Punctul pe Y / marți 15 noiembrie 2011 Nr: 3401

"Ecuatia Geoana" si rezolvarile imposibile

In rezolvarea “ecuatiei Geoana” se putea ajunge la doua variante de solutii.

Prima: ca Geoana, ca un soldat disciplinat al partidului, cum pretinde ca este, sa-i spuna lui tata socru, de la care a primit indicatia recuzarii: Ok, mister Sarbu. Asa voi face! Voi anunta votul pentru Corlatean, eu insumi il voi vota pentru ca, nu-i asa, chiar eu l-am promovat in functia de secretar general, iar eu voi prelua sefia Comisiei de Politica Externa, pentru care am toata calificarea si unde sper ca voi face treaba buna, in interiorul partidului si al tarii, sub inteleapta conducere a presedintelui. A presedintelui partidului…
Sarbu si-ar fi frecat mainile de bucurie, iar puterea - surprinsa in ofsaid - nu s-ar fi dezmeticit decat atunci cand la pupitrul Senatului s-ar fi asezat un nou presedinte.

A doua: dupa primul impuls, Victor Ponta i-ar fi invitat in cabinetul sau pe presedintele fondator si pe fostul presedinte al partidului care i-a fost mentor si le-ar fi spus: am studiat cu atentie afirmatiile dvs. si cred ca sunt justificate.

Imi pare rau ca m-am pripit, actionand sub impulsul unor regretabile resentimente. Cred ca Geoana trebuie sa ramana la locul sau pentru ca nu putem risca pierderea unui post important - singurul, dealtfel - doar de dragul de a-i da o lectie dlui Geoana. Dealtfel, am sa-l rog chiar eu sa vina la partid si am sa-i comunic personal acest lucru, rugandu-l totodata, sa sprijine cu toate cunostintele si influenta sa, vizita mea si a lui Crin in America. Este, la urma-urmelor, un fost presedinte al partidului, l-au votat 5 milioane de romani si cred ca trebuie sa-i acordam tot respectul. Am sa-i potolesc, la randul meu, pe carlanii astia ai lui Sova care vor “sange” proaspat. Sa mai astepte…

S-a ales insa “a treia cale”. Aceea in care Geoana - dupa ce si-a facut pe toate posturile TV o autopropaganda cu care ar fi castigat sigur alegerile din 2009 - s-a prezentat la Comisia de Integritate exact dupa aceasta si-a incheiat lucrarile, luand decizia executiei capitale. “Carlanii” lui Sova au avut grija ca sedinta sa inceapa cu o ora inainte decat cea care i s-a comunicat inculpatului si, cu o majoritate zdrobitoare, integristii a decis ca partidul poate sa se lipseasca de Geoana si de impresionanta sa expertiza.

Or, si asta poate sa insemne doua lucruri, in cazul in care conclavul cu putere de decizie va valida propunerea.

Primul - ca PSD renunta benevol la functia lui Geoana (pe care, in definitiv, a negociat-o in nume personal cand s-a facut alianta cu PDL-ul) urmand sa mai suporte un an si ceva tirania actualei puteri, fara a mai avea posibilitatea de a tergiversa nimic (varianta cu Corlatean presedinte mi se pare extrem de improbabila).

Al doilea: pretiosul Geoana va fi impins, impotriva vointei si a nobilelor sale idealuri, in bratele lui Oprea si a fostilor tovarasi de drum, unde se incearca formarea unei alternative la stanga lui Ponta, dar cu oamenii acestuia.

Al treilea: sa mai avem putintica rabdare: poate ca…