Punctul pe Y / Wednesday 02 November 2011 Nr: 3392

Biserica de piata

De cand Inalt Prea Fericitul Daniel a devenit manager general al companiei in care actionar unic este Domnul, soarta Bisericii Ortodoxe Romane se imbunatateste vazand cu ochii, gratie unui business plan alcatuit pe baze realiste si a unui complex program de vanzari care tine cont in cel mai inalt grad de nevoile pietei.

Fata de epoca romantica a patriarhului Teoctist, regimul Daniel semnifica racordarea religiei la principiile de baza ale economiei de piata.

In anii din urma s-au ridicat macar la fel de multe biserici ca cele daramate de Ceausescu. Fastul si dotarea tehnica a celor existente sunt la nivelul exigentelor noului mileniu. Tot mai des, prin hramuri, sfintiri sau alte operatiuni tehnice, biserica este personajul principal al evenimentelor zilei, iar multimile de credinciosi care dau navala sa se inchine la sfintele moaste sau sa apuce cate ceva din merindele puse gratuit la dispozitia lor necesita serioase interventii din partea fortelor de ordine.

Mai mult: atat la centru cat si in „filiale” si-au facut aparitia, pe langa lacasele de cult, veritabile complexe hoteliere, cu servicii de top, in care, credinciosi sau necredinciosi, pot beneficia de confort si de atmosfera necesara unei relaxari depline. Aceste dotari sunt realizate din fondurile proprii ale bisericii, din contributii ale diversilor demnitari cu credinta si posibilitati sau din traditionala milostenie a publicului larg. Nu intamplator, aceasta veritabila politica culmineaza cu inaltarea unor monumente de cult - precum Catedrala Neamului, sau alte catedrale ridicate de primari ambitiosi, precum Pandele din Tunari.

Un lucru n-am prea vazut in ultima vreme: cum se ingrijeste biserica de cei multi aflati in nevoie. Cate azile au luat nastere pe langa manastiri? Cati flamanzi fara ajutor sunt hraniti prin cantine parohiale, cum sunt ajutati, in general, cei care au cea mai mare nevoie de ajutor?
Aici biserica noastra cea pragmatica ramane cam de caruta si nu e de mirare ca tot mai des ii iau fata - la acest capitol, al vocatiei caritabile - diversele culte active si dinamice, care-i rapesc si contingente importante de enoriasi.