Punctul pe Y / miercuri 23 noiembrie 2011 Nr: 3406

̃intele false ale USL

Nu mai inteleg nimic: avand in fata ochilor o situatie de exceptie - valul de retineri de catre DNA a unor membri PDL aflati in functii importante (primari, sefi de agentii, directori de deconcentrate) opozitia nu gaseste altceva de facut decat sa se rafuiasca cu propriii membri! Incremeniti in proiectul functiilor viitoare, impartite frateste (nu fifty- fifty) la masa verde, Ponta si Antonescu tintesc spre copacul din fundul padurii in loc sa puna topoarele pe parcela din fata lor.

O ocazie ca cea de la Cluj e greu de crezut ca se va mai putea prinde curand. In primul rand pentru ca PDL nu se va mai lasa surprins de evenimente cum s-a intamplat acum, cand procurorii, scapati de sub control, au dat iama in lanul puterii. Cu siguranta ca, avand la indemana instrumentele necesare, Puterea va incerca sa evite astfel de confruntari in perioada urmatoare, temporizand zelul coruptilor proprii. Si ca va incerca sa indrepte atentia autoritatilor de resort - asa cum prevedea, deunazi, intuitivul ministru Igas, spre oamenii Opozitiei.

Situatia de fata este insa fierbinte. Apostu ar putea oferi cheia unor dezvaluiri explozive, legaturile sale oculte nevizandu-l doar pe premier, ci si camarila din jurul acestuia. Deja organul de ancheta incearca sa puna o surdina pe efectele posibile, prin cenzurarea unor pasaje din convorbirile telefonice interceptate. Uimitor, insa, povestea asta nu reuseste sa-i scoata din letargia autocontemplarii pe componentii USL.

Obiectivele lor imediate sunt altele: lichidarea lui Geoana si apoi, teoretic, suspendarea lui Basescu. Juristii-alpinisti ai partidului, care s-au impiedicat pana acum penibil in escaladarea „Dealului Geoana” isi propun o sarcina infinit mai complicata prin abordarea „piscului Basescu”.

Nimeni nu invata, insa, nimic din lectiile vietii. Nici PSD-ul plus PNL. Acolo, la varf mai ales, domneste credinta ca valul vietii va matura de unul singur Puterea dupa modelul „2000”. Nu conteaza ca nici situatia nu mai este aceeasi si nici oamenii. Noul val din ambele partide nu are expertiza pe care au avut-o veteranii. Si nici echipele din spatele lor. Asa se si explica faptul ca un obiectiv abordabil - cum este dinamitarea soclului fragil pe care sta Boc - este trecut cu vederea, daca nu chiar ignorat.

Cu atat mai mult cu cat s-ar putea sa se iveasca si o surpriza: aceea - deja vehiculata - ca presedintele Basescu sa renunte de buna voie la o parte din mandatul prezidential, pentru a salva partidul si guvernarea. Este o miscare la care Opozitia ar trebui sa se astepte, data fiind imprevizibilitatea cronica a actiunilor prezidentiale. Exista riscul ca o campanie masiva sa ramana fara obiect si doar cu paguba unei munitii electorale risipita in van.

Cat despre Geoana, numai de bine. Actiunea impotriva sa a fost extrem de neglijent preparata, ajungand in faza prezenta in care PSD-ul nu prea stie ce sa mai faca cu el. Sa-l lase sau sa-l rejecteze - in ambele situatii neavand nimic de castigat.