Punctul pe Y, septembrie 1995

Titlu: O ANIVERSARE ÎNSÂNGERATĂ
Nr Editie: Data: luni 04 septembrie 1995
După aproape șase ani, într-o altă catastrofă aeriană (devenită, vai, atât de familiară nouă) alți doi generali de Interne trec dincolo de hotarele vieții. În decembrie '89, Nuță și Mihalea reprezentau vârful de lance al unei represiuni brutale, primare, tresele de generali căpătându-și-le pentru obediența și zelul cu care încălcau o lege - și așa formală - pentru a face pe placul stăpânilor supremi. În septembrie '95, Bunoaica și Sandu reprezentau veritabile repere de profesionalism și etică, într-un minister care este încă departe de a fi reușit să facă din aceste două categorii o regulă. Spirit dinamic și reformator, Ion Bunoaica era pe cale de a desăvârși procesul de modernizare al unei instituții - Jandarmeria - căreia viguroase rădăcini istorice îi dădeau dreptul la o demnitate care-i fusese răpită. Fire deschisă și profund cinstită, Ion Eugen Sandu se instalase în avanposturile unui demers real împotriva corupției și a ilegalității, acționând cu o convingere care lipsește majorității campionilor acestei campanii ce se dovedește mai mult de formă. Dispariția lor tragică poate da naștere la speculații de tot felul si nu mă îndoiesc că așa se va și întâmpla. Cred însă cu toată convingerea că tragedia de la Mogoșești, petrecută în chiar ziua în care Jandarmeria își aniversa crearea, indiferent de cine și ce se face răspunzător de ea, va avea efectul dramatic al temporizării unui proces de care societatea românească, în ansamblu, și instituțiile cărora cei doi le-au aparținut, au nevoie mai mult ca oricând: evoluția spre democrație, competență și demnitate.  
Titlu: O LOVITURă SUB CENTURĂ
Nr Editie: Data: marți 05 septembrie 1995
Întors din Germania, unde a urmat un tratament cu vizibile efecte pentru starea sa de sănătate, dl Corneliu Coposu s-a lansat în lupta politică cu decizia ce-i este caracteristică. Luările sale de poziție în cadrul reununii partidului pe care-l conduce au avut darul să pună la punct toate acele lucruri care - așa cum se întâmplă ori de câte ori lipsește - păreau scăpate din mână. Pronunțându-se pentru unitatea partidului și a Convenției, dl Coposu nu a exclus posibilitatea unor puncte de vedere diferite și a unor discuții în contradictoriu. Asemeni lui Mao, dânsul pare dispus să accepte a "înflori o sută de flori", cu condiția ca acestea să nu știrbească unitatea Convenției. Cu alte cuvinte, trădare, dar s-o știm si noi. într-un interviu, referitor la alte candidaturi decât cea a dlui Emil Constantinescu, a punctat sec sub centurile preoponenților: dl Roman, după cum știe dânsul, nu va candida. Cât despre dl Rațiu, partidul nu poate susține două candidaturi, și cum una a fost deja anunțată ... Într-un moment în care cel puțin intenția dlui Rațiu de a se prezenta la startul prezidențialelor pare mai evidentă decât oricând - ea reieșind și din campania de presă atent orchestrată - precizările liderului țărănist seamănă cu un cuțit înfipt în spatele unuia dintre cei mai ambițioși oameni politici ai momentului, consfințind o "încremenire în unitate" - vorba dlui Manolescu - ce pune principiile mai presus decât eficiența.
