Punctul pe Y / miercuri 29 iunie 2011 Nr: 3313

Sprijinirea lui Vanghelie pentru a iesi din joc

Chestiunea ar deveni cam asa: vazand ca mirele nu se prea descurca in casnicia sa, neamurile alcatuiesc un fel de comitet de sprijin, compus din persoane competente care, pentru o vreme - nu se stie cat - se vor muta in locuinta acestora si vor participa la gatitul hranei stimulatoare, spalatul ecologic al rufelor si, bineinteles, la eforturile de procreare, din dormitor. Dupa care, atunci cand vor considera ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca acesta sa se descurce singur, se vor retrage, lasand viata sa mearga inainte.

In povestea cea adevarata mirele e Marian Vanghelie, iar mireasa - organizatia de Bucuresti a PSD-ului. Desi casnicia are ceva vechime, pana acum roadele nu s-au prea vazut. Excelent diriguitor al organizatiei de cartier din sectorul 5, cu care are o relatie naturala, Vanghelie s-a vazut, atunci cand a urcat treapta municipala, intr-un soi de incompatibilitate marcata. Nici discursul, nici metodele sale paternaliste, nici aplombul cu are a abordat noua pozitie nu s-au mai potrivit cu materia prima diversificata a electoratului socialist. Politica sa agresiva ce a dat rezultate sub Geoana, acesta avand mai multe motive sa-l tolereze decat sa-l antagonizeze, nu s-a mai dovedit la fel de eficienta sub Ponta. De aici si o relativa retragere din prim-planul mediatic, miscare ce i-a subrezit in mod evident pozitia. De cand PSD-ul are o noua conducere, steaua lui Vanghelie este in continua cadere.

Ce a determinat acest amestec in “afacerile interne” ale organizatiei municipale? Fara indoiala ca primul motiv il constituie apropierea alegerilor locale. Cu Vanghelie in frunte, Bucurestiul nu are, practic, nici o optiune valabila, cu care sa-l infrunte pe ultra-populistul Oprescu. Pentru Vanghelie, alegerile din vara viitoare ar fi cam ultima sansa de a-si forta norocul, altminteri urmand sa ramana in afara jocului. Este de presupus ca va face tot ce e posibil ca sa obtina nominalizarea pentru candidatura la Primaria Capitalei. O nominalizare perdanta din start. Or, PSD-ul a cam ajuns la concluzia ca in locul unei infrangeri asteptate este preferabila o victorie, chiar si simulata, prin sustinerea lui Oprescu. Pentru asta au de inlaturat o ultima bariera: Vanghelie. Integrarea actuala in treburile organizatiei de municipiu este doar primul pas intr-o operatiune, daca nu de convingere, de inlaturare a acestuia din calea proiectului de cobeligeranta in campania anti-PDL, care devine, in ultima instanta, competitia alegerilor locale.