Punctul pe Y, aprilie 2002

Titlu: Palmierii lui Mazăre
Nr Editie: 587 Data: luni 01 aprilie 2002
Beți de fericirea de a trage litoralul românesc de pe Edgar Quinet-ul climei temperate pe Academia celei meridionale, ministrul turismului, Dan și primarul Constanței, Radu, au provocat o conferință de presă pentru a comunica întregii lumi vestea care va umple în această vară litoralul de turiști! Vă dați seama ce sentimente va încerca neamțul de la Baltica, suedezul și finlandezul de la marea Nordului, sau englezul de la Atlantic, atunci când se vor plimba pe faleza din Mamaia, crezându-se pe undeva prin Cipru sau prin sudul Greciei! Vor uita de toate celelalte mici necazuri: de mirosul de mucegai al camerei de hotel și de aroma de hoție a tarifului "Vest"; de serviciul neglijent și de mâncarea proastă din restaurant; de hoții de buzunare din Bazar și de polițiștii șpăgari de la circulație. De toate micile mizerii "colaterale", pentru care nici ministrul și nici primarul n-au deocamdată timp. Au treburi mai importante: după palmieri, vor achiziționa și niște ananași, ca să se poată oferi turiștilor sucuri proaspete; se vor aduce cămile pentru a se putea organiza mici safari-uri prin deșertul din jurul Petromidia de la Năvodari. Și, la urma-urmelor, nu văd motivul pentru care pe undeva, pe litoral, nu s-ar organiza și o filială a lui "Dracula Parc", un soi de "Drăcușor scuar" unde occidentalii să-și mai elibereze surplusul de adrenalină pe seama vampirilor pe care i-ar putea importa ministrul de la Sighișoara, aclimatizându-i în mediul marin al litoralului. Cert este că nici ministrul și nici primarul nu stau cu mâinile în sân. Ei vor să facă ceva pentru poporul acesta, și nu orice, ci ceva deosebit, de neuitat, care să ne propulseze pe piață cu șanse mai mari de câștig. După asta poate veni și rândul drumurilor și al gropilor, al trotuarelor, al plajelor pe care le-nghite marea văzând cu ochii, și chiar al hotelurilor privatizate pe un euro.
Titlu: Cu Fresforsu' înainte!
Nr Editie: 600 Data: marți 16 aprilie 2002
Ne-am dat dracului! - vorba lui nea Gică din Ferentari. Nu mai avem, simplu, "poliție" sau "echipe de intervenție", ca până acum. Obsesiile europeniste lucrează în avans și obțin succese importante în materie de terminologie, dacă în alte domenii se mai lasă așteptate. Și nu când e vorba să transmitem efective în Somalia, Bosnia sau Kossovo - unde televiziunile au nevoie de inscripții și mențiuni în traducere, pe înțelesul telespectatorilor majoritari - ci chiar la noi acasă. Așa încât a luat naștere, fără prea multe fasoane, FRESH FORCE. Adică, pe limba englezului, "Forță proaspătă". Netăbăcită prin alte activități, aptă să intervină unde e nevoia mai mare. La demolarea și alungarea țiganilor, de exemplu, de prin încropelile edilitare de la magazine de oraș, unde aceștia și-au găsit un adăpost pentru ciordeliile sau măruntele munci, mai mult sau mai puțin ilicite. E vorba de țiganii fără "buletin de București". Veniți de prin alte părți de unde-i alungă sărăcia și mizeria devenite de nesuportat chiar și pentru ei. Aceștia au devenit ținta principală a primarilor de sector, a diferiților "Piedoni" și, bineînțeles, a FRESH FORCE. Parcă-i auzi pe puradei, dând alarma prin așezările din cartoane și chirpici: Haoleu, muică, vine freșforsu!  Cum se striga pe vremuri, la apariția turcilor sau a tătarilor. Acțiunile sunt spectaculoase, televiziunile nu lipsesc și reporterii au o mare satisfacție în a descrie fazele în care buldozerele mușcă lacom din cotinețele pricăjite. Țiganii își adună puradeii, mesele șchioape, tingirile, le urcă în căruțe și dau bice spre o altă margine de București, unde peste câteva luni, un alt primar îi va alunga cu freșforsu'. Și tot așa, ca într-un perpetuum mobile, alimentat de nepăsare și de lipsa de idei. Pentru că problema acestor concetățeni ai noștri este una gravă, care necesită soluții viabile, de perspectivă fără de care nu vom putea face pasul decisiv în comunitatea europeană. Unde vom intra, dacă vom intra, doar împreună cu ei. Cât despre FRESH FORCE, el poate fi mult mai util în lupta cu adversarii pe măsura lor și a nevoilor noastre de curățire a climatului social de violențe, infracțiuni și ilegalități.
Titlu: (I)responsabilitatea ministerială
Nr Editie: 601 Data: miercuri 17 aprilie 2002
Atacul frontal al lui Băsescu la adresa lui Mitrea, în legătură cu niște presupuse milioane de dolari "bidonate" într-un post de televiziune pe la Constanța, și răspunsul lui Mitrea, în care primarului general i se declară un război total, marchează o cotitură de fond în relațiile dintre diferitele forțe care s-au perindat la conducerea treburilor publice. Când spun acest lucru nu mă refer doar la alternanțele de putere din '96 și 2000, ci și la cea din '92, de când datează principalele acuze la adresa ministrului transporturilor cu cel mai îndelungat mandat, sub cinci premieri (Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile și Isărescu). Regula - nescrisă, dar respectată în linii mari - era aceea că, în afară de ceva gălăgie, ca să nu creadă electoratul că noii veniți n-au vlagă în ei, mare lucru nu se întâmplă la predarea-primirea mandatelor. O bună bucată de vreme scuza a constat în inexistența unei legi importante - aceea a răspunderii ministeriale - iar pe urmă în absența unor norme clare de aplicare. Cert este că miniștrii s-au succedat fără ca cel vechi să predea ceva, și fără ca cel nou să preia acel ceva, sub semnătură și parafă. Așa încât eventualele foste matrapazlâcuri au fost acoperite de uitare, constituind un model și o garanție pentru cele viitoare. Am asistat la un soi de armistițiu între politicieni, care n-au avut nici un chef să ia taurul de coarne știind că s-ar putea să le vină și lor rândul. În zelul său opoziționist, Traian Băsescu se pare că a cam sărit peste cal. Brusc, Mitrea și ceilalați PSD-iști și-au adus aminte că trebuie să fie prin sertare niscai dosare cu afaceri mai puțin curate derulate în cursul ministeriatelor acestuia și promit să le șteargă de praf și să le ia la purecat. Scrisoarea lui Mitrea nu face altceva decât să recunoască această strategie a trecerilor cu vederea, care până în prezent a funcționat cu succes. Și care - odată depășită criza, pe care nici una dintre părți nu are interesul să o acutizeze - vom constata că funcționează și în continuare. Album.
Titlu: Reesalonarea:un nou fixing?
