Punctul pe Y / Friday 26 March 1999 Nr:

Nebagarea de seama

Un lucru de-a dreptul stupefiant se petrecu deunazi in Senat: la votarea unui act normativ deosebit de important, prin prisma disputelor dintre Putere si Opozitie, unul dintre puncte (era vorba, daca nu ma insel, despre traducerea in limba minoritatilor a unor documente, acolo unde acestea intrunesc un minim de 20%), asistenta s-a trezit ca acesta a picat, in ciuda atuului pe care-l dadea majoritatea teoretica. Momente de stupoare, urmate de interventii la microfon cu cereri de reluare a votului pe motiv ca s-a gresit din... neatentie!

Faptul ca majoritatea nu reuseste sa-si mobilizeze, nu doar numeric, dar si emotional, efectivele, nu constituie o surpriza si poate ca ea tine de nevazutele cai ale algoritmului.

Scuza insa imi pare stupefianta. E ca si cum un sofer calca cinci oameni, dupa care motiveaza ca a fost neatent si cere sa i se anuleze sanctiunea. Or, prima obligatie a unui sofer este sa fie atent. Pentru ca asta-i o meserie. La fel ca si prima obligatie a unui legiuitor! Legile nu se pot face - vorbesc de legile bune - pe fond de neatentie sau incompetenta. Maine-poimaine alesii nostri vor vota intrarea tarii in razboi si cand se vor dezmetici, dupa primele bombardamente, vor dori sa fie scuzati pe motiv de neatentie.

Macar la legi sa fim atenti. Ca la declaratii iresponsabile, care nu tin cont de realitate si de bun-simt...