Punctul pe Y / marți 14 iunie 2011 Nr: 3306

Agenda prioritatilor

Nimeni - nici chiar cei mai apropiati colaboratori ai sai - n-ar putea sa prevada cu ce noua idee se va scula presedintele Basescu, pentru a o arunca in valtoarea disputei politice si a pune pe jar intreaga natiune. Cei mai optimisti isi imagineaza, probabil, ca in virtutea prerogativelor sale constitutionale, presedintele are o agenda de prioritati, bine pritocita de competentii sai consilieri si afisata la loc de cinste, unde sa o aiba permanent sub priviri - probabil langa bar. Iar pe aceasta agenda scrie, cu manuta domniei sale: „indeplinit”; „amanat”, „reconsiderat” sau chiar „anulat”. Si ca ordinea prioritatii se schimba in functie de context si de evenimente.

Ca lucrurile nu stau deloc asa, se vede cu ochiul liber. Prioritatile presedintelui coincid foarte rar cu cele ale Romaniei. Nici macar cu cele ale partidului de guvernamant nu se prea intampla sa se nimereasca. Pentru ca partidul nu are prioritati. Partidul are doar necesitati, care deriva din gandirea si actiunea prezidentiala. Sa fim seriosi: chiar il vedeti pe Emil Boc chinuindu-si creierii cu astfel de preocupari cand poate afla instant prioritatea doar raspunzand la telefon?

De cateva zile se pare ca prioritatea Romaniei este reimpartirea teritoriala. Din motive practice: prea multe institutii paralele, prea multa birocratie, prea multe cheltuieli. V-ati fi asteptat, poate, ca aceasta revelatie sa apara inainte de taierea lefurilor si a pensiilor, ca o solutie mai inteligenta si mai putin invaziva. Nu: atunci prioritatea o constituia revizuirea Constitutiei. Criza nu era chiar asa de importanta, mai ales ca dadea semne ca ar vrea sa ne ocoleasca. Acum a aparut chestia asta. A aparut, chiar daca in urma cu cateva luni cele mai autorizate voci din partid decretau ca nu este o prioritate. Si ca poate sa mai astepte. Ei bine, i-a venit sorocul. Iar Emil Boc stie deja cum va proceda: va face din 40 de judete vreo 8 sau 10 sau 12. Cum? Prin simpla asumare a raspunderii. Ce atata discutie? N-avem timp de asta, acum, cu atatea cestiuni arzatoare la ordinea zilei. Nici macar Legea Capitalei nu mai reprezinta o urgenta. Dupa ce s-au tavalit prin noroaiele politicii, in lupta dreapta, corp la corp, Udrea si Chiliman isi scutura linistiti hainele si decreteaza: n-avem nevoie de referendum! A zis-o chiar presedintele! Pentru ce sa cheltuim bani aiurea! Ramane cum am stabilit!

Cu reimpartirea: chiar nu m-as mira ca lucrurile sa fie atat de simple pe cat le considera premierul Boc. La urma urmelor, ce-ti trebuie mai mult decat un creion - mai bine ascutit decat cel al lui Molotov - ca sa trasezi noile granite judetene (sau regionale, ori voievodale, cum vreti sa le spuneti) si treaba sa mearga unsa mai departe?

Chiar asa!