Punctul pe Y / miercuri 14 septembrie 2011 Nr: 3361

Vizita de lucru a ministrului de Interne

Imi vine destul de greu sa inteleg sensul campaniei autoritatilor franceze fata de romani. Nu in general - ci fata de infractori proveniti de pe meleagurile danubiano-ponice si prezenti malurile Senei.

Deunazi,ministrul de Interne al lui Sarkozy,Gueant, a intreprins o actiune tipic comunista: si-a format o echipa de jurnalisti credinciosi , pe care i-a imbarcat intr-un autobuz si au poposit pe cel mai mare si mai cunoscut bulevard al capitalei Frantei. Acolo a avut loc o lectie deschisa de demascare a infractionalitatii de tip romanesc. S-a oprit ministrul la o cafenea si patronul a incuviintat: da,romanii ne fac multe necazuri, fura posete si telefoane mobile de la mese. Sunt de groaza...Mai incolo ministrul intra in dialog cu niste trecatori. 'Nu-i asa ca romanii va exaspereaza, fura din buzunare?' Da, asa este, nu stim ce sa ne mai facem cu ei! Echipele de reporteri filmeza si inregistreza cu constiinciozitate tot ce se intampla. Ca sa fie si mai edificator, ministrul coboara,cu tot alaiul si intr-o statie de metrou unde supraveghetor e intru totul de acord: da, romanii sar parleazul si cersesc prin statie. Ii fugarim, dar degeaba, nu putem sa-i prindem!

Din nou la suprafata, ministrul ridica problema minorilor, care-si fac de cap, pusi sa fure sau sa cerseasca de catre cei mari. Totul ca la carte, cu o exceptie: romanii s-au facut nevazuti! Nici picior de roman, sa-l dai de exemplu la publicul platitor de taxe. Doi politisti apar tragand dupa ei un minor care se zbate de mama focului. Un consilier al ministrlui ii apostrofeaza: Voi nu vedeti ca nu e roman? Lasati-l in pace. Intr-adevar, minorul nu e roman: are parul cret si pielea neagra. E francez!

Orice om (francez) de bun simt se poate intreba: la ce bun aceasta demonstratie? Ce dovedeste ea mai mult decat incompetenta politiei si justitiei franceze de a eradica acest flagel? E Romania de vina ca in Codul Penal francez scrie ca minorii nu pot fi sanctionati? Ce-ar putea sa faca Bucurestiul? Sa inchida granitele, ca pe vremea lui Ceausescu? Romani-neromani, e o problema a Frantei. S-o rezlove. Cum rezolvam si noi problemele cu infractorii francezi care ajung in Romania. E drept ca noi inca nu-i bagam in puscarie pentru faptele pe care nu le-au comis, cum au facut ei cu baiatul ala de l-au acuzat de jafuri in Hexagon, cand el nu plecase niciodata din satul sau din Moldova.

Demonstratia ministrului Gueant are insa alt rol: unul politic. Vin si la ei alegerile si le trebuiesc explicatii pentru cresterea infractionalitatii(totusi,doar 2% dintre cei incarcerati sunt romani!) si a sentimentului de nesiguranta al populatiei. Nimic mai simplu decat sa gasesti un tap ispasitor in romani!

Pe de alta parte, nu poate fi deloc imbucurator ca, in calitate de membru al Uniunii, exportam mai multa infractionalitate decat plusvaloare, mai multe reticente decat respect. Dar asta e situatia si nimic nu ne da speranta ca lucrurile se vor schimba prea cuand. Pentru ca nu se schimba nimic in interior!