Punctul pe Y / Monday 14 November 2011 Nr: 3400

Aroganþa lui Ponta

“Tinerii ãÂstia sunt cam pripiþi, cum ajunge unul Âsef vrea sã-i dea afarã pe ceilalþi!” Pentru acest comentariu, preÂsedintele fondator al PSD ar putea risca o excludere. Pentru cã ceea ce afirmã domnia sa este mai grav decât tot ceea ce a spus Geoanã în nu Âstiu câte rânduri. Este un atac direct la persoana Âsi prestigiul preÂsedintelui partidului. N-a fost suficient cã, înhãitându-se cu Nãstase, Âsi-a permis sã afirme cã Geoanã n-o sã fie dat afarã, deÂsi Ponta afirmase rãspicat acest lucru. Faptã pentru care Âsi Nãstase s-ar putea sã aibã de tras ceva ponoase. Poate nu chiar excludere, dar o sancþiune tot s-ar putea sã ia.

Dealtfel, cã în USL trebuie sã existe disciplinã a spus-o la fel de rãspicat Âsi Crin Antonescu: “Greii” din PSD sunt Victor Ponta Âsi echipa lui - iar nu Iliescu Âsi Nãstase! A spus-o pentru cine are urechi de auzit - în PNL - sã audã. Reciproca e valabilã: în PNL, “greii” sunt Antonescu Âsi echipa lui.

Scandalul declanÂsat în jurul lui Geoanã ridicã, odatã în plus, spinoasa chestiune de democraþiei de partid. Partidele constituie marca democraticã a unui sistem. ÃŽn interiorul lor, însã, domneÂste cea mai autenticã dictaturã a liderilor. Aceastã dictaturã poate fi una “luminatã” - ca cea exercitatã de Ion Iliescu, care Âsi-a dominat colegii prin autoritatea sa personalã, nefiind nevoit sã recurgã la mãsuri extreme - sau una durã, ca cea a lui Adrian Nãstase, de pânã la partajarea puterii cu doi dintre locotenenþii sãi, ajunÂsi la un apogeu al forþei materiale. ÃŽntre aceste douã modele au fluctuat urmãtorii preÂsedinþi ai PSD: Mircea Geoanã a fost adus la putere de gruparea anti-Iliescu Âsi a devenit rapid ostatic al baronilor locali, care au profitat de slãbiciunile centrului pentru a prelua controlul. Autoritatea lui Geoanã s-a bazat pe împãrþirea partidului între “cercul meu”, al apropiaþilor Âsi restul lumii.
Ponta îÂsi datoreazã ascensiunea resentimentelor manifestate de liderii istorici faþã de Geoanã, constituind la rândul sãu un fel de replicã la metoda care l-a adus pe acesta la cârmã.

Tinereþea sa Âsi - implicit - lipsa de experienþã au creat sentimentul cã poate fi manevrat dupã cum ar vrea liderii istorici. Este punctul slab în care este atacat sistematic de Bãsescu Âsi de repezentanþii Puterii. Reacþia sa în “chestiunea Geoanã” se doreÂste a fi un rãspuns la acest tip de percepþie. Aroganþa pe care a afiÂsat-o are menirea sã dea, într-o speþã controversabilã, mãsura propriei puteri. Iar ca sã convingã, trebuie sã dovedeascã cã are tãria de a trece peste opinia împãrtãÂsitã de Iliescu Âsi Nãstase, eliminându-l pe Geoanã din structuri. Argumentul sãu: Geoanã nu aparþine formaþiunii, este o creaþie externã (remember celebrul fax de la Washington cãtre Constantinescu), iar funcþia pe care o deþine nu aparþine PSD-ului, ci a fost obþinutã în nume personal, printr-o înþelegere ocultã cu Puterea.

Pagubã-n ciuperci - pare sã spunã Ponta, ca rãspuns la argumentele celor care considerã cã Geoanã trebuie menajat de dragul unei funcþii care ar mai aparþine, teoretic cel puþin, Opoziþiei. ÂSi, chiar dacã partidul pe care-l conduce nu prea e în situaþia de a-Âsi diminua, numeric, forþele, Ponta e dispus sã facã acest sacrificiu pentru a-Âsi consolida poziþia în partid. Aroganþa sa are, deci, un cost.