Nr Editie: 602 Data: joi 18 aprilie 2002
Ministerul Finanțelor se mândrește foarte cu noul sistem de eșalonarea a marilor datornici prin care - crede dl Tănăsescu - haznaua bugetară va fi alimentată copios. Până la un punct, dl ministru și consilierii săi au dreptate: nu are nici un rost să sucești gâtul găinii pentru că e în urmă cu ouatul.  Te alegi cel mult cu o supă și după asta - basta! Pe când, dacă vei continua să-i dai grăunțe, ea poate fi convinsă să se străduiască a oua mai des, pentru a acoperi și restanțele din cuibar Nu acesta este motivul pentru care se manifestă reticențe față de această decizie. Ci unul, de care nu dl Tănăsescu se face vinovat, ci obiceiurile și mentalitățile care sălășluiesc prin minister. Cele legate de sensibilitatea față de o anumită comandă politică. Și în trecuta guvernare, dar și în cele dinaintea ei, anumite companii - private sau de stat - s-au bucurat de o înțelegere de-a dreptul suspectă, în timp ce altele erau executate la sânge.  Cei "înțeleși" făceau diverse servicii Puterii, căpătând în schimb scutiri la plata taxelor și impozitelor. Care, pe măsură ce se acumulau, deveneau de neplătit! Sau se micșorau prin efectul eroziv al inflației și al cursului valutar. Aceste datorii - în mod normal - ar trebui plătite solidar de cei care le-au făcut împreună cu cei care i-au ajutat să le facă. Pentru că, să fim serioși: de ce să-l tragem pe X sau Y la răspundere că n-a plătit, când el a fost lăsat, autorizat, să nu plătească? A fost favorizat prin aceea că găurile la buget determinate de aceste datorii le-am plătit noi, din buzunarele proprii.  "Înțelegerea" de acum se pliază, firesc, pe cele dinainte, impunând o categorie de afaceriști sau de firme care prosperă sau vor prospera tocmai pe seama indisciplinei acceptate, în timp ce cei disciplinați își vor fi dat, poate, de mult duhul economic. Reeșalonarea aceasta îmi seamănă suspect cu fixingul de la începuturile cursei leu-dolar când doar anumiți oameni de afaceri sau firme "agreate" aveau prioritate în a-și schimba lei în dolari la cursul oficial, incomparabil mai avantajos decât cel "liber".  Atunci s-au pus bazele principalelor averi din România. Acum s-ar putea să se pună bazele - profund legale - ale altora. Album
Titlu: Privatizarea și folclorul
Nr Editie: 603 Data: vineri 19 aprilie 2002
Fluturată în fața ochilor românilor ca un remediu universal pentru problemele lor, privatizarea tinde să devină din înger, diavol. Lipsa de exercițiu și de antecedente a făcut ca acastă noțiune să împrumute ceva din recuzita basmelor: bunurile naționale - fabrici, uzine, institute, magazine - ajunseseră să fie văzute ca un soi de Ilene Cosânzene, iar investitotul străin ca un Făt-Frumos, gata să-și depună inima (și banii) la picioarele iubitei multvisate. S-a văzut destul de repede că lucrurile nu stau așa. Clasa muncitoare a fost grav rănită în sentimentele sale pentru că între ceea ce credea ea și ceea ce doreau investitorii, s-a căscat brusc o prăpastie: în loc să vină, sfioși, cu sacii doldora de dolari, pe care să-i dea FPS - APAS-ului în schimbul fabricilor pe care le doreau, în loc să stea liniștiți departe și să-i lase pe foștii directori să mânărească mai deoparte contracte cu propriile lor SRL-uri-ploșniță, în loc să-i țină pe toți angajații în posturi, să le mărească mereu leafa și să nu le ceară niciodată să facă mai mult decât făceau și pe timpul "proprietății întregului popor" (când se muncea în dorul lelii și se fura consecvent pentru completarea nivelului de trai), odioșii de investitori dau afară pe capete specialiști de renume, aruncă în șomaj puturoși și hoți cu vechi state de serviciu, închid secții nerentabile și nici nu măresc lefurile așa cum se așteaptă lefegiii! O adevărată rușine: păi nu era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? De ce-am făcut privatizare, ca să trăim mai prost? Sunt întrebări aproape legitime pentru o categorie socială importantă pe care propaganda de partid a învățat-o că poate să se facă abstracție de legile și regulile pieței. Că cineva dă la timp leafa - multă-puțină, câtă e, că nimeni nu poate să nu aibă un loc de muncă (altfel e cotat de parazit!) și că producția merge, bună-proastă, pentru nevoile statisticii.Dacă pentru a învăța regulile democrației ne trebuie 20 de ani - conform pronosticului optimist al lui Brucan - pentru învățarea regulilor economiei de piață ne vor trebui două generații: una care să iasă la pensie, și alta care să intre în pâine fără să mai aibă vreo legătură cu cealaltă.
Titlu: Avocații - parlamentari
Nr Editie: 604 Data: sâmbătă 20 aprilie 2002
Se tot discută, de vreo zece ani încoace, despre rolul și rostul avocaților, al juriștilor în general, în mecanismul legislativ. Ce trebuie să facă avocații care ajung în Parlament? Să-și încuie birourile și să renunțe la clientelă? N-a făcut-o nimeni, până acum. În general, se consideră că juriștii sunt cei mai potriviți pentru postura de parlamentar: cine să facă legi, dacă nu juriștii? Or, Parlamentul este, în ultimă instanță, o fabrică de legi. Sunt buni și ingineri, și profesori, și medici, dar greul cade, trebuie să cadă pe umerii juriștilor. La ritmul în care lucrează parlamentul și, față de enorma cantitate de proiecte legislative care-și așteaptă rândul pentru a fi dezbătute, avocații de acolo n-ar trebui să aibă timp nici să respire. Or ei au. Trebuie să aibă. Pentru că au procese importante pe roluri. Marii evazioniști, marii țepari, marii miliardari de carton au și ei dreptul la apărare. Și cine să-i apere mai bine decât avocații cu trese de parlamentari? Cei despre care judecătorii și procurorii știu că pot deveni mâine-poimâine miniștrii ai justiției, sau sunt membri ai comisiilor care îi pot ajuta să urce spre instanțele superioare? Așa încât reiese că parlamentarii-avocați nu sunt doar o realitate, ci chiar un rău necesar. Pentru ei și pentru societate. Ideea că ar trebui ca pe timpul mandatului să înceteze a profesa este cel puțin năstrușnică: atunci pentru ce s-ar mai face parlamentari? Să stea în aulă, să citească presa și să ridice mâna? Și toate astea pentru o leafă de parlamentar, plus diurna de deplasare "în teritoriu"? Să fim serioși! Dacă proiectul deputatului Szekely Ervin - ca parlamentarii să nu mai poată să-și execute profesia, pe motiv că și-ar putea folosi statutul pentru a influența cercetările sau deciziile instanțelor - ar fi adoptat (prin absurd!) vom asista la un exod. Parlamentul se va goli și vor rămâne să dezbată legi inginerii și cântăreții de folclor. Discuția este inutilă, atâta timp cât orice neavizat știe că un avocat vrea să devină parlamentar doar pentru a-și spori tarifele și clientela. Cum vi s-ar părea un Iorgovan - simplu parlamentar, fără procese și fără clienți faimoși? Nu-i așa că n-ar avea haz ca ales al nației?
Titlu: Parastasul speranțelor
Nr Editie: 605 Data: luni 22 aprilie 2002
Aflu dintr-un articol de ziar că românii care trăiesc după transplant, fac parastase lunare pentru donatori. Este, probabil, un soi de superstiție prin care cei care s-au confruntat cu spectrul sfârșitului încearcă să-l îndepărteze printr-un ritual în care recunoștința se amestecă cu speranța. Astăzi se împlinesc cinci ani de când am avut nefericitul prilej de a experimenta un soi aparte de "transplant": în miez de noapte, doi tâlhari au dat buzna în casa mea, îmbrăcați în negru, mascați și înarmați cu o pușcă și cuțite și s-au aruncat asupra noastră. O minune a făcut doar ca cele două focuri trase cu cartușe de vânat greu (?!) să nu lovească pe nici unul dintre membrii familiei mele. În lupta disperată care a urmat, loviturile de cuțit sau de măciucă nu ne-au ocolit pe nici unul dintre noi. A fost un coșmar, pe care multă vreme am refuzat să-l accept ca producându-se cu adevărat. A fost genul de întâmplare pe care o găsești relatată în presă, dar despre care niciodată nu te gândești că ți s-ar putea întâmpla tocmai ție. Dar astfel de lucruri se întâmplă, și nu de puține ori victimele nu se pot considera la fel de norocoase cum m-am considerat eu. A fost și acesta un soi de transplant - unul de psihic, de mentalitate. Am realizat, deodată, cât de ticăloși pot fi unii dintre semenii noștri, dar și cât de frumoasă poate fi solidaritatea, compasiunea celor din jur. Ar fi trebuit, poate, ca nu lunar, precum primitorii transplanturilor, dar măcar anual, să fi făcut un parastas. Un parastas care să pomenească nu doar despre insecuritatea marcată a individului, pe care au adus-o cu sine libertatea (prost înțeleasă) și democrația (prost învățată), dar și despre nevoia de coalizare împotriva răului. Un parastas al speranțelor pierdute și al nădejdilor niciodată reprimate într-o lume mai bună, mai înțeleaptă și mai sigură.
