Punctul pe Y / Friday 16 December 2011 Nr: 3422

PIN a murit! Traiasca UNPR!

Ieri a avut loc “decesul” oficial al Partidului Initiativa Nationala (PIN). Formatiunea - aflata in coma asistata dupa plecarea (oficiala) de la carma ei a lui Cozmin Gusa - a fost “absorbita” de catre partidul domnului general Oprea, sub forma unei fuziuni, in care PIN-ul se mai regaseste doar prin functia de vicepresedinte acordata cu generozitate ultimului presedinte al sau - Lavinia Sandru.

PIN isi incheie existenta meteorica dupa o perioada care coincide cu mandatul de pana la ora actuala, al lui Traian Basescu. A luat fiinta dintr-o frustrare a catorva membri ai PD-ului care, dupa castigarea alegerilor din 2004, s-au vazut marginalizati din diferite motive de catre cel care fusese idolul lor. Cozmin Gusa - pentru ca n-a primit directia SRI-ului, asa cum spera, in calitate de “eminenta cenusie” a candidatului la presedintie, iar Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, pentru “gura lor mare” si cracnelile in urma carora fusesera trimisi de noul presedinte “pe centura”. Acest trio a fost cel care si-a impartit si functiile de conducere, formand in Parlament - unde intrasera toti trei pe mana Aliantei, o grupare independenta.

Ceva de felul UNPR-ului. Avand in Cozmin Gusa, in special, un abil manipulator al mijloacelor media, noul partid a capatat o notorietate care, insa, nu a reusit sa se converteasca si intr-o baza electorala cat de cat solida. Acest lucru s-a vazut cu limpezime la alegerile locale din 2008, unde Gusa a candidat pentru functia de primar general al Capitalei, obtinand mai putin de 5% din voturi. Dezamagirea incercata cu acest prilej l-a facut sa ia decizia de a renunta la politica, lasand partidul - care intre timp se debarasase de Pavelescu - pe mainile Laviniei Sandru. Aceasta a incercat o apropiere de PSD-ul lu’ Geoana primind insa un refuz ferm din partea “seniorilor” din partid. Intre feluritele incercari de revenire in prim plan ale lui Gusa - ba ca consilier al lui Geoana, ba al altor persoane cu bani si veleitati - si momentul actual, lumea cam uitase ca partidul mai exista. L-a scos din anonimat efortul constant al uneperistilor de a-si agata pe piept diverse medalii corespunzand gruparilor politice nesemnificative pe care dorea sa le “absoarba” pentru a-si construi o legitimitate.

PIN-ul sfarseste asa cum a inceput: sub semnul lui Basescu - rejectat in 2005 si adjudecat - prin Oprea - in 2011, si “inghitit” de un partid cam de acelasi fel (ma refer la procesul sau de constituire - prin desprinderea de formatiunea-mama, PSD). Cu ce consecinte electorale - vom vedea abia la comasate.