Punctul pe Y / luni 12 septembrie 2011 Nr: 3359

Imnul lui Traian

'Scandalul imnului musteste de prostie' - spune Sever Voinescu, si nu poti sa nu-i dai dreptate. Intr-o tara macinata de probleme grave, cei mai importanti reprezentanti ai natiunii se irosesc intr-o discutie fara rost si fara urmari notabile pentru cei care o poarta.

Scurt: la meciul de fotbal Romania-Franta,care a inaugurat noua Arena Nationala,se preia un model la moda si imnurile celor doua tari nu mai sunt cantate de fanfara, ci de diversi solisti vocali. Imnul Romaniei este interpretat(si cand spun 'interpretat',stiu de ce o fac) de un cantaret apreciat'- Marcel Pavel. Episodul se consuma fara ca cineva sa-si dea seama ca ceva nu e in regula. Abia a doua zi prefectul Capitalei - sesizat si el de un ascultator mai atent si cu cunstinte literare mai solide - da in vileag faptul ca Marcel Pavel a omis doua versuri din textul imnului. Si cum printre responsabiliatile sale de seama figureaza si apararea imnului si drapelului national, hotaraste sanctionarea interpretului si a Federatiei de Fotbal cu cate 5000 lei!

Mass Media atat a asteptat. Cum subiecte ramase la ordinea zilei nu prea erau(calificarea la CE era de mult compromisa,de catre juniorul Lucescu) toti se reped pe cel aparut ca o mana cereasca. Pavel incerca sa ia toata vina asupra lui, justificandu-si omisiunea prin faptul ca lumea oricum nu prea stie textul si ca a preferat sa repete refrenul. Mircea Sandu dezvaluie insa ca a fost o decizie politica, ca sa-i spunem asa si ca versurile in care era pomenit Traian au fost omise pentru ca evenimentul sa nu capete o conotatie politica(in mintea tuturor era prezent episodul de la meciul de box al lui Bute si huiduielile publicului la adresa reprezentatilor puterii). Amenda e amenda si prefectul, om de-al lui Basescu-nu renunta la ea, chiar daca afla ca Pavel a cantat 'pro bono', neprimind niciun onorariu. Politicienii portocalii sunt revoltati, cei ros-albastrii sunt multumiti ca puterea si-a dat iar arama pe fata, iar in discutie se amesteca si europarlamentara familei Basescu, care se intreaba cum a luat Pavel Bac-ul(l-o fi luat?)daca nu stie ca unul a fost imparatul Traian si altul tatal sau. Si tot asa, pret de doua zile , pana cand a aparut la orizont un alt subiect major: merea paranghlie tiganeasca de la Costesti. Care a focalizat interesul si resursele intelectuale ale invitatilor de profesie din studiourile de televiziune.