Punctul pe Y / marți 08 noiembrie 2011 Nr: 3396

Crima dezorganizata

N-as asocia, obligatoriu, tineretea cu tembelismul si lipsa de discernamant.

Dimpotriva, am convingerea ca marea majoritate a adolescentilor de azi este mai realista, mai aplicata si mai serioasa decat generatiile precedente, pe care schizofrenia exercitiului de viata in doua sisteme le-au derutat si le-au deziluzionat.

Din nefericire, modelele negative au impact major, promovate de o mass media avida de senzational.

Andrei Andonie nu este prima odrasla de bani gata care ajunge intr-o astfel de situatie. Am avut de-a face cu o gramada - fie ca a fost fiica sefului de Garda Financiara de la Constanta, fie de fiul fostei doamne ministru de la Sport - care au omorat, accidentat sau incercat sa accidenteze oameni nevinovati. Numitorul comun al acestei categorii il constituie lejeritatea cu care parintii cu conturi grase le-au pus la dispozitie masini puternice pe care ei le-au transformat in veritabile arme letale.

Ultima „vedeta” a categoriei a luat BMW-ul babacului (un X5!) si a plecat la club sa-si distreze prietenele si sa se dea mare in fata lor. Baiatul merita un astfel de tratament pentru ca era student in strainatate - e drept, dupa ce luase BAC-ul la limita, cu emotii. Sub influenta drogurilor legale (alcoolul!) a circulat dezordonat, atragand atentia politistilor care au dorit sa-l opreasca si sa-l intrebe de sanatate.

Evident ca el n-a dorit acest lucru si a apasat acceleratia la podea zburand pe Calea Floreasca cu 180 la ora - viteza nu prea la indemana urmatorilor. Probabil ca ar fi scapat, daca lipsa de indemanare si emotia nu i-ar fi jucat o festa: a acrosat cateva masini parcate, ricosand apoi intr-un taxi al carui sofer lua o pasagera. Izbiti in plin, soferul si pasagera au fost omorati pe loc. Taximetristul - om cu doua licente! - si pasagera urmau sa se casatoreasca peste putin timp. Cu doua fiinte carora moartea lor le-a rapit sensul vietii!

Evident, daca nu vor intra pe fir forte oculte (deja, tanarul faptuitor a fost „bine” sfatuit sa nu faca alcooltestul, situatie in care o lege neglijenta e mai blanda cu criminalii strazii) va primi o pedeapsa. Poate chiar cu suspendare. Parintii sai isi vor usura conturile de niste sume ce vor incerca sa aline pierderile familiilor celor ucisi. Si viata celor ramasi in viata va merge mai departe. Iar noi vom uita cazul pana cand o alta odrasla de bani gata va omori alti oameni a caror vina va fi ca s-au aflat in calea lor la momentul nepotrivit.

In mod surpinzator - pentru mine - nimeni nu a ridicat o alta problema: aceea a urmaririlor pe care le fac politistii. Si care devin, cel mai adesea, o cauza favorizanta a accidentului. Pana si americanii - care au facut din cursele nebunesti pe autostrada veritabile spectacole mediatice - au renuntat la ele datorita riscurilor majore. N-ar fi cazul sa introducem si noi niste reguli in acest domeniu?