Punctul pe Y / vineri 30 septembrie 2011 Nr: 3373

Capitalul este las!

Veste bomba: fabrica NOKIA de la Jucu se inchide!

Acum trei ani, cand firma finlandeza a anuntat ca va transfera in Romania fabrica de echipamente de telefonie mobila ne-am bucurat foarte tare. Era unul dintre primii investitori “strategici” care alegeau Romania pentru realizarea productiei. Ne-a impresionat mai putin faptul ca finlandezii inchideau fabrica de la Bochum, din Germania, si aruncau in somaj cateva mii de nemti. Urma doar sa li se plateasca compensatii. S-a burzuluit nitel si Germania, atunci, am fost acuzati de “rapire” de investitori si era chiar cat pe ce, sa iasa un scandal si pe la Bruxelles, unde eram proaspat sositi. Ne-am zis, ca si altii, ca economia de piata are regulile ei si ca nimeni nu-i poate impiedica pe finlandezi sa gaseasca solutii mai ieftine si mai profitabile. Or, la ora aceea, Romania era una dintre ele. Locatia Nokia de la Jucu a fost o poveste de succes. Li s-au oferit finlandezilor toate conditiile cerute, in parcul industrial. Au fost scutiti de taxe si impozite pe o perioada determinata. In doi ani, finlandezii au angajat peste 3.500 de oameni si doreau sa depaseasca cifra de 4000. In ianuarie 2008 s-a produs primul telefon marca “Jucu”. Pana in Februarie 2011 s-a atins milionul de telefoane produse. Nokia a devenit unul dintre cei mai importanti exportatori din economia romaneasca. In ciuda crizei, lucrurile mergeau parca unse, iar unele semnale, referitoare la “exploatarea” angajatilor, au trecut neobservate. Pana cand, de curand, au inceput sa se auda rumori, iar oamenii au fost cuprinsi de ingrijorare. Or - conform devizei - zvonurile sunt antemergatorii vestilor proaste: Nokia se inchide.

Finlandezii au ajuns la concluzia ca-i costa prea mult mana de lucru, in conditiile unei concurente tot mai acerbe si, ca atare, vor muta din nou fabrica. In Moldova. Unde mana de lucru e ieftina, iar autoritatile le-au promis facilitati, ca unui investitor strategic…
Ion Ratiu avea o vorba: “Capitalul este las! Fuge de unde nu se simte confortabil si in siguranta!” Sa ne suparam pe finlandezi? Nici vorba. Ei sunt niste capitalisti adevarati, iar Nokia nu e o fundatie de caritate. Se va duce in Moldova. Cand vor constata ca si acolo lucrurile se complica, pleaca mai departe, prin Asia.

Asa cum n-ar fi trebuit sa ne bucuram cand i-au lasat balta pe nemti, n-ar trebui sa ne intristam nici acum, ci sa ne gandim ca doar capitalul romanesc ne poate oferi mai multa siguranta. Dar nici aceea totala. Pentru ca, indiferent de originea sa, acesta e las!