Punctul pe Y / marşi 30 august 2011 Nr: 3351

Neamprostia ca rang nobiliar

'Si-a fost o nunta ca-n povesti' este happy-end-ul oricarui basm in care frumoasa fiica a regelui isi uneste destinul cu fermecatorul print ce o salveaza din ghearele balaurului.

Nuntile imparatetti sau princiare au rezistat eroziunii timpului. Recent am asistat - prin intermediul mass-media internationala - la doua dintre acestea: casatoria printului mostenitor al Marii Britanii cu o frumoasa reprezentanta a aristocratiei businessului. Si cea dintre principele Albert de Monaco si o incantatoare sud-africana, campioana de natatie. In ambele cazuri observam ca monarhiile continentale simt nevoia de sange proaspat pe care-l gasesc in noua aristocratie de merit.

Romania are si ea nuntile sale de poveste. Daca nu este vorba de cea a fiului lui Bercea Mondialul cu o frumoasa piranda de prin Buzescu, este cazul celei dintre proaspat divortatul Cristi Borcea si cea pentru care si-a lasat nevasta intoxicata cu mercur si cei trei copii: Alina - nu importa si mai cum. Un fost vanzator de butelii si o dama de companie si-au unit, duminica, existentele actuale si viitoare intr-o montare demna de curtea imperiala de la Sibiu. Un milion de euro - bani facuti prin transpiratia fruntii de ganditor in ale afacerilor dubioase, au fost aruncati pentru a-i impresiona pe cei 600 de invitati alesi pe spranceana din high-life-ul vremurilor noi. Nimic din ceea ce ar fi putut sa-i uimeasca pe participantii la eveniment n-a fost precupetit, nunta transformandu-se intr-un reper de marca al existentei noastre contemporane, care se va imparti intre 'inainte de' si 'dupa' nunta lui Borcea.

Ce a dat, insa, pe fond, dimensiunea de eveniment national al acestei intamplari? Nu persdoanele in sine, nu ceremonialul, nici macar extravagantul nas - un europarlamentar cu turma proprietate personala - ci curiozitatea maladiva a plebei, satisfacuta plenar de o mass-media disperata dupa audienta de orice fel. Aceasta nunta - cat a fost ea de somptuoasa n-ar fi existat in memoria colectiva daca n-ar fi fost promovata pana dincolo de limitele decentei de catre televiziunile si ziarele care au considerat ca astfel isi fac datoria fata de cei de pe urma carora traiesc.

A fost un triumf al neamprostiei, al kitsch-ului, al badaraniei echipate in brand-uri exclusiviste. Un eveniment care ar fi fost normal sa ramana unul personal, al celor implicati, a fost transformar intr-un soi de sarbatoare nationala. Pe care poporul o merita din plin. Dupa 20 de ani de exercitiu democratic, modelele de referinta raman Cristi Borcea si Gigi Becali. Si Alina...