Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:31
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Deocamdată îi oferim dânsului. Vrem să știm dacă doresc cei de acolo. Vom vedea câți doresc.

-- Octav Cozmâncă despre locurile pe listele de parlamentari oferite Președinției

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

Ion Iliescu la 'Starea Națiunii' (26 ianuarie 2004)
.: Data 19-Sep-2007 :: Accesări: 2541 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Horia Gruşcă: Doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit la Starea Naţiunii. Îmi fac o datorie colegială să vă anunţ că Raluca Moianu îşi cere scuze că va întârzia o oră la întâlnirea cu dvs.
În ceea ce mă priveşte, vă spun "La Mulţi Ani" - o dată pentru că este prima emisiune din acest an şi apoi pentru că niciodată nu e prea târziu pentru urări de bine.
Urări de bine şi invitatului nostru permanent, dl preşedinte Ion Iliescu. "Bine aţi venit" şi "La Mulţi Ani"!

Ion Iliescu: Bună-seara şi La Mulţi Ani.

H. Gruşcă: Domnului Octavian Andronic, directorul Agenţiei AMOS News un simplu salut colegial pentru că ne-am mai întâlnit în cursul acestui an.
Domnule preşedinte, uitându-mă prin ziare să văd ce mai scrie presa despre dvs., chiar şi indirect, daţi-mi voie să vă citez ceea ce am găsit într-un cotidian central: în ultimul timp v-aţi cam băgat nasul în treburile altora.
Cei din jur sunt extrem de nemulţumiţi şi s-au cam supărat pe dvs., dar partenerul de viaţă vă rămâne alături.
Vă recunoaşteţi în descrierea aceasta?

I.Iliescu: Da.

H. Gruşcă: Este horoscopul dvs. pentru una din zilele acestea apărut într-un ziar. Sunteţi în zodia Peştilor, dacă nu greşesc...

I.Iliescu: Da.

H. Gruşcă: Deci nu vă recunoaşteţi. De aici şi neîncrederea în presă.

I.Iliescu: Depinde de percepţia celui care scrie...

H. Gruşcă: A fost o glumă. Sper să nu mi-o luaţi în nume de rău.

I.Iliescu: Unii, din contră, mă critică pentru că tocmai nu prea m-am amestecat.
Am văzut în scrisorile pe care mi le-aţi trimis: de ce nu răspund personal la toate scrisorile pe care le primesc. Asta poate să-şi imagineze oricine că este imposibil. Răspund şi personal.

H. Gruşcă: Cam câte scrisori primiţi?

I.Iliescu: Vin cu miile. Plus email-urile. Sunt situaţii în care răspund şi personal.
Pe celelalte le dau consilierilor şi departamentelor de profil. Altă întrebare: de ce le mai trimitem la alţii? Pentru că sunt probleme pe care nu le rezolvă Preşedinţia, ci instituţiile abilitate. Pot să nu fie mulţumiţi cu acest răspuns.
Aşa că oamenii spun să mă amestec mai mult. Alţii de ce mă amestec?!

O. Andronic: Nu o să-i mulţumiţi niciodată pe toţi.

I.Iliescu: Aici am un singur răspuns: fac ceea ce-mi permite Constituţia.

H. Gruşcă: Oricum, revenind şi vorbind de zodii, aproape jumătate din ţară se află în zodia mai lungă şi mai puţin norocoasă, cea a iernii.
Chiar dvs. aţi simţit, pe propria piele, ce înseamnă viscolul în Moldova. Trenul prezidenţial nu a ajuns la Iaşi.
Domnule preşedinte, greşesc sau nu? Parcă tot mai des ne arătăm tot mai neputincioşi în faţa naturii. Noi am discutat şi despre secetă şi despre ce putem face. Acum, iată, că şi iarna a devenit o problemă căreia nu prea-i ţinem piept.

I.Iliescu: Fenomenele naturale au devenit mult mai violente la nivel planetar, nu numai la noi în ţară.

