Punctul pe Y / vineri 23 aprilie 1999 Nr:

Modelul Rambo

Cele cateva zile pe care le-am petrecut in Anglia in aceasta saptamana m-au situat - geografic, cel putin -mai aproape de evenimentele dramatice din Colorado. A fost pentru prima data in ultima luna cand bursa stirilor in mass-media britanica a fost bulversata, razboiul din Iugoslavia lasand primul loc crimelor infaptuite cu sange rece de cei doi colegieni americani.

Statistic vorbind, am putea sa ne intrebam daca cei 15 morti de la liceul din Columbine sunt mai importanti decat cei pe care-i provoaca bombardamentele aliate si exodul refugiatilor din Kosovo. Bineinteles ca nu. Important este, in acest caz, fenomenul. Un fenomen care se face simtit cu tot mai multa insistenta, care provoaca tragedii inutile si care coboara un val de nesiguranta asupra vietii de fiecare zi a oamenilor din cea mai importanta, cea mai puternica natiune a momentului. Deosebirea dintre dramele iugoslavilor si cea a americanilor vine din faptul ca primii stiu la ce si de unde sa se astepte: la ei moartea vine din cer sau de pe pamant, de la bombele NATO sau de la formatiunile paramilitare care fac (fara de) legea - de o parte si de alta - in Kosovo. In America dusmanul poate fi oricare: baiatul simpatic si prietenos al vecinilor, care mestereste bombe in garajul parintilor; pustiul care o data cu ziarul iti poate arunca si o grenada in curte; colegul de clasa, care in loc de carti scoate din ghiozdan un pistol cu care-si secera tovarasii de joaca. Este rezultatul, fara indoiala, al unei lungi traditii de ridicare a violentei pe culmile valorilor supreme si de transformare a ei in model artistic. De aici, pana la viata, distanta este foarte scurta. La fel de scurta ca si viata celor care platesc ...

In Kosovo, razboiul urmareste - potrivit celor care-l argumenteaza - curmarea violentelor interetnice. Oare tot NATO este cea care va primi sarcina sa curme violentele juvenile, pe care, pana una-alta le alimenteaza prin modelul unui super-razboi tehnologic, dus de super-soldati super-inarmati impotriva super-railor care populeaza aceasta parte a Europei?