Punctul pe Y / miercuri 31 august 2011 Nr: 3352

Tehnologia spagii

Nici spaga nu mai e ce-a fost odata! O indeletnicire individualista. S-a perfectionat si s-a tehnologizat. A devenit un business care se desfasoara dupa un plan de afaceri cu reguli bine stabilite. Si de care nu este strain nici Executivul, sau membrii marcanti ai acestuia.

Pentru ca lucrurile sa nu ramana la voia intamplarii cabinetul Tariceanu a creat doua centre de profit: Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Fondul Proprietatea. Ambele strans legate de una dintre preocuparile de capatai ale liberalilor: reparatia 'nedreptatilor'comise de regimul comunist, fata de care precedentele guvernarii nu manifestasera vreo ravna deosebita, cu exceptia, poate, a actiunilor intreprinse de ministrul cederist al Justitiei, Stoica, prin propriul cabinet de avocatura. Cele doua insitutii aveau, la suprafata, rolul de a indrepta o stare de lucruri care trenase, iar pe de alta de a finanta partidul prin contributiile recunoscatoare ale beneficiarilor. Pe filiera respectiva a fost pusa la treaba o adevarata industrie a retrocedarilor ce a functionat prin etape intermediare: tribunale si primarii! Finalul fericit se petrece la ANRP unde, dupa ce dosarele erau studiate cu atentie se dadea fisa galbena ce-l introducea pe petent la coada de la casierie.

Arestarea vicepresedintelui ANRP Remus Baciu face oarecare lumina in mecanismul de functionare a institutiei spagii. Cine dorea sa-si incaseze banii, cotiza 15% din suma. Au fost depistati cativa dintre cei care au acceptat targul. Logica ma indeamna sa cred ca majoritatea celor care au incasat sumele revendicate, au cotizat - altminteri ar fi ingrosat randurile celor aflati in asteptare: peste 1600 de dosare cu fisa 'galbena'. Tot logica ma indeamna sa cred ca dl. Baciu pastra pentru sine doar o parte din spaga pretinsa -restul urmand a fi impartit pe trepte ierarhice sau de interese. Nu stiu daca specialistii DNA vor reusi sa probeze acest lucru. Stiu insa ca la acest nivel nu se lucra cu amatori, ci cu adevarati profesionisti. Dl Baciu a facut parte din structurile de recuperare inca de prin 2000, regasindu-se mai mereu in ierarhiile administrative, indiferent de culoare politica.

Cei care au curiozitatea sa afle cifra de afaceri a 'circuitului de intr-ajutorare', n-au decat sa faca un calcul: cat s-a retrocedat, din care sa extraga procentul 15%. Celelalte cheltuieli, de la justitie, de la administratiile locale, sunt mai greu de dedus, dar nu imposibil...