Punctul pe Y / vineri 16 septembrie 2011 Nr: 3363

Gaura neagra de sub gazon

Dupa ce ne-am mandrit cu Arena Nationala, minunandu-ne cat e de moderna si de impunatoare, ne trezim incet-incet la realitate, cu sentimentul ca ne-am echipat chelia cu o tichie de margaritar.

Dupa dusul rece al meciului cu Franta - nu ma refer la scor, ci la ceea ce s-a intamplat cu gazonul - iata ca incep sa iasa la iveala tot soiul de amanunte care ne estompeaza bucuriile estetice.

N-am sa ma refer aici la certurile exorbitante la care a ajuns aceasta lucrare complexa (in care n-au intrat, se pare, operatiunile de demolare si de degajare a resturilor vechiului stadion), ci doar la perspectivele suficient de sumbre pe care le implica viitorul acelui obiectiv. Consiliul general a respins proiectul de incredintare a administratorului stadionului unei companii private, pe motiv ca Primaria ia prea putin: doar 15%, si asta peste vreo cinci ani. N-as vrea ca onoratii consilieri sa faca proba a ce inseamna administrarea Arenei chiar de catre Primarie, pentru ca e de notorietate cat de bun administrator este statul. Ceea ce va da insa multa bataie de cap proprietarului este faptul ca in nci un fel aceasta interventie nu va fi amortizata mai devreme de secolul urmator. Dar in problema amortizarii se pune in primul rand intr-un punct public, ca acesta, ci aceea a functionarii acestuia. Blocata, deocamdata, de un amanunt: gazonul. Practic, un stadion reprezinta 'anexa' care se amenajeaza in jurul terenului de joc. El e esential. Nu a fost, insa, si pentru constructorii arenei. Acestia au acordat atentie la orice, in afara de spatiul de joc. Acum se descopera ca nu s-a tinut cont de faptul ca un proiect bun pentru Germania, nu e bun pentru Romania, unde sunt alte conditii de clima si unde iarba asta pacatoasa refuza sa se prinda si sa creasca fara lumina si fara umiditate. Acum se schimba gazonul de 1 milion de euro cu altul, care la randul lui va trebui inlocuit inaintea finalei continentale de anul viitor. Sa zicem ca pana la urma se va rezolva si aceasta chestiune. Cum se va rezolva insa exploatarea constanta a Arenei? Cate manifestari importante vor trebui organizate anual pentru a scoate macar cheltuielile de functionare (doar iluminatul costa 40.000 euro pe ora!) Ce capacitate are Romania de a scoate acesti bani de la o populatie ale carei venituri scad in mod constant? Ce fel de fotbal trebuie sa joace echipele romanesti pentru a umple tribunele si a-si scoate chiria pe care trebuie sa o plateasca? Nu aveti senzatia ca sub gazon se iteste o ditamai gaura neagra in care se vor scurge bani pe care cineva (cine ,daca nu Oprescu si primaria sa?) va trebui sa-i scoata din piatra seaca pentru ca mandrul obiectiv sa nu intre in paragina?

Desigur, este frumos si bine sa te poti lauda ca ai un stadion atat de modern! Dar pe care nu poti sa ti-l permiti! E ca si cand un somer se pricopseste cu un Rolls Royce in nadejdea ca isi va scoate banii scutind transportul public.

Dea Domnul sa nu fie asa. Mi-e teama insa ca, nu peste multa vreme, cineva va fi pus la stalp pentru aceasta performanta...