Punctul pe Y / joi 18 august 2011 Nr: 3343

Sentimentalismul istoricului Neagu Djuvara

Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara implineste astazi 95 de ani. S-a nascut in plin razboi mondial (primul) si a trait mai bine de doua decenii in inima Africii, ca diplomat al unei tari nou aparute pe harta.

A revenit in tara sa - pe care o parasise in timpul prigoanei lansate de comunisti, dupa razboi - abia dupa 1990, la mai bine de o jumatate de secol de bejenie. Pastrandu-si luciditatea si voiciunea spiritului, a dat cmpatriotilor sai cateva carti memorabile, nu doar prin valoarea lor documentara, dar mai ales printr-o viziune personala asupra istoriei nationale, poate mai putin pe placul confratilor, dar apreciata de o generatie tanar, iesita de sub tutela sabloanelor patriotarde.

Marturisesc ca i-am citit cartile cu interes si cu admiratie, nu numai pentru sinceritatea exprimarii si obiectivitatea judecatilor, dar si pentru talentul literar care face din ele veritabile romane de aventuri.

Admiratia si pretuirea pe care i le purtam (si i le mai port) venerabilului intelectual s-au poticnit insa mai zilele trecute, de o afirmatie publica a acestuia. 'Il urasc pe Ion Iliescu' - marturisea Neagu Djuvara intr-un interviu. Am fost socat, nu pentru faptul ca nu impartatesc acest tip de afectivitate - personal, am o consideratie deosebita fata de personalitatea si rolul istoric jucat de fostul presedinte si sunt convins ca la judecata timpului acestea vor deveni mai evidente decat ne apar acum - ci pentru ca un asemenea tip de reactie este cel putin straniu la un istoric. Pentru ca il consider pe Neagu Djuva in primul rand un cronicar al timpului sau - calitate ce implica obiectivitate si neimplicare de tip afectiv. Un istoric nu poate sa urasca sau sa iubeasca - cred eu, pentru ca aceste atitudini ii pot afecta judecatile de valoare si il fac mai putin credibil decat ar merita, poate. Ura si iubirea sunt rezervate oamenilor obisnuiti, care au tot dreptul sa se exprime sentimental fata de cei din jurul lor. Personajele istorice pot fi admirate sau condamnate pentru faptele lor, dar nu iubite sau urate.

Cu atat mai putin ma asteptam la o astfel de reactie din partea unui politician - pentru ca Neagu Djuvara este implicat in politica - care trebuie sa vada in primul rand oportunitatea gesturilor si optiunilor sale. Nu cred, la randul meu, ca intre domnii Ponta - seful pe linie de partid al lui Ion Iliescu si Antonescu - seful pe linie de partid al lui Neagu Djuvara - exista cele mai calde sentimente de dragoste. Niciunul dintre ei nu afirma ca e podidit de iubirea ce o poarta celuilalt. Ei si-au dat mana dintr-un impuls rational, strict politic.

Dar, poate ca dl Djuvara este, si in politica, la fel de nonconformist ca in istorie. Si asta il poate scuza.

La multi ani domnule Neagu Djuvara!