Titlu: Testul căpșunilor
Nr Editie: 606 Data: marți 23 aprilie 2002
Câteva zile la rând ziarele au fost pline cu impresiile primilor români întorși de la culesul de căpșuni din Spania "Ne-au tratat ca pe animale!" - a fost sloganul principal. "Ne-au cazat în grajduri!" - a fost altul. "N-aveam nici măcar scăunele pe care să stăm!" - s-a mai adăugat din off. Una peste alta, cei întorși mai devreme sunt profund dezamăgiți.  Ce-au așteptat ei și cu ce s-au ales!   E drept că și-au primit banii, dar li s-a scăzut transportul și masa.  Chiar dacă așa prevedea contractul, căpșunarilor nu li se pare corect.  Mi-aduc aminte că, anul trecut, niște studenți care fuseseră la grădinărit, prin Anglia, se pângeau asemănător.  Muncă dificilă, condiții nu prea grozave, tratament arogant și așa mai mai departe.  Curios este un lucru: o grămadă de români pleacă ilegal din țară, se sufocă mii de kilometri prin containere și când ajung prin paradisul visat se mulțumesc cu orice fel de muncă ce le aduce o bucată de pâine fără a crâcni.  Atunci, însă, când cineva încearcă să preia pe baze legale și, oricum, mai corecte, această activitate, "căpșunarul" român se comportă asemenea caprei râioase cu coada pe sus: nu-i tihnește autocarul cu care circulă omenește, se așteaptă ca fermierii spanioli să dispună pe lângă fiecare lot de căpșuni de câte un hotel, măcar de trei stele și se revoltă dacă nu i se livrează îmbrăcăminte de protecție și scăunelul aferent pentru odihnă.   Să fim serioși: dacă la culesul de fructe - ocupație pur sezonieră - ar putea exista condiții bune de muncă, s-ar duce spaniolii să tragă.  N-ar aștepta să vină marocanii, tunisienii, sau românii.   Iar românii care acceptă o astfel de ocupație ar trebui să fie, la rândul lor mai realiști și să înțeleagă că asta-i situația: nimeni nu poate oferi altfel de condiții unor oameni de care nu este nevoie decât de o lună sau două pe an  Soluția este alta: să ne apucăm noi de cultivat căpșuni, și portocale și altele și atunci amatorii de cules exotic se vor putea duce acolo ca la serviciu, cu scăunelele de acasă.
Titlu: Paradoxul Caragiale
Nr Editie: 608 Data: joi 25 aprilie 2002
Până în 1989, decembrie 22, clasicul teatrului românesc, Ion Luca Caragiale, era un autor exotic. Nu ne-au trebuit decât câteva luni ca să ne dăm seama de acest lucru. De faptul că râdeam, dar nu-l înțelegeam.Ceea ce se petrecea în piesele lui politice ("O noapte furtunoasă", "Scrisoarea pierdută" sau "Conu'Leonida față cu reacțiunea") suna, totuși, ca de pe o altă lume cu care generațiile mai din urmă nu aveau nimic comun. Cum nu avea nimic comun democrația socialistă cu democrația, sau etica și echitatea de același tip cu moralitatea burghezo-democratică...  Revăzută, la televiziunea română "Liberă", pe la sfârșitul lui ianuarie '90, "Scrisoarea pierdută" i-a lovit pe spectatorii noii scene politice în moalele capului. Totul era altfel, căpăta alte semnificații, prin asemănarea izbitoare cu ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Simulările de democrație, agitația din jurul noilor partide, apariția meteorică de noi oameni politici ne apropiau de Caragiale ca-ntr-un miraculos tunel al timpului. Marele dramaturg devenea, brusc, contemporanul nostru, îl simțeam printre noi, notând cu cunoscuta-i scrupulozitate replici, caractere, situații.  Descifram în noiii confei ai politicii trăsăturile lui Conu'Zaharia, ale lui Fănică Tipătescu, chiar ale Coanei Joițica, ca să nu mai vorbim de enormul evantai de Farfuridi și de Brânzovenești, peste care trona, maiestuos, dom'Nae Cațavencu în multe ipostaze. Din autor de ficțiune, Caragiale devenea reporter. Viața concura teatrul, bătându-l cu propriile lui arme. N-a fost de mirare, deci, că mirajul operei caragialene a început, parcă, să se împrăștie. Atât de tare încât piesele sale au început să dispară de pe afiș. Iar un recent festival care-i poartă numele, s-a lipsit cu totul de opera sa. Pentru că acesta îmi pare a fi "paradoxul" Caragiale: îl vedem în fiecare zi, în jurul nostru, în ziare, la televizor. Nu mai e nevoie să mergem la teatru. N.B. Pornind de la această amară constatare, Grupul de Inițiativă și Reflecție (GIR) organizează astăzi o dezbatere cu tema "Caragiale - analist politic al tranziției", la care vor contribui, cu opinii pertinente, prof. Răzvan Theodorescu, Ștefan Cazimir, Mircea Cornișteanu, Octavian Știreanu, Ion Cristoiu, Stelian Tănase și Dinu Săraru. Album
Titlu: Fiecare om cu norocul lui
Nr Editie: 609 Data: vineri 26 aprilie 2002
Dacă mai era nevoie de o piatră în apele și așa destul de tulburi ale fotbalului, cea aruncată de omniprezentul Gigi Becali a redus transparența până la zero: cică șeful arbitrilor, dl Grigorescu, un pasionat al jocurilor de noroc, ar fi pierdut înr-o seară, la cazinou, vreo 40.000 de dolari. Și e supărat pentru că Becali a refuzat să-i împrumute, în seara respectivă, alte 10.000, tot de dolari, pentru a încerca să se refacă! Și ce dacă? - ar putea spune cineva. De ce Becali poate să piardă sute de mii de dolari, iar Grigorescu nu pote și el să piardă 40.000? Numai că Becali își câștigă banii pe care-i pierde, din afaceri private (cu clubul Steaua!) în timp ce Grigorescu este lefegiu și ar trebui să trăiască din leafa de la federație. care nu este de natură să justifice punerea deoparte, pentru jocuri de noroc, a unei sume care, pentru orice om care trăiește dintr-un salariu, pare de domeniul fantasticului. Tot pentru omul simplu, singura explicație ar fi că dl Grigorescu are și alte surse de venit. Și care ar putea fi acestea dacă nu "atențiile" pe care conducători de cluburi, interesați să le meargă echipele cât mai bine, le-ar îndrepta către șeful tuturor arbitrilor? Atâta timp cât fotbalul rămâne o afacere, dintre cele mai bănoase, și când un fluier de arbitru poate produce pagube sau beneficii de sute de mii de dolari, situația "judecătorilor" din teren va rămâne una delicată. Imparțialitatea și corectitudinea vor fi mereu atacate de jocul intereselor și, atâta timp cât conștiințele vor fi vulnerabile, suspiciunea care planează în jurul arbitrilor și a arbitrajelor va fi la ordinea zilei. Și va rămâne punctul de plecare al corupției din fotbal. Dacă vorbim de vânzări, ele nu sunt posibile peste capul arbitrilor și fără știința lor. Ele nu pot rămâne o simplă afacere între conducătorii de cluburi sau între jucători. Și atunci chestia cu dl Grigorescu începe să se lege. Și să explice câte ceva... Album
Titlu: Intrăm în Guiness Book!
