Punctul pe Y / vineri 01 iulie 2011 Nr: 3315

Fluieratul - folositor - in biserica

Basescu a facut o noua gafa! - au exultat in cor inamicii presedintelui, nu putini dealtfel. Ce-a facut Basescu? L-a atacat pe rege si l-a disculpat pe Antonescu. Doua crime de les-majestate, in opinia consolidata de statuarea unor versiuni oficiale asupra evenimentelor din urma cu peste 50 de ani.

Dupa parerea mea nu a fost o gafa, ci un gest deliberat. Cu atatia consilieri pe cap, Basescu n-avea cum sa nu stie ca poate fi sanctionat pentru o astfel de opinie. Ca-i vor sari in cap si monarhistii, si evreii, si unele medii diplomatice straine. Declaratia sa n-a fost insa pentru acestia. A fost pentru un electorat care dat tot mai multe semne de raceala si care trebuie incalzit cu ceva. Un electorat compus din romani care nu prea inteleg cum e cu versiunile oficiale asupra istoriei, cum este cu legiferarea unei anumite optiuni asupra evenimentelor, de ce intr-o democratie cu pretentii exista teme-tabu, care nici macar nu mai pot fi discutate, dar-mi-te contestate. Pentru acestia, punerea lui Antonescu la indexul istoriei prin lege nu difera cu nimic de modul in care procedau comunistii atunci cand interpretau si rescriau istoria. Dincolo de erorile de identificare - inerente pentru o persoana care nu si-a prea frecat coatele pe bancile scolilor - precum ca la vremea respectiva Mihai era un fel de Basescu, iar Antonescu un fel de Boc, presedintele joaca o carte interesanta. Aceea a gadilarii coardei nationaliste. Este ceea ce fac mai toti liderii in momentele in care lucrurile scartaie si autoritatea si popularitatea lor incepe sa scada. Combinata cu reactia finala la pretentiile crescande ale maghiarilor, contestarea rolului istoric al regelui - mai degraba decat portita lasata deschisa spre reevaluarea lui Antonescu -tocmai asta urmareste. Iar reactiile persoanelor apropiate lui - fie ca e vorba de politicieni ca Radu F. Alexandru sau intelectuali din “garda” anticomunista crescuta pe la curtea Cotrocenilor nu fac decat sa-i ridice cota. Probabil ca intr-o zi va retracta cate ceva, sub presiunea anumitor cercuri, dupa o metoda bine cunoscuta, varsand poate si o lacrima-doua pentru evreii deportati din Transilvania de catre unguri. Dar scopul sau este deja atins si sunt curios in ce mod ar putea fi evaluat de o cercetare sociologica prompta.

Traian Basescu stie sa injure in biserica. O face clipind complice spre masa de enoriasi tinuti prea mult in genunchi de catre popii care exagereaza cu canoanele.