Punctul pe Y / miercuri 09 noiembrie 2011 Nr: 3397

"Episodul Geoana"

Hotarat lucru, PSD-ul sufera de sindromul impiedicarii de propriii sai membri. “Episodul Geoana” a avut un precedent - “Episodul Nastase” care, la randul sau, a avut ca precedent “Episodul Iliescu”. Asemenea lui Cronos cel din mitologie, partidul asta isi devoreaza propriile odrasle cu naturaletea cu care altii ingurgiteaza preparate traditionale. Singura particularitate o constituie faptul ca, la fel ca intr-un cunoscut proverb, autorii carnagiilor devin la randul lor victime.

Cazul Goeana este reprezentativ din acest punct de vedere. Astazi el se afla in postura de victima a celor care pana mai alaltaieri, cand avea painea si cutitul, nu stiau cum sa-i intre in voie. La randul sau, dupa jocul politic al veteranilor care l-au scos din schema pe fondator, la Congresul din 2005, plasandu-l pe el intr-o functie cu totul neasteptata, a devenit maestrul de ceremonii al “lichidarii” lui Adrian Nastase, din functia de presedinte al Camerei, in 2006. Ca si el, astazi, Nastase obtinuse pentru partidul pe care-l reprezenta, tot vreo 5 milioane de voturi, dar cu cateva mii mai putine decat cele care l-au dus pe Basescu la Cotroceni. Asta n-a mai contat pentru presedintele de atunci, care a acceptat cu inima usoara sacrificarea functiei pe care o detinea partidul, de dragul unei imagini mai placute in ochii celor pentru care imaginea nu conta. Conta doar functia. Cazut parca din luna, Geoana se intreaba acum de ce ar face Ponta ceea ce a facut el atunci? De ce ar renunta la functia de presedinte al Senatului - pe care este aproape sigur ca Puterea nu le-o va lasa de buna voie - doar ca sa-i dea lui peste nas, ca s-a dus la prietenii din America, fara sa-i ceara lui voie?

Numai ca Mircea Geoana poate muri - politic - cu dreptatea in brate si cu iluzia ca cei 5 milioane de romani l-au votat pe el personal si nu alternativa politica pe care o reprezenta. Dupa cum nici strategia aplicata de Ponta nu e mai buna decat a prededesorilor sai. Pentru ca PSD-ul nu se afla deloc in postura de a-si putea irosi bruma de forte pe care o mai are si ca momentul este extrem de nepotrivit pentru a-si arunca propriii oameni in bratele dusmanului. Am, asa, o presimtire ca daca va fi dat afara - daca va fi dat - Mircea isi va gasi un adapost primitor prin dependintele Cotrocenilor. De ce nu?

P.S. Sinistra balbaiala inceputa de tata socru, Sarbu, si intarita de ginerele Ponta a luat sfarsit odata cu anuntul “patitului” Nastase: PSD va ramane cu “raul” Geoana, fara de care poate fi “mai rau”.Doar ca, cu incapatanarea 'carlanului', Ponta e decis sa mearga mai departe. Pana unde?