Punctul pe Y / Wednesday 14 December 2011 Nr: 3420

Comasarea

La câte asumãri a recurs pânã acum, Guvernul Boc ar putea fi considerat cel mai responsabil cabinet din istoria postdecembristã. Nici un alt Executiv nu a adunat o atât de mare cantitate de legi Âsi reglementãri puse în circulaþie ori prin Ordonanþe de Urgenþã, ori prin asumarea responsabilitãþii.

Procedeul are o explicaþie simplã: Guvernul doreÂste, în acest fel, sã ocoleascã, cel puþin temporar, controlul Parlamentului. Asta, în condiþiile în care coaliþia de guvernare deþine majoritatea Âsi în Camerã, iar acum Âsi în Senat, unde nu se mai împiedicã de un preÂsedinte de la Opoziþie. Problema Guvernului este, însã, aceea, cã nu deþine instrumentele necesare pentru a asigura prezenþa la vot a parlamentarilor Coaliþiei Âsi se poate trezi cu proiecte trântite ori pe motiv de absenteism, ori din nebãgarea de seamã a parlamentarilor proprii, ocupaþi cu citirea ziarelor sau cu accesarea unor site-uri “interesante”. S-a mai întâmplat Âsi, desigur, Boc n-are nici un chef sã riÂste. Mai ales cu un proiect ca acela al comasãrii alegerilor locale Âsi parlamentare într-un singur tur.

Opoziþia nu vrea comasare. Pretinde cã e nedemocratic. Cã oamenii vor obosi tot citind liste Âsi vor completa aiurea buletinele de vot. DeÂsi în 90 Âsi 92 când au fost comasate legislativele cu prezidenþialele, votanþii s-au descurcat foarte bine. Dar asta e Opoziþia, dacã ar fi de acord cu ce vrea Guvernul, n-ar mai avea credibilitate. De ce vrea Puterea comasarea? Rãspunsul pentru fraieri este cã în acest fel se fac economii la Buget (economia s-a Âsi fãcut, în proiectul de buget pe 2012 nefiind prevãzute nici un fel de cheltuieli electorale). Pentru bãieþi deÂstepþi: comasarea ar permite o campanie mai eficientã, asociindu-se cele douã categorii de candidaþi, cu cei cu mai multe Âsanse pe post de locomotive. Nu Âstiu de ce, dar cred cã dacã PDL-ul s-ar fi aflat în Opoziþie ar fi protestat de zor împotriva comasãrii.

Pe de altã parte, formula “2 în 1” este primul pas spre modificarea Legii Electorale (lucru posibil - legal - doar cu cel puþin 12 luni înaintea scrutinului) prin retrasarea colegiilor uninominale Âsi, eventual, prin diminuarea numãrului de parlamentari Âsi al Camerelor. Aceste lucruri pot fi obþinute doar printr-un referendum, pentru cã principalul aliat - UDMR - refuzã categoric aceste variante care i-ar face pe maghiari sã scadã ca pondere. DeÂsi, dacã stãm sã ne gândim bine, nici chiar PDL-ul nu mai e dispus sã meargã pe mâna lui Bãsescu Âsi sã-Âsi auto-amputeze posibilitatea de a trimite în Parlament mai mulþi reprezentanþi - cotizanþi.