Punctul pe Y / vineri 09 septembrie 2011 Nr: 3358

Tehnica prin care BCR isi jecmaneste clientii prin propria sa incompetenta!

Cineva spunea ca cel mai grav efect al crizei asupra bancilor romanesti este acela din zona resurselor umane. Fiind nevoite sa se restructureze si sa reduca personalul, din banci au fost dati afara oameni buni, dar fara pile, in locul lor fiind promovate rubedeniile sau relatiile sefilor. A a caror performanta se poate vedea cu ochiul liber. Un exemplu edificator ne ofera cazul doamnei P.M., relatat cu naduf, vecin cu exasperarea.

In 15 iulie, domnia sa s-a adresat sucursalei BCR din Mihai Bravu, unde a depus o fila de CEC pentru plata unei sume dintr-un depozit deschis la o banca franceza. Nu facea pentru prima data treaba asta. O urgenta determinata de necesitatea unui diagnostic mai exact decat cele pe care le obtinuse in tara, la o clinica din Franta a facut sa fie nevoita sa retraga o suma din cont. De regula, o astfel de operatiune nu dura mai mult de 30 de zile. De data asta cele 30 de zile au trecut fara a primi niciun raspuns. La Sucursala din Mihai Bravu i s-a spus ca n-a venit niciun raspuns de la Centrala. A contactat banca din Franta, de unde a aflat ca aceasta primise solicitarea de retragere, dar fara documentul aferent ce cuprindea datele de identificare.

„Luati legaura cu centrala!”- i s- recomandat de la Sucursala. La Centrala BCR a primit sfatul sa mai astepte. Au trecut 50 de zile, data programarii consultului se apropia vertiginos, asa ca si-a mai incercat odata norocul la Sucursala. „Noi n-avem nicio vina! CEC-ul dv. a fost pierdut de DHL!” - i s-a spus abia acum. „Si eu ce fac?”. „Pai trebuie sa declarati CEC-ul pierdut!”.”Pai de ce sa-l declar eu? Voi, banca l-ati pierdut!”.”Atunci completati o alta fila de CEC si reluam operatiunea. Dar va dura!”- i s-a raspuns cu nesimtita nonsalanta. Adaugandu-se (culme a tupeului): „ Se poate si mai repede, dar procedura va fi mai costisitoare.” „Speta dv. ne depaseste. Asa ceva nu ni s-a mai intamplat!” - a ridicat din umeri directoarea Sucursalei, Eliza Alina Dabija. „ Ne-ati zapacit de tot cu problema dv.”- a continuat si inspectorul Patulete. In timp ce la Centrala nimeni nu-si asuma gasirea unei solutii.

Cazul ni se pare relevant pentru incompetenta si nesimtirea ce caracterizeaza serviciile din cea mai puternica banca (fosta) romaneasca. Banca, responsabila de incurcatura ridica din umeri pe motiv ca cei de acolo nu stiu cum sa procedeze intr-un astfel de caz. Clientul ,caruia i se creeaza grave probleme si neajunsuri(nu mai bine vorbim de situatia in care a fost pus si de cheltuirea unor sume in plus pentru a compensa neefectuarea operatiunii) este pur si simplu sfidat prin indemnul de a se descurca pe cont propriu! Banca, institutie experta in jumulirea clientilor prin toate comisioanele inimaginabile, incearca cu cinism sa mai jecmaneasca ceva prin „procedura de urgenta” ce trebuie sa compenseze neglijentele si neputintele proprii.

Oameni buni - vorba lui Moise Guran - nu va ramane decat sa ocoliti BCR-ul pana cand acolo va apuca sa apara si niste profesionisti in locul incompetentilor cu pile!