Nr Editie: 610 Data: sâmbătă 27 aprilie 2002
Vom mai vedea dacă și când intrăm în NATO și UE. Ceea ce este aproape sigur e că avea un loc rezervat în Guiness Book. Cartea Recordurilor. Cel puțin așa a asigurat asistența domnul Bogdan Baltazar, distins bancher venit din politică, în alocuțiunea plină de miez și haz pe care a susținut-o în cadrul simpozionului "Caragiale - analist politic al Tranziției", organizată de Gupul de Inițiativă și Reflecție (GIR).  Dl Baltazar crede că cele mai mari șanse de a figura în respectiva carte ni le oferă noul regulament de eșalonare a datoriilor către stat elaborat de Ministerul Finanțelor.  Această uluitoare facilitate pe care un guvern care se scarpină din greu prin buzunare pentru a găsi ultimii bănuți pentru nevoile curente este o invitație deschisă la neplata impozitelor.  Nici un agent economic în toate mințile nu se va mai înghesui de acum să plătească.  Toți se vor pune cu burta pe carte pentru a găsi portițele prin care se pot înscrie în prevederile complicatelor tabele elaborate de specialiștii Ministerului Finanțelor, bifând căsuțele care vizează clauzele prin care pot deveni, din plătitori curenți, datornici pe termen lung.  Culmea culmilor o constituie însă asigurarea pe care ministrul Tănăsescu a dat-o cu prilejul prezentării capodoperei, cum că în urma aplicării cestui regulament, încasările vor crește!  Cum? Doar domnul Tănăsescu știe. O a doua ispravă pentru care ar trebui să intrăm în aceeași carte, potrivit opiniei aceluiași domn, ar fi (i)responsabilitatea pe care o are Banca Națională a României față de crah-ul FNI.  Banca Națională are, prin Constituție, responsabilitatea supravegherii "sănătății" finanțelor publice, inclusiv a CEC-ului, instituție de stat care, într-o premieră mondială a garantat titlurile emise de Vântu.  Ei bine, cu toate acestea, BNR-ul zice că e curat ca lacrima și nici usturoiul nepăsării nu l-a mâncat și nici a pagubă nu-i miroase gura. Nu ne rămâne decât ca să înaintăm oficial, propunerile de omologare către administratorii "Cărții Recordurilor" și să așteptăm liniștiți răspunsul. Înainte de Praga!
Titlu: Instituționaliazarea corupției
Nr Editie: 599 Data: luni 15 aprilie 2002
Iritat de criticile primite din partea comunității europene - via madame Nicholson - în legătură cu adopțiile internaționale, premierul Năstase a pus piciorul în prag și le-a suspendat pentru o perioadă nedeterminată. A făcut-o cu riscul de a-și ridica în cap nu doar fundațiile românești, care au prosperat incredibil de pe urma acestei activități extrem de lucrative, dar și unele guverne asupra cărora lobby-ul părinților adoptivi s-a manifestat cu vigoare. Cu strângere de mână, premierul s-a văzut nevoit să accepte unele excepții, rezistând însă, pe fond, până la capăt. Adică până la decizia recentă de a se institui un organism guvernamental care să se ocupe exclusiv de adopțiile internaționale! Se pune, în acet fel, punct operațiunilor mănoase desfășurate de către fundațiile care luau de la părinții adoptivi între 10 și 20 000 de dolari pentru rezolvarea formalităților. O parte din acești bani ajungeau însă, la instituțiile de ocrotire a copilului cu care fundațiile aveau relații, pentru a-și asigura livrările viitoare, sau pentru a dovedi seriozitatea demersului lor. Cu acești bani, în ultimii ani s-au schimbat considerabil înfățișarea și condițiile din câteva Case ale Copilului, devenite "de protocol". Acțiunea guvernamentală pune capăt acestei stări de lucruri. Fundațiile - altădată prospere - vor da faliment sau se vor ocupa de altceva. Beneficiile "vânzărilor" de copii nu se vor muta, însă, la stat. După o regulă binecunoscută și greu de schimbat pe aceste meleaguri, noua agenție nu va face decât să creeze noi posibilități de "vămuire" a părinților adoptivi în beneficiul unora dintre funcționarii săi. Statul nu va putea aplica principiile de piață cu care lucrau fundațiile. Nu va putea "vinde", în accepțiunea practică a termenului. Va aproba. Pentru copiii adoptați, va exista o speranță. Nu va mai exista dramul de speranță pentru cei rămași, pe care-l mai aduceau multblamatele fundații. În plină campanie de combatare a corupției guvernul se va confrunta cu consecințele nefaste ale propriilor sale decizii. Pripite, încă odată, deși timpul avut la dispoziție ar fi putut să pară suficient pentru a întoarce problema pe toate fețele.
Titlu: Cui îi este frică de Răzvan Ungureanu?
Nr Editie: 598 Data: sâmbătă 13 aprilie 2002
Știți cine este dl Ungureanu? Fac pariu că nu prea știți. Doar dacă vi s-a fixat întâmplător prin memorie, din trecuta guvernare, o figură bucălată de elev premiant, bun de gură, care ne mai spunea pe la televizor cum e cu situația internațională. Ajunsese băiatul, din utecist fruntaș, secretar de stat la Externe. A bătut vântul schimbării și tânărul domn Ungureanu s-a întors la biroul său de funcționar diplomatic. Nu pentru mult timp, pentru că în virtutea relațiilor pe care și le făcuse când era în top, a prins o misiune prin Kossovo, unde face câte ceva pentru administrația euroatlantică ce-i ocrotește pe albanezi de urgia sârbească. Este, cu alte cuvinte, reprezentant al Pactului de Stabilitate la București. Ei bine, dl Ungureanu figurează pe lista celor care au cerut CSAT-ulului să li se acorde protecție din partea SPR-ului. Adică gardă de corp, care să-l însoțească permanent și mașină, care să-l transporte permanent, pe unde are nevoie. Și - culmea! - CSAT-ul i-a acordat-o. Deci, dl Ungureanu se plimbă cu însoțitori bine antrenați, pe banii noștri. De ce? Mister total. CSAT-ul poate știe, dar nu suflă un cuvințel. Nouă nu ne rămâne decât să ne dăm cu bănuiala: dl Ungureanu are o misiune secretă - dincolo de aceea de acoperire - și se expune riscului de a fi răpit! De cine? Nu se știe exact! Sau acoperă pe cineva, atrăgând diverși inși cu intenții necurate pe urmele sale! Sau este viitorul candidat la președinție? Mai știi? Oricum, modul în care se acordă aceste privilegii (căci bodiguardul a devenit o marcă de privilegiu: dacă n-ai bani să ți-i iei singur, îl ceri de la stat, și atunci nu mai ești un fitecine). CSAT-ul a respins, însă, cererea similară a lui Corneliu Vadim Tudor. Mult mai expus, din toate punctele de vedere. În primul rând că pe el îl știe toată lumea, în timp ce pe dl Ungureanu nu-l știu decât familia și colegii. Apoi, Vadim i-a călcat pe mulți pe bătătură, în timp ce dl Ungureanu a umblat în vârful picioarelor și n-a deranjat pe nimeni. Nici măcar CSAT-ul! Așa încât nu ne rămâne decât să ne întrebăm care sunt criteriile cu care lucrează înaltul for și care este culoarea ochilor care îi pot convinge să bage mâna în buzunarul nostru ca să-l mai scoată pe câte unul din anonimat.
Titlu: Păcăleli, păcăleli!
