Punctul pe Y / miercuri 10 august 2011 Nr: 3338

O tara de suplinitori?

Dupa bacalaureat, a venit randul examenelor pentru suplinitori ca sa demonstreze - daca mai era nevoie - cat de rau stam la capitolul educatie.

Dintre cei 8500 de candidati, aproape jumatate nu au obtinut note de trecere. Ba, chiar, 39 dintre cei care doreau sa-i invete pe copii ceea ce stiu ei, au luat nota 1 - de fapt zero! Nu stiu ce a fost in capul multora dintre cei care s-au prezentat la acest examen ca la loterie. Stiu insa ca ei insisi sunt rezultatul unui proces care arunca sistematic, pe piata, de douazeci de ani, contingente de analfabeti cu diplome.

N-am nostalgia trecutelor vremi, dar sunt convins ca inainte de 89 nu era posibil asa ceva. Aveam si atunci analfabeti, dar nu ajungeau sa incerce - sau sa reuseasca - sa predea in scoli. Probabil ca multi dintre cei care au facut acest pas nu au - pe langa bagajul de cunostinte elementare necesar - nici macar acel dram de har care face sa te numesti dascal. Au cautat pur si simplu o slujba si, negasind una de vanzator, tinichigiu sau ospatar, s-au gandit ca, poate, aici le va surade norocul.
Daca este un lucru care ma ingrozeste, acela e ca pana la socul de anul acesta, cand examenele de tot felul au fost mai atent monitorizate in incercarea de a stavili fraudele (copiatul, traficul de subiecte), lucrurile au mers unse si pe piata s-au varsat serii continue de oameni slab pregatiti de dascali slab pregatiti, care astazi ocupa functii de raspundere in administratie, economie, societate in general. Este o explicatie pentru situatia de dezastru general in care ne aflam. Si ma mai gandesc ca un astfel de contingent corespunde exact profilului clasei politice conducatoare, caracterizata prin incultura, studii facute pe sponci sau tarziu, incompetenta in general.

Asta este, dupa mine, cea mai grava forma de criza abatuta asupra natiei romane si contemplata cu resemnare de cei care au provocat-o.