Punctul pe Y / Monday 19 September 2011 Nr: 3364

Perestroika "managementului privat"

Daca n-ati stiut, aflati de ce merg lucrurile prost la majoritatea companiilor de stat: din cauza managementului deficitar al managerilor numiti pe criterii politice. S-a convins de acest lucru si FMI-ul, care a cazut de acord (cu cine? Ca guvernul nu e foarte interesat sa-si ia de la gura cascavalul numirilor politice, din care rezulta fonduri electorale) ca companiile cu probleme sa fie date pe miinile destoinice ale unor specialisti in administrarea afacerilor.

De fapt, nu e o noutate. Si PSD-ul,cand a mai fost la guvernare, si PNL-ul au ajuns la astfel de concluzii. pentru ca managementul domnului Costea (cumnatul lui Geoana) la Eximbank, sau al doamnei Lulache (prietena lui Tariceanu) au fost, practic, un soi de incredintari directe, blindate de contracte care-l fac si astazi intangibil pe dl Costea, iar doamnei Lulache i-a crescut spectaculos nivelul de trai cand a fost data afara, primind compensatii la care altii nici macar n-ar fi visat.

Nu vreau sa spun ca Eximbank si Fondul Proprietatea au functionat mai bine si au fost mai eficiente in aceste conditii. Este un experiment care, insa, ne poate indica ce se va intampla in continuare.

Deci, companii importante, beneficiind de monopoluri sau de conditii speciale, vor fi incredintate unor manageri competenti. Cum se poate deduce competenta? Din CV-uri. Sau din experienta. Mi-e teama, insa, ca nici la noi si nici pe aiurea nu se va gasi paersoana care sa-si fi exprimat calitatile in conditii similare. Vor veni manageri care au condus afaceri private. acestia vor avea pretentii pecuniare ca la privati. Statul va deschide larg punga bugetului pentru a-i plati cu milioane (de euro).Fara a avea nicio garantie. Daca va constata, dupa vreun an, ca acest manager a dus de rapa compania, nu-i va putea lua banii inapoi. Iar pierderea va fi multipla fata de vechiul manager caruia i se dadea o leafa mare, dar pe economie! Apoi: cata libertate de miscare, de actiune, vor avea noii conducatori ai afacerilor statului, atata timp cat acestea raman stranse in chingile unei legislatii rigide? Si cum vor fi feriti ei de clasicele imixtiuni ale politicului, traind intr-un mediu regizat politic?

Nu cred in miracole, cu atat mai putin in miracolul magnagementului privat. Cred in managementul privat la privati si in cel de stat, la stat, cu conditia ca acesta din urma sa fie cinstit si cu buna credinta reglementat. Altminteri revenim iluzia reformarii comunismului prin Perestroika, in varianta reformarii tranzitiei prin management privat.