Nr Editie: 588 Data: marți 02 aprilie 2002
Ziarele de ieri au excelat prin ingeniozitate, servind cititorilor păcăleli la kilogram. Luându-le la purecat, te întrebi, chiar dacă a mai rămas și ceva "serios". Iată, de pildă: "Premierul oferă șefilor din Ministerul Agriculturii posturi de directori la Budapesta". Propunerea vine în urma constatării că importurile noastre din Ungaria au crescut de 13 ori la carne de pasăre iar la ouă, am importat câte un ou și ceva pe cap de locuitor - 25 de milioane! Ce năvală ar da directorii, dacă ar fi "pe bune"! "Turismului românesc i se pregătește înmormântarea!" - zice un alt ziar. Hai să fim serioși, e banc: cum să înmormântăm proiectul Dracula al ministrului Dan, cel care ne va îngropa în dolari? Pentru un fleac de TVA, la turismul intern și internațional".În mod sigur e păcăleală! Ca și privatizarea Poienei Brașov - anunțată cu mare tam-tam de ministru - deși știe tot românul că n-a mai rămas nimic de privatizat pe acolo. "Afacerea Maritime Television" - ne arată cât de glumeț poate fi primarul Băsescu, care i-a pregătit urmașului și prietenului său Mitrea o păcăleală de zile mari: cică Mitrea ar fi "bidonat" într-un post TV de la Constanța, vreo 4 milioane de dolari, de la firme de stat. Păi, care sunt firmele de stat care să mai aibă prin conturi 4 milioane? Să fim serioși, nea Traiane, că nu ține! Revoluție la PNL! Asta chiar că e de oaie: ce fel de revoluție? Gazeta cu știrea zice că, gata, Patriciu și Stoica au dat semnalul: să vină tinerii să ne ia locurile! Noi ne-am mâncat mălaiul, în 2004 e nevoie de un candidat la președinție sub 40 de ani. Cel mai tare și-a râs, în barbă, dl Quintus, când a aflat enormitatea. Premierul Năstase ne ține numai în poante. După ce-a aruncat-o, în premieră, pe aia cu demisia dacă nu intrăm în NATO, i-a venit pofta de un banc adevărat: "Pentru prima dată România poate duce la bun sfârșit acordul cu FMI!" - a afirmat dânsul, pontos cum îl știm, la Iași, în fața asistenței de la Universitatea "Ștefan cel Mare", care se tăvălea de râs, nu alta. Dar cea mai reușită păcăleală din șirul celor de ieri rămâne scrisoarea pe care dl Vasile Secăreș a adresat-o ziarului "Ziua" și în care afirmă că n-a fost "nici ofițer acoperit, nici milițian, nici pompier, nici altceva". Asta ne salvează fraților: umorul! Că dacă n-am avea nici umor, unde-am ajunge?
Titlu: Grija de Steaua
Nr Editie: 589 Data: miercuri 03 aprilie 2002
Este imposibil ca marea majoritate a microbiștilor să nu se întrebe cum de s- a stârnit furtuna asta legată de Steaua, ca din senin! și ce l-o fi apucat pe Hagi să se arunce așa, orbește, într-o bătălie disperată împotriva propriului său naș, Gigi Becali? Lucrurile nu sunt atât de simple pe cum ar putea să pară: deoparte - hrăpăreții, care au pus, sau care vor să pună definitiv, mâna pe Steaua; de cealaltă - oamenii simpli, cinstiți, care doresc să conserve un simbol de performanță! Unicul aspect particular al "afacerii" este prezența lui Hagi pe post de instrument. De unealtă a unor interese pe care nu e sigur că le înțelege întotdeauna.Dealtfel, marele nostru fotbalist pare să aibă o vocație în acest sens. Tot ca un instrument al unor interese din spatele său s-a aflat Hagi și la cârma naționalei.Acolo el urma să fie manevrat în așa fel încât să ducă la îndeplinire sarcinile și indicațiile celor care făcuseră presiuni pentru numirea sa - evident prematură - în fruntea echipei căreia-i fusese căpitan. În chestiunea Stelei de acum, dincolo de vorbe frumnoase, gânduri înălțătoare, îndemnuri mobilizatoare, se află un simplu conflict de interese. Conflictul dintre două grupări care urmăresc același scop: să pună mâna pe club.și cum una dintre grupări pare să fi luat un avans confortabil, cealaltă a declanșat tradiționala luptă pentru anihilarea caprei acestora.Dacă n-am pus noi mâna, să nu pună nici ei - pare să fie deviza - și să facem din club un soi de struțo- cămilă non-profit. Să fie toată lumea (ne)mulțumită! Care a fost, însă, detonatorul afacerii?Simplu: vestea că trio- ul Păunescu-Becali-Pițurcă ar manevra în așa fel încât privatizarea clubului să fie făcută pe vreo 3 milioane de dolari - adică exact cât le-ar datora clubul lor, în calitate de "investitori strategici".O afacere într-adevăr de milioane: să dai trei pe vreo 20, cât ar putea produce clubul, din vânzarea jucătorilor într-un an!Intenția a fost dibaci coroborată cu o manevră dibace de înlăturare a majorității membrilor fondatori prin introducerea unei cotizații de 1200 dolari pe an pe care, în mod evident, fostele glorii ale clubului - unele muritoare de foame - n-au de unde să o plătească. Amenințând cu "sistarea" infuziei de dolari la club, Becali a reușit să-i ridice de partea sa pe jucătorii de la care Hagi&Comp. au primit măgulitorul răspuns: "Lăsați-ne în pace!" Cine pe cine o să lase în pace, vom mai vedea.
Titlu: O țară e ca un SRL
Nr Editie: 590 Data: joi 04 aprilie 2002
La summit-ul "sărăciei" de la Monterrey, în Mexic, președintele Bush a pus degetul pe rană, adevărata rană a lumii a treia și a "riveranilor": nu mai suntem dispuși - a spus președintele american - să sponsorizăm corupția și prostul management al guvernelor! Pentru că acesta este adevărul: cea mai mare parte a banilor pe care țările dezvoltate și organismele internaționale i-au îndreptat către țările sărace, au intrat în buzunarele și în conturile unor guvernanți lipsiți de scrupule și indiferenți față de soarta popoarelor pe care le reprezentau. În linii mari, cam asta este problema. FMI-ul, către care se îndreaptă sistematic reproșurile și resentimentele celor care nu primesc cât și când așteaptă, sau nu primesc fără garanții și îndeplinirea unor baremuri care, din capul locului, implică mai puține posibilități de deturnare sau de furt. Iar chestiunea sărăciei apare mai puțin ca un dat natural, cât o consecință a lipsei de onestitate sau de performanță a administratorilor. La nevoie putem admite că o țară este, în linii mari, o societate comercială, un SRL care are un consiliu de administrație - Guvernul, un șef al consiliului - premierul și un număr de acționari - populația. Dacă președintele- director general este bine intenționat și nu acceptă ideea "încăpușării", iar consiliul de administrație își face datoria, atunci probabilitatea ca acționarii să primească dividente e mare. Dar dacă treaba este prost condusă, prost derulată, dacă cheltuielile sunt mari și nejustificate, dacă se acceptă ideea că se poate trăi și pe datorie, atunci "acționarii" nu vor avea nici mâncare suficientă, nici căldură, nu-și vor putea permite să ducă o viață decentă pentru că trebuie să care în spinare un aparat administrativ corupt, rău intenționat și neperformant. Aici este problema, și tot aici este cheia rezolvării ei.
