Punctul pe Y / joi 08 septembrie 2011 Nr: 3357

Orice asemanare e pur intamplatoare

Cetateanul francez - sa-i zicem Basil Toure - a fost recent eliberat dintr-o puscarie romaneasca, unde a ispasit trei luni dintr-o condamnare pentru jaf.

Judecatorii romani au constatat, pe baza anchetei facute de procuratura asupra ADN-ului recoltat la fata locului, ca Basil a fost acela care, in 2006, a comis aceasta fapta pe raza judetului Vaslui. El a fost retinut de autoritatile franceze abia in aceasta primavara cand o echipa de interventie s-a deplasat in localitatea Venissieux, din apropierea Lyonului, unde acesta locuia impreuna cu mama sa. L-au dus in fata judecatorului care a decis, scurt, sa fie transferat in Romania pentru a-si executa pedeapsa de 2 ani inchisoare. Abia aici, printr-un coleg de celula, francez si el, condamnat pentru pedofilie, a reusit sa contacteze un avocat roman de buna credinta, caruia i-a pus la dispozitie o serie de dovezi din care reiesea ca nu fusese niciodata in Romania. E drept ca prin 1996, in timpul unei vizite la Paris, i-a fost furat pasaportul, lucru pe care l-a reclamat imediat, avand si dovada respectiva. Cercetarile efectuate de avocat au mai stabilit ca anchetatorii si judecatorii romani au dat dovada de o crasa neglijenta, ignorand faptul ca profilul ADN indica o persoana inalta, de rasa caucaziana, in timp ce francezul nostru era scund si de culoare (tatal sau fiind naturalizat francez, originar insa din Senegal). Solicitarea de revizuire a cazului a dat la iveala faptul ca Basil Toure a fost condamnat pe nedrept, el neparasindu-si in ultimii zece ani Franta natala. Dar, mai ales, ca Justitia franceza daduse dovada de lipsa de preocupare pentru protejarea intereselor cetatenilor francezi si ca acordul de extradare se facuse in virtutea unor intelegeri pe care autoritatile franceze le semnasera cu condamnabila usurinta, in perioada in care se facusera presiuni politice pentru ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene.

Basil Toure a fost eliberat zilele trecute. Ambasada Frantei la Bucuresti a refuzat sa-i puna la dispozitie mijloacele banesti pentru a reveni in tara, pe motiv ca lucrul asta trebuiau sa-l faca romanii, asa incat bietul om a fost nevoit sa se imprumute cu 300 de lei de la colegii de celula pentru a reveni in tara. El a declarat, inainte de plecare, ca va da in judecata statul roman si ca va cere despagubiri pentru suferintele indurate pe nedrept.

P.S. Orice asemanare, comparatie sau paralela cu cazul lui Marius Murariu, cetateanul roman care a trecut printr-o experienta similara, este nula si neavenita. Pentru ca nu poti sa compari un francez cu un roman. Chiar daca e nevinovat.