Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 17:44
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Nu facem dosare politice”
.: Data 02-Noi-2007 :: Accesări: 2690 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: Ion Honcescu, șeful Departamentului de control al Guvernului
Data: 8 august 1995

Octavian Andronic: Bună seara, stimați telespectatori nemicrobiști, vă mulțumesc pentru faptul că sunteți astă seară alături de noi, într-o nouă încercare de a vedea cum ne luptăm, cu ce sorți de izbândă ne luptăm cu abuzurile și corupția. De data aceasta, invitatul emisiunii noastre este domnul ministru Ion Honcescu, șeful Departamentului de Control al Guvernului. Înainte de a intra în subiectul propriu-zis al emisiunii aș vrea să fac două precizări: prima, că astăzi așteptăm din partea telespectatorilor întrebări legate de subiect la telefonul : 212.06.11. Si a doua precizare ține de faptul că în dorința de a ști cam ce cred oamenii, cum apreciază această instituție importantă a statului de drept, am efectuat un sondaj de opinie pe stradă. Vă invit să-! urmărim. (...) D-le ministru, după cum vedeți opinia publică este, ca de obicei, împărțită.Însă m-a pus pe gânduri una dintre afirmațiile interlocutorilor noștri: este corupția chiar la tot pasul ?

Ion Honcescu: Da, este la tot pasul pentru că pot să spun că în fiecare instituție la nivel mai mare sau mai mic găsești un funcționar corupt. Asta fără discuție.

Octavian Andronic: Dați-mi voie să fac o observație. Pentru cine vizionează o fotografie de grup a Executivului nu se poate să nu observe un anumit lucru, că în marea lor majoritate, demnitarii, oamenii cu funcții de astăzi au crescut în greutate, și la propriu și la figurat. Vreau să mă refer doar la sensul figurat al termenului. Uitându-mă la dvs. trebuie să recunosc că nu confirmați această regulă. Ce se întâmplă, cum vă păstrați această formă sportivă ? Vă aleargă premierii foarte mult pe urmele corupților sau alergați dvs. din proprie inițiativă ?

Ion Honcescu: N-aș vrea să se înțeleagă greșit că eu alerg așa foarte tare, pe urmele corupției. Bineînțeles că alerg cu mașina dacă trebuie să mă deplasez cu mașina dintr-un loc în altul în țară.

Octavian Andronic: Cu ce fel de mașină ?

Ion Honcescu : Am un Renault 18, vechi de 15 ani.

Octavian Andronic : Și corupții cu ce fel de mașini aleargă ?

Ion Honcescu : Cu mașini mult mai bune. Un compliment pe care mi l-ați făcut, că eu îmi păstrez forma, vreau să vă spun că eu merg foarte mult pe jos. În ce sens, eu seara când plec de la Guvern, stau pe Bd. Tineretului, lângă Sala Polivalentă, eu merg pe jos. În felul acesta cu folos și pentru mine, dar mă uit și prin magazine, mă uit la prețuri, mă uit pe la tonete și văd cam ce se întâmplă. Mai merg câteodată prin Piața Matache sau prin Piața Norilor.

Octavian Andronic : Dincolo de acest „sport de documentare”, cred că ar trebui să precizăm pentru telespectatori cu ce se ocupă Departamentul de Control al Guvernului.

Ion Honcescu : E bine să precizez, am văzut că cei care au fost intervievați pe stradă, mulți nici nu știau despre noi, cu toate că noi am încercat, dvs. ca director de ziar știți, în ultimii doi ani și jumătate, de când eu îndeplinesc această funcție, am încercat să mediatizăm cât mai mult activitatea noastră. Deci cazuri concrete, măsuri astfel încât opinia publică să fie în cunoștință de preocupările noastre și aș spune că foarte multă lume ne cunoaște pentru că iată, anul trecut am primit peste 2 500 de scrisori din toate colțurile țării, din sate, din comune. Și pe plicuri scrie corect și numele meu și denumirea corectă a Departamentului de Control care face parte din structura Guvernului, este subordonat primului-ministru ...

Octavian Andronic : Aveți un singur șef, dl. prim-ministru.

Ion Honcescu : Da, așa este și normal, fiecare să aibă un singur șef. Deci avem 40 de posturi. Foarte pe scurt, aș vrea să arăt că avem în activitatea noastră cam trei direcții. Noi facem controale numai cu inspectorii noștri de la Departamentul de Control sau împreună cu echipe complexe, cu personal de specialitate, după caz, de la Ministerul de Finanțe, Poliția Economică, Garda Financiară, Direcția de Supraveghere și Control Vamal, sau celelalte inspecții subordonate de vamă. O a doua direcție a activității noastre este aceea de coordonare a organelor de control, aici mă refer în special la a organelor de control guvernamentale întâlnirile din două în două săptămâni cu Poliția Economică, cu Garda Finanaciară, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, unde noi, la aceste întâlniri, discutăm etapa anterioară sau stabilim direcții de acțiune sau diverse acțiuni pe care trebuie să le facem împreună sau pe anumite colective, în funcție de sarcinile care ne vin de la Guvern, de la primul-ministru ș.a.m.d. O a treia coordonată a activității noastre este aceea de sinteză. Deci, noi departamentul, respectiv eu, care particip la ședințele de guvern prezint rapoarte de activitate, cazuri mai deosebite cercetate care trebuie să fie în atenția Guvernului, mai ales acolo unde trebuie luate măsuri de către alte ministere și noi propunem acest lucru, sau chiar măsuri de sancționare sau de eliberare de funcție a unor funcționari cu funcții mai înalte și în cazul acesta noi facem propuneri Guvernului. De asemenea, în activitatea noastră de control încercăm să o finalizăm, deci urmare concluziilor pe care le tragem, încercăm să finalizăm prin propunerea Guvernului de îmbunătățire a unor acte normative sau chiar elaborarea lor. Ca să se înțeleagă mai bine aș da un exemplu: chiar anul trecut am făcut un control la Constanța și am observat modul cum se exportă animalele vii. În luna ianuarie, urmare propunerii noastre s-a aprobat în ședința de Guvern o hotărâre în care am stabilit clar de la achiziție până la vamă ce formalități trebuie făcute ș.a.m.d. astfel încât totul să decurgă normal. Și s-a discutat foarte mult despre modul cum se dau licențele pentru exportul de cherestea. Acum circa o lună de zile în ședința de Guvern, când s-a aprobat regulamentul de acordare a licențelor acestora, noi am propus niște amendamente astfel încât să se înlăture suspiciunile care existau, dar mai mult am propus și s-a aprobat ca la această comisie să participe un reprezentant al nostru, unul de la Poliția Economică, unul de la Ministerul Finanțelor, astfel încât ei să supervizeze toate documentațiile care vin acolo, dacă sunt legale, dacă se respectă toate criteriile pentru acordarea acestor licențe și cred că anul ăsta nu mai poate fi nici unul fel de discuție cum se spunea până acum ...



Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "În luptă cu abuzurile și corupția"