Punctul pe Y / marți 01 noiembrie 2011 Nr: 3391

Galeria penala si interlopii stadioanelor

Ceea ce s-a intamplat duminica seara la Ploiesti nu este decat o alta fateta - reprezentativa, insa - a ceea ce a ajuns sa insemne fotbalul in Romania.

Un descreierat din tribuna patrunde fara probleme in teren si-l loveste pe unul dintre jucatorii Stelei, sub privirile impasibile ale fortelor de ordine! Unul dintre colegii celui lovit intervine si-i aplica o meritata corectie agresorului. Initiativa justificata de imobilitatea celor care ar fi trebuit sa impiedice acest episod. Urmarea? Arbitrul il elimina din teren pe cel care-si aparase colegul. Nu de atacurile celor din echipa adversa - ci de ale unui intrus! Este o decizie mai mult decat discutabila si cred ca arbitrul in cauza merita la randul sau o corectie. Una regulamentara, insa.

Violenta a devenit unul dintre atributele nelipsite ale fotbalului. Galeriile sunt veritabile ganguri, care se organizeaza dupa reguli proprii si au drept obiectiv ciomagirea suporterilor echipelor adverse si distrugerea tribunelor. Aceste bande antisociale sunt tratate cu un respect mai mult decat suspect atat de cluburi, cat si fortele de ordine, care ajung in situatia sa le protejeze ca pe niste valori nationale. Se cheltuiesc bani publici pentru obladuirea acestor focare de dezordine, in loc sa se intervina in hotarare pentru destructurarea lor.

Una dintre explicatiile perpetuarii acestei situatii o constituie faptul ca “galeriile” se pot transforma oricand intr-o masa de manevra utilizata in diferite scopuri, chiar si electorale, iar cei care s-au obisnuit sa le manipuleze renunta cu greu la acest instrument. La adapostul lor sefii de cluburi isi fac aranjamentele de culise, iar autoritatile locale exercita presiuni pentru atingerea diverselor obiective.

Atata timp cat manipulatorii vor fi tratati cu manusi, nu se va schimba nimic, iar stadionul - indiferent cat de mult a costat - ramane un loc periculos pentru adevaratii iubitori ai sportului.