H. Gruşcă: Da, dar iarna nu s-a inventat acum în România.

I.Iliescu: Dar atunci nu erau atâtea maşini care să blocheze străzile.
Atunci când cădea zăpada oamenii mergeau cu săniile. Şi în mediul urban şi cel rural. Nu punea iarna atâtea probleme ca în ziua de astăzi.
Noi am plecat cu intenţia de a ajunge la Iaşi - ne-am dat seama că acest lucru nu este posibil.
Şi aş vrea să apreciez şi să mulţumesc serviciului meteorologic care a dat un avertisment corect. A fost binevenit.
În ciuda acestor lucruri am mers până la Focşani urmând să vedem cum vor evolua lucrurile. Înainte de a ajunge la Focşani, am luat decizia de a nu mai merge la Iaşi şi am luat toate măsurile ca să se demobilizeze toată acţiunea şi oamenii să se apuce de ceea ce impunea vremea. Aş aprecia două lucruri: în comparaţie cu Crăciunul când am avut tot aşa o revărsare a furiei naturii, de astă dată a fost mult mai rău, dar s-a acţionat mult mai bine.

H. Gruşcă: Domnule preşedinte, e ca şi cum aţi felicita normalitatea.

I.Iliescu: Tot la noi, în decembrie s-a văzut mai multă lentoare în ceea ce priveşte structurile care au obligaţii din acest punct de vedere.
De aceea, eu zic că s-a acţionat mai bine şi la nivelul autorităţilor centrale, locale şi drumarii, şi cei de la energie, şi serviciile spitaliceşti, şi Armata - care şi-a adus un aport foarte mare - şi Poliţia şi mai multă disciplină din partea şoferilor.
E-adevărat că a fost şi această conjunctură cu week-end-ul, mai puţină circulaţie, dar de astă dată şoferii mai ales de pe utilajele grele au înţeles chemarea care s-a făcut şi a permis în acest fel să se redreseze circulaţia din transporturi.

H. Gruşcă: Guvernul vrea să discute cât de curând - poate chiar în această săptămână - un proiect privind protecţia împotriva zăpezii. Nevoia te învaţă. E vorba de plantarea unor perdele de vegetaţie pe multe drumuri naţionale. Daţi-mi voie să observ că pe multe drumuri din ţară, dar în special în Moldova - pentru că e un drum care-l bat mai des - arborii plantaţi pe marginea şoselelor au fost tăiaţi nu se ştie de cine. Şi asta spun ce s-a întâmplat în ultimii ani. Dacă vreţi, seamănă cu ceea ce vorbeam de secetă şi de sistemul de irigaţii care a dispărut de pe câmpuri.
Ştiu că existau şi parazăpezi, pe vremuri. A cui e vina?

I.Iliescu: Parazăpezile au început să dispară. Se fură.
Iar perdelele de protecţie şi copacii de pe drumuri au fost tăiaţi, dar şi vegetaţia care proteja malurile râurilor a fost de asemenea distrusă.
Deci am trăit o perioadă de debandadă din acest punct de vedere, de lipsă de ordine şi de disciplină. Eu cred că a sosit momentul să se gândească un program de măsuri, să se ia şi măsuri mai drastice împotriva celor care încalcă legea, să protejăm drumurile, râurile, pantele care încep să se erodeze datorită defrişării.
Deci, trebuie să se înceapă o treabă gospodărească cu reguli foarte precise. Aici trebuie să apelăm la întreaga populaţie.
Orice om conştient îşi dă seama că aceasta ţine de autoprotecţia noastră.

H. Gruşcă: Am intrat în 2004. Mai toţi oficialii, chiar şi dvs., au descris acest an ca pe unul greu, hotărâtor pentru România.
Acum, credeţi-mă, am verificat şi nu există an în ultima decadă ca să nu fi fost caracterizat de politicienii aflaţi la putere ba decisiv, ba hotărâtor.
Aprecieri extrem de puternice, de definitive. Acum la ce trebuie să se aştepte românii şi ce se aşteaptă de la ei? Ce vor simţi ei concret în 2004, în afară de zăpăceala alegerilor?

