Punctul pe Y / marți 06 septembrie 2011 Nr: 3355

Week-end la Mamaia

Am fost in ultimul week-end la mare. La Mamaia. N-am mai trecut prin 'perla' litoralului de multi ani. Cred ca vreo zece. De aceea nici nu mi-am putut da seama cat de spectaculos se dezvoltase pana in criza. Am vazut insa cat de socant a cazut dupa aceea. Mamaia ramane cea mai solicitata statiune de pe Litoral. Are avantajul de a fi cea mai la indemana pentru cei care vin din tara. Ca sa ajungi in celelalte, din Sud, ai nevoie de nervi tari, mai ales daca prinzi un week-end din asta, aglomerat si mai si vii de la Cernavoda pe soseaua care stranguleaza traficul pana o fi gata toata autostrada.

Mamaia se umple-ochi in week-end-urile din August. Durata medie a sejururilor anului este de trei zile: de vineri pana duminica. Durata sezonului-plin (vorba vine) este de o luna: de prin 20 iulie, pana prin 20 August. Este intervalul in care cine poate da buzna sa prinda putin bronz estival. Puhoaiele de oameni nu aduc insa si incasari record.

In timp ce restaurantele clasice someaza, autoservirile sau “alimentarele” sunt luate cu asalt. Principiul calauzitor este ca omul sa cheltuiasca cat mai putin din putinul pe care-l are. Se mananca pe terasa, pe plaja, in parcari si prin camerele de hotel. Unele restaurante nici nu mai angajeaza personal. Ce sa faca cu el. Mihai, sef si proprietar de restaurant central, isi aduce aminte cu nostalgie de anii de dupa revolutie, cand hotelul se umplea cu familii de mineri. Bucataria zbarnaia. Dar aia veneau pe banii sindicatului. Acum sindicatul nu mai are fonduri ca sa-si trimita nici sefii. Preturile din restaurant sunt decente, dar omul face comparatii cu autoservirea si vede ca acolo e mai ieftin. Nu vede insa grenajul, care e la jumatate. Si nici diferenta dintre o fata de masa si o masa soioasa. Daca hotelurile si restaurantele sufera, prospera comertul cu de toate.

Celebra faleza a Mamaiei, pe care-si etalau noii imbogatiti luxul, s-a transformat intr-un bazar multicolor. Nici telegondola - mandria lui Mazare - nu mai atrage prea multa lume. Iar de cand s-a desfiintat taxa de statiune si masinile intra libere printre cabinele ca la autostrada, drumurile statiunii s-au umplut de gropi si de hartoape. Nu s-a mai asfaltat nimic de doi ani - de cand Primaria nu mai incaseaza de la cei care trec pe aici.

Hoteluri de lux, ca Rex, sunt inchise. Ăsta si-a schimbat stapanul. Prea multe constructii noi nu s-au ridicat, iar ultimele hoteluri comuniste dateaza de prin 1987-1988. “Pun pariu ca in doi-trei ani, centrul de atractie se muta la Navodari!” - imi spune Mihai, si stie ce spune. Dupa ce se termina Mamaia, incep constructiile de lux care profita de plaja imensa si de linistea din jur.

Multe condominium-uri, siluete indraznete si, mai ales, selectie naturala. Aici n-au ce cauta cei cu bani putini, chiar daca cei cu bani multi s-au mai rarit, iar unii dintre proprietarii de chilipiruri, de prin 2008-2009, acum n-au bani sa plateasca cheltuielile de intretinere de peste an.

Mamaia a mai trecut un sezon, iar ministrul Udrea se lauda cu recordurile duminicale. Rezultatele acestora nu se vad insa si in punga Finantelor. Cei care se mai pricep afirma ca intr-un sezon estival statul incaseaza doar vreo 10 la suta din cat i s-ar cuveni, cu taxe si impozite. Evaziune e sport national. Si estival.