Punctul pe Y / marți 29 noiembrie 2011 Nr: 3410

Scadenta neasteptata a tupeului dnei Andreescu

Demiterea doamnei Andreescu din functia de secretar general al Guvernului, inainte ca ANI sa fi stabilit un diagnostic al “bolii” ei, reprezinta un punct castigat de premierul Boc.

Cat de apropiata si de pretioasa pentru actuala putere este cea care tinea in mainile sale fraiele executivului, ne putem da seama doar rasfoindu-i CV-ul: a fost judecatoare, a lucrat la Cotroceni - in mandatul lui Basescu, a mai fost sefa prin Ministerul Muncii si pe la APAPS, ca sa fie promovata, odata cu intrarea in paine a lui Boc direct la pupitrul de comanda de la Victoria.

Functia de secretar general al Guvernului a cunoscut fluctuatii de importanta. A fost practic nesemnificativa sub serviciile lui Jerbas si Olteanu. A devenit una dintre cele mai importante functii din guvern odata cu Hrebenciuc, in timpul lui Vacaroiu, acesta transformand-o intr-un veritabil centru de putere prin care treceau aproape toate deciziile importante. Datorita personalitatii puternice a ocupantului, functia sa a fost asimilata membrilor Guvernului. Sub dezastruoasa conducere a doctorului Opris, din Cabinetul Ciorbea, functia s-a declasificat, Radu Vasile nemaiconsiderand-o demna de a-i impodobi cabinetul. A revenit in structura executivului sub Isarescu, prin Radu Stroe. A fost meritul lui Serban Mihailescu de a-i reda stralucirea de pe vremea lui Hrebenciuc, in mandatul lui Nastase. A rezistat in cabinetul Tariceanu, prin Voicu si, din nou, Stroe, pentru ca Boc sa o scoata definitiv din schema. O miscare abila, pentru ca, fara sa-si piarda importanta - ba chiar amplificandu-si-o prin pletora de agentii si servicii din subordine - secretarul general al Guvernului a putut sa lucreze intr-o relativa liniste, fiind mai putin expus ochilor indiscreti ai presei si opozitiei. La adapost de critici si controale, doamna Andreescu a reusit sa manevreze in voie, pe baza serviciilor prompte facute premierului, putand sa-si desfasoare propriul lant de interese. Care este incomparabil mai complex si mai bogat decat ce a deslusit mass media. Neobisnuita cu astfel de socuri, doamna Andreescu a avut o prestatie lamentabila cand a fost luata la intrebari, mintind cu sange rece si furnizand explicatii demne de o antologie a tupeului. Motivatia sa, cum ca sotul nu-i e ruda, va ramane in folclor.

Confruntat cu “socul Apostu”, Emil Boc n-a mai asteptat deznodamantul investigatiilor ANI si, facandu-i un ultim cadou - prezenta in delegatia ce a vizitat Israelul - a demis-o intr-un mod ostentativ.

Asta nu inseamna ca doamna in cauza - un foarte bun “specialist”, dupa cum ne asigura dna Udrea, care se fereste insa sa o cautioneze - va ramane muritoare de foame. Cu siguranta ca se va gasi pentru dansa un post linistit si calduros. De ce nu pe la vreo ambasada?