Punctul pe Y / miercuri 24 august 2011 Nr: 3347

Reteta lui Basescu pentru 2012

Relaxat si degajat - desi s-a pus, totusi, la costum si cravata - presedintele a lansat, de la Neptun, o canonada de impresii si aprecieri prin care face ordine in actualitatea interna si externa.

Dupa ce si-a pus la punct rivalii, acuzandu-i de imaturitate (Ponta) si masochism (Antonescu), a dat nitel cu barda si in aliati: Cseke a facut bine ca a plecat - n-a reusit decat sa cheltuiasca bani aiurea; de ce cred ungurii ca autonomia CNAS e una si a Ținutului Secuiesc e alta?; Patriciu a lansat zvonul numirii sale ca premier prin 'slugoii' de la televiziuni, pe care-i plateste; iar lui MOrar i-a zis de la obraz sa nu mai faca show-uri televizate la DNA.

Un aspect important atins in cadrul suetei de pe litoral a fost acela al apropiatelor alegeri. Partialele din Maramures si Neamt i-au prilejuit o constatare limpede: USL este si va fi un esec electoral! Daca nu va fi, Constitutia ii pune in mana atu-urile necesare pentru a elimina perspectiva preluarii puterii de catre o formatiune artificiala condusa de catre un imatur si un lenes, pe care nu-i va trece niciun moment prin cap sa-i nominalizeze.

Si, la acest punct, presedintele isi dezvaluie strategia pentru 2012. E simpla ca buna-ziua. Articolul 103 din Constitutie se refera, fara echivoc, la partide, nu la aliante. Deci, daca un partid obtine 51% din voturi el, ca presedinte, nu mai face nicio discutie: ii pune sefului acestuia in mana cheile guvernarii. Altminteri face discutii, dar il numeste pe liderul partidului cu cele mai multe voturi. Or, dupa toate socotelile rezulta ca acesta va fi tot PDL-ul. Care, chiar daca nu poate, pe loc, sa faca o majoritate simpla, are posibilitatea sa repete scenariul din 2004: sa dizloce pe unul dintre membrii aliantei - pentru ca aliantele azi sunt maine nu sunt! Iar lectia acestor partiale arata clar ca nici impreuna PSD si PNL nu reusesc sa faca o majoritate simpla, iar chiar daca ar face-o nu le-ar fi de folos, pentru ca el, presedintele, nu poate sa discute cu aliante. Nu-l lasa Constitutia! Articolul 103!

Reteta guvernarii 2012 - 2016 pare deja pusa la punct. Din pacate, pentru democratie, nu pentru vreuna dintre parti, USL nu apare, cu un an inainte de scrutin, ca o constructie solida, apta sa reziste in fata manevrelor conjugate ale partidului-stat. A dovedit-o situatia de la Neamt, unde vulpoiul Pinalty s-a prins ca daca defileaza cu Udrea si Boc isi micsoreaza sansele. Asa ca a preferat, in locul portocaliului deja compromis, un verde mai proaspat si mai derutant, prin sugestia de schimbare pe care o poate da naivilor.