Titlu: SINDROMUL SECRETOMANIEI
Nr Editie: Data: miercuri 06 septembrie 1995
La ora când era programată recepția prilejuită de Ziua Jandarmeriei, un grup de ofițeri aflați în fața porții Comandamentului, pe ale căror fețe nu se putea citi nimic, informa pe invitați că festivitatea s-a anulat. Pur și simplu, fără nici o altă precizare. Invitații făceau stânga'mprejur pradă celor mai contradictorii supoziții. "Ce s-a întâmplat?" Ce putea să se întâmple? O jumătate de oră mai târziu, un telefon dat dintr-un legitim interes profesional la cabinetul comandamentului de armă avea să aibă ca răspuns o explicație cel puțin penibilă: festivitatea se contramandase din cauză că nu fusese timp să se instaleze un cort care să-i protejeze pe participanți de intemperii. Motivația era rostită cu adâncă convingere chiar dacă la ora aceea strălucea puternic soarele care, câteva ore mai devreme, fusese acoperit de norii amenințători buluciți pe cerul lașului. Între muțenie și minciună se întinde o plajă ce ține de persistența unui sindrom de sorginte totalitară căruia mare parte din corpul nostru ofițeresc îi este încă tributar: secretomania. Cele mai simple, mai normale și mai omenești lucruri au fost întotdeauna învăluite într-un mister care n-a făcut altceva decât să dea naștere celor mai fanteziste speculații. Stau și mă întreb - respectându-le durerea - de ce domnii ofițeri de la poarta Comandamentului n-au reușit să spună clar că s-a întâmplat o tragedie care făcea imposibilă festivitatea? De ce șeful de cabinet al regretatului general Bunoaica a trebuit să se preteze la o minciună când era clar că, cel puțin pentru presă, aceasta nu avea cum să reziste? Transparența, acolo unde este cazul, se învață greu. Mult mai greu decât păstrarea secretului. Tot unde este cazul. (6 septembrie 1995)
Titlu: SĂ FIE ÎNTR-UN CEAS BUN
Nr Editie: Data: joi 07 septembrie 1995
Festivalul "Enescu" din acest an are toate premisele pentru a putea deveni un eveniment cultural de calibru mondial. Mulțimea vedetelor autentice, prestigiul lor muzical, calitatea repertoriului sunt atuuri care ne dovedesc faptul că România rămâne un reper constant pe harta culturală, un reper care depășește net performanțele politice, economice și sociale cu care ne înscriem în concertul universal. Este aceasta o dovadă peremptorie a creativității, a spiritului deschis si dinamic al unei națiuni care a reușit în acest fel să depășească vicisitudinile istoriei și condiția sa geografică de loc de intersecție al intereselor marilor puteri. Câștigurile noastre în acest domeniu sunt majore și definitive. Nici un Diktat, nici un ultimatum și nici o politică federalistă nu ne vor putea răpi patrimoniul cultural prin care vom continua să existăm chiar dacă o nouă masă verde ne-ar împărți între cei care tânjesc după meleagurile noastre, fiind dispuși să le considere ca aparținându-le. Cultura națională, cea care ne conferă identitatea spirituală, poate fi pavăza noastră cea mai de nădejde în calea aventurismului politic și a destabilizării pe varii criterii. Este motivul pentru care cred că acest eveniment merită un consens - cât de tocit va fi termenul - si că măcar acum este nevoie să gândim si să simțim în acord cu aspirațiile celor ce au fondat și consolidat acest edficiu spiritual. Festivalul Enescu poate deveni o oază de bucurie și mulțumire sufletească în pustiul disputelor sterile ce fac să întârziem atât de mult în a ne găsi locul la care avem dreptul să aspirăm nu numai sub zodia muzicii. (7 septembrie 1995)
Titlu: DEMAGOGIA DE PARTID
Nr Editie: Data: vineri 01 septembrie 1995
Nu este pentru prima dată când un partid încearcă să-și facă platforma electorală pe seama partenerilor și nu a adversarilor, și din acest punct de vedere formațiunea dlui Funar deține, deja, un record greu de depășit. Ultima declarație a dlui Gavra, vicepreședinte al Camerei Deputaților, prin care cere o reducere de 50 miliarde lei (deja cheltuite) din bugetul de investiții al Camerei Deputaților, pare, la prima vedere, o lovitură bine țintită: nu numai că pune degetul pe "rana" blamatei Case a Poporului, care înghite (și va mai înghiți) multe miliarde, dar în același timp se și disociază de preocupările gospodarești ale președintelui Năstase, recunoscut pentru grija și minuția cu care-și amenajează locurile de muncă. Cât despre propunerea ca acești bani să fie virați în contul pensiilor militare și ale handicapaților, n-am putea spune că diferă nici cu o iotă de politica ce se face în Cismigiu sau pe la meciuri, unde specialiștii jonglează cu miliardele, luându-le dintr-o parte și punându-le acolo unde cred ei că e nevoie. Este o modalitate simplistă - și am folosit un eufemism - de a percepe un mecanism pentru care dl Gavra ar trebui să fie, cel puțin prin  funcția pe care o îndeplinește, calificat. Avem însă un minunat exemplu în care demagogia de partid se împletește strâns cu ignoranța politică, cu  efecte ce pot stârni măcar hazul, dacă nu și îngrijorarea. Bineînțeles, dacă nu este vorba despre o acțiune deliberată pentru că, așa cum reise din mânios-bășcălioasa replică a dlui Năstase, dl Gavra ar fi trebuit - ca membru al Biroului Permanent - să cunoască detaliile afacerii înainte de a da bomba pe post. Miliardele de la Casa Poporului cu care se joacă dl Gavra ne arată nu numai cât de subțire este alianța care asigură funcționarea mecanismului executiv, dar și cât de nesincere sunt relațiile dintre principalii pioni ai acestei coaliții de circumstanță.