Titlu: Prețul păcii
Nr Editie: 591 Data: vineri 05 aprilie 2002
Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, dintre evrei și palestinieni are - dincolo de tragediile individuale și de psihozele colective - o conotație cât se poate de pragmatică: cu cât mor mai mulți oameni nevinovați, cu atât mai rentabil devine conflictul pentru politicienii ambelor tabere!  Este un paradox doar aparent. Criza din Orientul Mijlociu, care durează de peste o jumătate de secol, a fost susținută, logistic și financiar, de părțile interesate: israelienii - de Statele Unite, prin super-puternica comunitate evreiască de acolo; palestinienii - de către majoritatea țărilor arabe, dar în special de cele bogate în petrol! Anual, Israelul primește din partea Americii ajutoare nerambursabile de peste 5 miliarde de dolari, justificate de necesitatea de a face față amenințărilor prin susținerea organismelor militare, și de informații, în timp ce palestinienii primesc din partea "unchiului" saudit și a "verilor" bogați în jur de un miliard. Aceste subvenții fac posibilă, practic, funcționarea celor două entități. Aceste subvenții fac, totodată, necesară continuarea politicii de confruntare/amenințare care asigură continuitatea sistemului. Pacea ar fi cea mai catastrofală soluție, ea obligându-i și pe evrei, și pe palestinieni, să-și canalizeze eforturile în direcții pe care le-au abandonat de mult. Pacea ar diminua considerabil rolurile armatei și al numeroaselor servicii de informații, ale cărei performanțe au fost posibile doar în aceste condiții. Revenirea spre pace este un proces delicat și dificil și nici una dintre părți nu pare pregătită pentru așa ceva Un singur lucru ar putea mișca lucrurile într-o astfel de direcție: decizia marilor puteri finanțatoare de a reduce subvențiile care dau de lucru unor importante categorii proprii de populație. Căci pentru criza din Orientul Mijlociu lucrează din greu și industriile de armament și cele alimentare, și producătorii de echipamente. Singurii care n-ar avea de pierdut din normalizarea situației de criză sunt "simplii cetățeni", evrei și palestinieni. A căror părere, deocamdată, n-o cere nimeni.
Titlu: Mugur Isărescu vrea să transforme miliardarii în milionari!
Nr Editie: 592 Data: sâmbătă 06 aprilie 2002
Zgârcit cum îl știm - nu doar în materie de bani - guvernatorul Băncii Naționale, dl Mugur Isărescu a făcut anunțul referitor la viitoarea adoptare a "leului greu". Adică a unei monede cu mai puține zero-uri în coadă: probabil trei. Astfel, mia de lei ar putea deveni unitatea de bază: leul! Operațiunea este necesară din mai multe motive, între care dificultatea computerelor de a prelucra coloanele interminabile nu este ultima. Ar putea să scadă, în acest fel, și masa monetară aflată în circulație - care reprezintă la rândul său o cheltuială considerabilă, de hârtie, tipar și metale. Nu este o noutate în practica finanțelor mondiale. Franța a fost, dacă nu mă înșel, ultima țară europeană care a procedat la o astfel de mișcare, punând în circulație, concomitent, "francii vechi" și "francii noi", până la scoaterea naturală din circulație a primelor. (Polonia și Croația procedând și ele în deceniul trecut la o astfel de operațiune). Deși nu s-a dat un termen pentru momentul în care se va trece la "leul greu", este de presupus că acest lucru se va întâmpla înaintea anului electoral 2004. Probabil anul viitor. Nu trebuie să ne așteptăm ca această operațiune estetică să transforme, subit, leul într-o monedă stabilă. Nu este de neglijat efectul psihologic antiinflaționist pe care va putea să-l aibe: una este să jonglezi cu milioanele și alta este să numeri leu cu leu. Nu vor putea fi evitate nici efectele psihologice inverse: și așa prea săraci, românii se vor adapta cu greu la ideea că în loc de milionul de azi vor primi doar o mie (sau o sută - dacă se va merge pe ideea tăierii a patru zero-uri!) Ca să nu mai vorbim de decepția pe care o vor încerca miliardarii care vor deveni, automat, milionari! Lăsând gluma la o parte, să notăm că perspectiva leului greu va fi, inevitabil, asimilată "stabilizărilor" care au traumatizat generațiile anilor '50. și un amănunt: s-ar putea, cu acest prilej, să asistăm și la reînvierea banului, înmormântat pe șest de cursa nebunească în care s-a antrenat leul, după Revoluție.
Titlu: Vocea răgușită a Opoziției
Nr Editie: 593 Data: luni 08 aprilie 2002
Într-un film franțuzesc, văzut prin anii'80, era vorba despre o competiție politică în care personajul pozitiv pierdea în fața celui negativ din cauza unor erori pe care le făceau membrii familiei sale. Lecția câștigătorului era următoarea: în politică, trebuie să trăiești sub un clopot de sticlă, în care totul se vede și se știe! Mi-a fost mai greu să înțeleg atunci, decât îmi e astăzi, morala acestei exprimări. Mi-a revenit în minte odată cu acuzele la adresa lui Băsescu, în replică la atacul său la Mitrea: și anume la faptul că, în baza unor contracte din 1999, firma "Triton Company", în care președintele PD deținea 20 la sută din capitalul social, a încasat aproape două miliarde de lei din repararea unor nave, de la două regii aflate în subordinea ministerului pe care chiar atunci îl conducea Traian Băsescu. Explicațiile pe care le-a dat primarul general, oscilând între "nu sunt sigur" și "nu-mi aduc aminte" - atunci când a fost prima dată întrebat dacă a avut astfel de activități și până la "nu sunt acționar majoritar" și "n-am spus la nimeni să le dea contracte", au fost departe de a convinge. Nu că cineva ar avea ceva împotrivă ca dl Băsescu să-și îmbunătățească nivelul de trai de funcționar al statului, prin niscai investiții private. Dar, atunci când strigi în stânga și în dreapta, "jos cu profitorii!", "rușine celor care sug sângele poporului", e musai să fii curat ca lacrima ca să te creadă cineva. Când îți asumi rolul de justițiar, de apostol al dreptății, trebuie să trăiești sub acel clopot de sticlă de care pomeneam. Or, nu va convinge pe nimeni dl Băsescu - prin faptul că n-a spus nimănui să dea lucrări partenerilor săi de firmă. Nici nu era nevoie: oamenii se orientează de cele mai multe ori, iar dorința de a fi pe placul șefului este direct proporțională cu poziția acestuia pe scara ierarhică. Dacă dl Băsescu ar fi interzis în mod expres subordonaților săi să facă lucrări cu firmele în care era acționar, astăzi am fi putut spune: jos pălăria, are dreptate să dea de pământ cu Mitrea și cu alții. Dar așa. Așa, dl Băsescu, riscă să-și compromită mesajul, în calitatea sa ad-hoc de unică "voce" a Opoziției.  Cam răgușită.
Titlu: Economia de piață în telefonia mobilă
Nr Editie: 594 Data: marți 09 aprilie 2002
Pentru aceia care au tras deja concluzia - pe baza multiplelor experiențe interne - că economia de piață este un bluf și ea nu face altceva decât să înlocuiască o ordine discutabilă cu o dezordine vecină cu haosul, există un contrargument. Dincolo de faptul că ceea ce se întâmplă pe la noi nu prea aduce cu economia de piață, există totuși germeni ai fenomenului, care ar putea impulsiona întregul proces. Și am să mă refer la telefonia mobilă. Introdusă la noi prin '94, telefonia mobilă a intrat pe piața românească relativ repede, față de momentul lansării ei mondiale. Prima campanie care a activat a fost Telemobil. Pe o piață virgină, Telemobilul de atunci a făcut legea în cel mai pur spirit monopolist: tarife mari, prețuri astronomice, politică obtuză. Cei care s-au aventurat în domeniu au dat peste o rețea incompletă, cu inerente dificultăți în operare, cu taxări ale apelurilor efectuate și ale celor primite (practic, fiecare apel era taxat de două ori!) și cu aparate de mâna a doua sau a treia, vândute abonaților la prețuri piperate. Suficiente motive pentru ca apariția unor noi competitori - CONNEX și DIALOG - să pună TELEMOBILUL în reală dificultate. O dificultate atât de pronunțată încât în scurt timp a și dispărut de pe piață. A fost abia începutul unei concurențe adevărate, reale, care a făcut ca în doar câțiva ani numărul abonaților la telefonie mobilă să se ridice la câteva milioane, iar telefonul mobil să devină un accesoriu pentru aproape toate categoriile sociale. Asistăm, în prezent, la o nouă etapă în lupta pentru cucerirea unei piețe emergente: după ce câțiva ani, CONNEX și DIALOG și-au împărțit piața, fără a face modificări de substanță, în special în politica de prețuri, lucrurile se complică în…. avantajul utilizatorilor: au mai apărut doi combatanți - COSMOROM și ZAPP (ridicat pe "ruinele" Telemobilului), iar recent, MOBILROMUL (operatorul DIALOG) a făcut loc unuia dintre "greii" mondiali: ORANGE. ORANGE intră ca un tăvălug, operând modificări majore în politica de facilități, lucru care îi va obliga, inevitabil, pe ceilalți să intre în joc. Consecințele vor fi acelea care caracterizează o reală economie de piață: scăderea prețurilor și creșterea calității serviciilor. Românii care își pot permite să vorbească la telefonul mobil, au de unde alege și ce compara. Ceea ce este esențial.