I.Iliescu: În primul rând, 2004 este ultimul an al guvernării şi al programului guvernamental.
Există greutăţi care încă persistă şi care afectează foarte multe familii.
Totuşi, aceşti trei ani de zile au fost anii cei mai fertili din acest punct de vedere, mai ales în ce priveşte relansarea economică. Am avut această creştere continuă, timp de trei ani de zile, de circa cinci la sută, scăderea inflaţiei şi toate acestea se resimt în tot mersul economiei.
Investiţiile au început să se anime, deci ceea ce este important este că aceste tendinţe pozitive, acest curs pozitiv al economiei, care este baza inclusiv a ameliorării vieţii oamenilor, să se menţină. Guvernul, în ajunul Noului An a adoptat anumite măsuri, inclusiv în ceea ce priveşte unele ameliorări în domeniul protecţiei sociale.
Am văzut multe scrisori de la pensionari, cineva mă întreabă despre pensiile celor de la ţară. Aceste pensii se dublează începând cu ianuarie. De asemenea pentru restul de pensionari. Sigur, sunt discrepanţe, sunt nivele coborâte, totuşi continuă acest program, cu recorelarea, etapa a 5-a după ianuarie şi etapa a 6-a din iunie şi de asemenea s-a introdus o indexare care ajută, din acest punct de vedere, la o ameliorare, cu creşterea punctajelor de calcul al pensiei cu 4,5 la sută, sau aşa ceva, ceea ce va aduce o oarecare ameliorare.
Sigur, nu suficientă, nu satisfăcătoare, nerăspunzând nevoilor oamenilor, dar totuşi o amelioare. Deci aceste elemente trebuie neapărat să le susţinem.
Zăpada, pe de altă parte, ne-a adus numai necazuri, dar trebuie să vedem şi jumătatea plină a paharului. Zăpadă multă este un semn bun pentru agricultură.
Am suferit doi ani de-a rândul de o secetă cumplită. Zăpada va reface umiditatea din sol, va reface reţelele hidrografice, deci poate să fie o premisă bună pentru un an agricol mai bun, dar trebuie să se muncească pentru a folosi această premisă. Asta, pe de-o parte, în plan intern. Pe de altă parte, este un an decisiv.
În primul rând se concretizează intrarea noastră în NATO, ceea ce va aduce un lucru important. Chiar consemnăm astăzi 10 ani de la intrarea noastră în Parteneriatul pentru Pace, care s-a şi finalizat până la urmă prin intrarea noastră ca membru cu drepturi depline în NATO. De asemenea, este anul deciziilor pentru intrarea în Uniunea Europeană, trebuie să încheiem negocierile.
Am vorbit la telefon cu ministrul de Externe de la Bruxelles, care a fost la o reuniune a comitetului acesta interguvernamental care a reluat discuţiile asupra Constituţiei. Se elaborează un proiect de Constituţie pentru a fi gata până la alegerile pentru Parlamentul European.
Aceasta şi pentru noi, România şi Bulgaria, înseamnă o premiză bună pentru negocierile în curs. De asemenea, Comisia Europeană se pregăteşte să discute cu noi proiectele financiare pentru România şi Bulgaria. Esenţial pentru climatul...

H. Gruşcă: Iertaţi-mă, doar o clipă. De ce trebuie să încheiem negocierile musai în 2004, din moment ce ţinta aderării este 2007 şi tocmai pentru că şeful Delegaţiei Comisiei Europene a spus că nu ar fi o tragedie dacă nu încheiem capitolele până la sfârşitul acestui an.

I.Iliescu: Ar fi esenţial să putem încheia în acest an, cu Comisia existentă, pentru că aparatul de lucru al Comisiei Europene va fi schimbat.
În iunie vor fi alegeri europene, se alege un nou Parlament European, iar în toamnă, Comisia actuală îşi depune mandatul.



Pagina: 1/4 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect TVR - "Starea Națiunii"