Punctul pe Y / joi 17 noiembrie 2011 Nr: 3403

Ce stia tot satul nu stia Boc?

Presedintele a declarat, la TV, ca stia de vreo sase luni ca la Cluj se intampla lucruri necurate. Premierul - in al carui fief se produceau aceste intamplari - sustine ca n-a stiut nimic precis, desi primeste, aproape la fel ca si presedintele informari din partea serviciilor secrete.
Dl Boc mai sustine ca din aceste informari lipseau detaliile strict necesare pentru a fi identificate persoanele in cauza.

Incep sa cred ca SRI-ul este populat, acum, de amatori care isi incropesc informatiile precum altadata mare parte din spionii nostri din strainatate, care transmiteau in tara stiri “confidentiale” luate de prin ziarele locale.

Stau si ma intreb cam cum or fi aratat informarile pe care le-a primit premierul. Cat de criptice au fost, daca Emil Boc nu si-a dat seama ca este vorba chiar despre urmasul sau legal? Cine putea sa faca acte de coruptie la Cluj, unde intreaga administratie este portocalie? PSD-ul? PNL-ul? Sau - mai rau - UDMR-ul? Ce nivel putea sa aiba aceasta coruptie? Sef de serviciu prin primarie? Director de deconcentrate?

In fine. Misterul s-a elucidat si acum stie si premierul unde colcaie coruptia. Cea dovedita. Pentru ca cea nedovedita colcaie peste tot, dar mai ales acolo unde autoritatile locale tin de partidul de guvernamant. De ce? Simplu: acestea primesc bani pentru fel de fel de proiecte, fie de la doamna Udrea, fie din fondul special aflat la dispozitia premierului. Acestia sunt bani din care se infrupta clientela proprie. Si din care o parte revin la partid.

Cat? Foarte putin - e de parere presedintele, care stie cum merg treburile din propriile campanii electorale. Basescu crede sincer ca cea mai mare parte merg direct in buzunarul celor care-i cer, pentru ca - citez - la partid nu sunt bani sa-si plateasca nici telefoane. Si - mai spune tot presedintele - banii primiti legal de partide sunt suficienti pentru campaniile electorale.

Este o opinie, desigur. Cei care, insa, doresc cu orice pret sa castige alegerile, nu cred acelasi lucru. Ei cred ca niciodata banii nu ajung - si, de aceea, cei care pierd raman cu datorii pe care nu stiu de unde sa le mai plateasca. Altundeva decat din propriile buzunare, in care au intrat o buna parte dintre sumele stranse de la cei stransi cu usa sau cu promisiuni nerezolvate.
Un lucru este cert: scandalul de coruptie de la Cluj ii ingrijoreaza pe majoritatea baronilor locali - indiferent de culoare - care-si vad strategiile amenintate de imixtiunea procurorilor. Pentru ca acestia din urma sunt marii castigatori ai partidei. Domneste, in general, o perceptie idilica asupra structurilor de putere si influente locale. Acolo insa nu domneste armonia. Dincolo de politica sunt interesele personale, iar aceste interese alimenteaza resentimente, razbunari si reglari de conturi.

Pe acest fond parchetul anticoruptie castiga puncte, chiar cu pretul punerii in dificultate a sefilor mari, asupra carora se rasfrang eventualele retalieri de ordin politic. Dar cele mai multe puncte le castiga presedintele Traian Basescu prin atitudinea sa aparent detasata de problemele unui partid aflat pe toboganul unui procent de 25% - cum chiar domnia sa afirma intr-un interviu pentru presa germana. Puncte care ii vor putea servi, eventual, la usurarea sarcinii de schimbare a premierului.