Titlu: A doua plecare a lui Petru Dumitriu
Nr Editie: 595 Data: miercuri 10 aprilie 2002
"Fugit" din țară în 1959, după ce dăduse capodopera romanului românesc - "Cronică de familie" - Petru Dumitriu n-a mai revenit în România decât după 37 de ani, în 1996.   Și a venit într-un moment tensionat - campania electorală - descinzând din avionul care-l aducea din Germania direct în studioul Antenei 1 unde, la vremea aceea, moderam "Turneul candidaților", în compania candidatului Ion Iliescu.   Deși a fost acuzat de a fi pus la cale o "lovitură de imagine", pot să vă spun, cu mâna pe inimă că dl Iliescu nu a știut nimic despre această mișcare. A fost surprins, dar bucuros, pentru că era un admirator al marelui scriitor. Surpriza, pusă la cale de consilierii săi de atunci - Iosif Boda și Eugen Mihăescu - nu a avut un impact major asupra electoratului.   Mulți nici nu știau cine este Petru Dumitriu.   Lipsea de aproape patru decenii din manuale, din cărțile de istorie și din librării.   "Cronica de familie" fusese reeditată prin '91, dacă nu mă înșel, dar în nebunia ce se instalase în comerțul de carte, trecuse aproape neobservată.   Unele dintre reticențele criticilor săi erau determinate și de faptul că timp de șase ani, de când putea să o facă, a ezitat să revină în patrie. A revenit în momentul în care țara era acut împărțită între partizanii celor doi candidați la președinție, riscând acceptări și respingeri la fel de vehemente. La ceasul când punea piciorul pe pământul țării, jumătate din viața sa se consumase departe de țară. Alți 37 de ani i-a dedicat unor alte culturi, scriind în altă limbă și trăind în alt mediu.   I-au fost, însă, suficienți primii 37 pentru a ne dărui o operă a cărei valoare de excepție continuă să intrige și astăzi.   Prin perfecțiune și prin miraculoasa sustragere de la rigorile ideologice ale vremii. "Cronica de familie" este, în primul rând, o cronică românească, bună pentru toate sezoanele, imună la orice demers partizan, veritabil reper de valoare într-o istorie literară nu lipsită de vârfuri. După alți șase ani de la jumătatea vieții, Petru Dumitriu pleacă încă odată, spre lumea de dincolo, lăsând în urma sa moștenirea fabuloasă a talentului său inegalabil. REMEMBER Vineri, 27 septembrie 1996. Este în plină desfășurare "Turneul Candidaților" - prima competiție mediatică la care au fost antrenați cei mai importanți 9 din cei 16 candidați la președinție. Este finalul primului tur în care candidații se prezintă tele-alegătorilor. Își prezintă intențiile și proiectele. Este rândul președintelui în exercițiu. N-au trecut decât zece minute din emisiune și ușa studioului s-a deschis brusc. O.Andronic: Dle președinte, scuzați-mă puțin, dar am impresia că ceva ne tulbură liniștea acestei întâlniri. Am să rog (în studio îți face apariția scriitorul Petru Dumitriu, însoțit de Eugen Mihăescu) Petru Dumitriu: Dle președinte, ce bucurie pentru mine! Ion Iliescu: Va mulțumesc foarte mult și vă salut cu plăcere. Bine ați venit! Petru Dumitriu: Bine v-am găsit! Ion Iliescu: Vă rog! O.Andronic: Dar asta, dle președinte, este chiar o surpriză! Ion Iliescu: Dl Petru Dumitriu revine după mulți ani în România. Dânsul o să spună mai concret. Eu l-am invitat în România, dar nu credeam că va veni și la această întâlnire. Știam că sosește astăzi după-amiază cu avionul, n-am avut timp să merg să-l întâmpin, prietenii l-au însoțit, dar adevărul e ca mi-ați făcut și mie această surpriză. Petru Dumitriu: Nu sunt un manechin aici împins din umbră, de prieteni și admiratori ai dvs. și eu sunt admiratorul și prietenul dvs. O.Andronic: Vă rog să luați loc alături de noi. Petru Dumitriu: Vă mulțumesc. O.Andronic: Stimați telespectatori, este chiar o surpriză, un moment pe care, probabil, mulți dintre dvs. l-au așteptat îndelung, probabil că l-au așteptat chiar 37 de ani, cât a durat absența din țară a dlui Petru Dumitriu, remarcabil romancier, autorul acelei capodopere a literaturii române "Cronică de familie". După 37 de ani de exil, domnia sa s-a întors chiar astăzi în țară și ne-a făcut surpriza de a fi prezent în studio alături de noi. Bine ați revenit, dle Petru Dumitriu! Petru Dumitriu: Mulțumesc. Bine v-am găsit. Va mulțumesc. O.Andronic: Cum ne-ați găsit? Petru Dumitriu: Prin niște sforării ale unor oameni care sunt prieteni de-ai mei și personalități strălucite, sfetnici ai d-lui președinte. Trebuie să-i numesc? O.Andronic: Cum doriți dvs. Petru Dumitriu: de exemplu, dl Eugen Mihăescu și alții asemeni domniei sale care au organizat venirea mea, vizita mea, în sfârșit, în țară. O.Andronic: Ce ați simțit la sosire? Petru Dumitriu: Nu pot să vă spun. Eliberarea sufletului. Străinatatea este străinatate. Poate să fie foarte frumoasă, poate să fie admirabilă, poate să fie foarte primitoare, dar este stăinatate. Eu nu speram, vă mărturisesc, eu am crezut până în 1989 ca o să dureze dictatura până în 2020. Eram sigur că se schimbă ceva, că se face o liberalizare, dar nu mă așteptam la prăbușirea asta și la rînviere, din fundul Rusiei, din Siberia, până aici, la noi. îmi era greu să cred. Eram unul dintre aceia care prevazuseră că va fi progres, dar care credeau că progresul va veni după zeci și zeci de ani, după moartea mea. Si când acolo - ce să vezi? România care reînviază și care merge înainte, prin niște greutăți teribile, dar care arată. Domnule, românii nu-și dau cu pumnul în piept, nu fac pe eroii, dar sunt eroici prin răbdare și uneori se manifestă prin umor. Știu să glumească când n-ai crede, când alții ar plânge. Curajul românilor există, și răbdarea, și îndârjirea secretă. Și cu binele - îndărjiti, dar cu binele. Noi nu am avut în decembrie 89 războiul civil care ar fi putut avea loc. Dacă trăgea Armata și Securitatea în Armată și ambele în civili. O.Andronic: în restul lumii. Petru Dumitriu: Și nu s-a făcut. Au avut curajul moral și înțelepciunea și uite, pălăria jos! O.Andronic: Domnule Petru Dumitriu, vă mulțumim pentru prezența în studio! Vă invităm să rămâneți alături de noi pe parcursul emisiunii. Aș mai face o singură mențiune: dl Petru Dumitriu a revenit în țară dupa 37 de ani și a plecat din țară la 37 de ani. Petru Dumitriu: Prima jumătate a vieții mele am petrecut-o în țară și a doua jumătate în străinătate. Acum începe a treia jumătate..
