili fără ca să reprezinte însă realitatea.

Octavian Andronic: Toată această experienţă de viaţă, ultimă, fundamentală, de Deltă şi de Balta Brăilei au cântărit în modul în care aţi apreciat vinovăţiile celor care i-aţi judecat după 1990 ?

Adrian Niţoiu: Această amară experienţă a contribuit nu numai în modul în care am judecat, am participat la judecarea unor procese începând cu anul 1990 şi în prezent, ci şi după ce mi-am reluat, între anii 1970 -1977, activitatea de judecător.



Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"