Titlu: Proiectilul viu anti-aerian!
Nr Editie: 596 Data: joi 11 aprilie 2002
Inamicii aviației românești au descoperit un nou tip de armament împotriva căruia armata se dovedește neputincioasă: păsările. Două MIG-uri ne-au fost doborâte, doar în ultimele luni, cu acest tip de proiectile kamikadze, și nu dintre cele obișnuite, ci dintre cele perfecționate și modernizate pe bani buni și grei. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, intrarea în NATO s-ar putea să ne găsească fără flotă aeriană de proveniență sovietică și cu îmbunătățiri israeliene. Pentru că Israelul s-a specializat, se pare, în adaptarea vechilor aeronave rusești, de tipul MIG 21, la exigențele ghidajului și controlului electronic modern.   Patru sute de milioane de dolari a vărsat armia română în conturile companiei israeliene ELBIT pentru ca aceasta să echipeze bătrânele carapace, vechi de 30-40 de ani, cu dispozitive moderne.   Numai că, iată, viața dovedește că nici cea mai perfecționată tehnologie electronică nu poate evita aspirarea ciorilor sau a stăncuțelor de către reactorul avionului. Așa încât cei 400 de milioane de dolari - cu care, gurile rele spun, că se putea achiziționa o întreagă flotă de aparate moderne, compatibile cu cele aflate în doatarea țărilor membre NATO - s-au dus pe Apa Sâmbetei.   Sau se vor duce - pentru că până la luarea unei astfel de decizii vor trebui să mai cadă și restul avioanelor modernizate. Căci dacă nu cad, înseamnă că avem flotă și - deci - nu e nevoie să dăm bani pe alta! Dacă cu aparatele o mai scoatem la capăt - cu piloții e ceva mai complicat. Cei care scapă cu zile din ejectările traumatice ale sistemului utilizat de MIG-uri, cu greu se mai întorc la manșă. Celor care nu scapă - armata le oferă onorurile aferente - postmortem.   Restul - vor deveni, pe măsură ce aparatele se vor împlânta în trupul patriei - șomeri. Și așa, ca să intrăm în NATO trebuie să reducem personalul. O soluție - pe care abia îndrăznesc să o avansez - ar fi aceea de a se investi câțiva dolari în tehnologiile de contracarare a "proiectilelor vii".   Ceva consultanță în acest domeniu s-ar putea obține de la Asociațiile de Vânători. Cine știe, poate că în acest fel reușim să mai păstrăm câteva MIG-uri pentru Muzeul Aviației.  
Titlu: Dilema liberală
Nr Editie: 597 Data: vineri 12 aprilie 2002
A reduce ceea ce se întâmplă acum în PNL la un simplu conflict între Valeriu Stoica și Dinu Patriciu este o modalitate simplistă și vulgară de a vedea lucrurile. Dealtfel, stilul de mahala politică în care sunt receptate evenimentele de pe prima scenă a devenit o a doua natură a unui tip de gazetărie care, spre a fi pe placul consumatorului de minimă rezistență, filtrează faptele prin sita instinctelor primare. Lucrurile sunt nu doar ceva mai complicate, dar și mai nuanțate. Aparent, după pierderea alegerilor de către formațiunile care au făcut parte din Coaliția ce a guvernat între 1996 și 2000, în PNL s-a produs un transfer de putere, de la "generația 90", care a reintrodus în circulația curentă liberalismul, la "generația 2000" cea care l-a salvat de la dispariția parlamentară.  Fără nici un dubiu, Valeriu Stoica este artizanul acestei salvări, in extremis, salvare posibilă prin decizia oportună (chiar dacă nu prea colegială) de a se despărți de țărăniști și de resturile Convenției.  Stoica a înțeles că doar această manevră mai poate păstra partidul pe eșichierul deciziilor politice și a știut să-și impună punctul de vedere în fața unor adversari încărcați de orgolii și de prejudecăți.  A făcut-o într-un mod exemplar, aș spune, renunțând de multe ori la tentația de a fi protagonistul unor roluri care nu i se potriveau. Dinu Patriciu, pe de altă parte, este unul dintre oamenii politici care a învățat din mers.  Și a învățat un lucru esențial, devansându-i pe mulți alți veleitari care și-au rupt gâtul și picioarele d dragul consecvenței: că nu se poate face și politică și afaceri "la vârf".  Că cineva trebuie să-și asume postura - poate mai ingrată - de a determina politicul, de a-l impulsiona și direcționa.  Retras voluntar o perioadă din luminile reflectoarelor, Dinu Patriciu s-a ocupat de consolidarea poziției sale de om de afaceri, având în același timp privilegiul de a putea judeca la rece ceea ce se întâmplă în terenul de joc și de a putea imagina o strategie mai adecvată momentului. Ori acesta este momentul: cel în care PNL-ul trebuie să aleagă între supraviețuire - chiar dacă comodă - și afirmare.  Afirmarea principiilor liberale - într-o economie în care accentele de piață încep să capete profil, și într-un mediu politic în care opțiunea dintre protecția socială și afirmarea inițiativei private poate să determine profilul națiunii române în următoarele decenii. Nu cred că, de aceea, la originea acestui presupus conflict stă dorința lui Dinu Patriciu de a-i lua locul lui Stoica.  Cred însă că ideea întineririi conducerii rămâne valabilă și că ea vizează nu doar persoana, ci și maniera de gestionare a formațiunii.  
Titlu: Puntea
Nr Editie: 612 Data: marți 30 aprilie 2002
Pe vremea dictaturii, când se muncea la grămadă, recompensa fiind avută în vedere "după nevoi" - iar nevoile erau atunci cam aceleași, de la opincă până la o anumită treaptă a "vlădicilor" - "punțile" dintre unele sărbători legale și zilele de odihnă constituiau veritabile evenimente. Legarea celor două zile libere - de la 1 mai, 23 august sau 1 ianuarie - de un week-end, dăteau poporului impresia că guvernanții sunt atenți la nevoile lor și le acordă în acest fel câte un cadou. Un cadou care să compenseze într-un fel sâmbetele și duminicile în care erau aduși la lucru cu otuzbirul pentru a face cincinalele în patru ani și jumătate sau pentru a depăși planurile confecționate la Comitetele de stat ale planificării. Toată lumea știa că în aceste zile sauîn orele peste program nimeni nu muncea cu adevărat. Toată lumea să făcea că trage, pentru că și statul se făcea că ne plătește. Ba mai mult, aceste "punți" erau o soluție perversă de a mai limita pierderile pe care le producea întreținerea forței de muncă la lucru peste program: electricitatea, încălzire, funcționarea echipamentelor și alte angarale. Astăzi, când se presupunea că economia stă, în linii mari, pe alte baze, ideea lansată cu prilejul creării recentei "punți" dintre 1 Mai și Paște, că în felul acesta se fac și economii, este pur și simplu abracadabrantă! Este, implicit, recunoașterea faptului că se muncește exact ca pe vremuri, că nu s-a schimbat mare lucru în relația dintre stat și cetățean, sau dintre patron și muncitor. Chestiunea ar fi trebuit lăsată efectiv la latitudinea celor care fac mecanismul economic să funcționeze, pentru ca ei să decidă dacă produc beneficii sau pierderi funcționând în cele mult prea multe zile libere pentru oameni cărora nu li se ocupă un buget minimal de timp - cu neplata corespunzătoare.