Punctul pe Y / luni 06 iunie 2011 Nr: 3301

Sfatul rabinic al ambasadorului american

“Trebuie sa faceti mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri” - ne indeamna, intr-o maniera rabinica, ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.

Cu alte cuvinte: voi sunteti de vina ca noi nu va dam vize! Incercati sa luati mai multe vize decat refuzuri si problema se va rezolva!

Abordarea chestiunii este cel putin ciudata.

Problema vizelor este cel mai delicat aspect al relatiei romano-americane. Atunci cand au avut nevoie de suportul “noii Europe” pentru a-si legitima atacurile asupra Afganistanului si Irakului, oficialii de la Washington ne-au fluturat-o pe la nas, lasandu-ne sa intelegem ca disidenta noastra europeana va fi rasplatita in mod corespunzator. Am fost invitati la tratative bilaterale, tocmai pentru a se evita o abordare comuna, valabila pentru relatia cu Uniunea Europeana. Am cazut in plasa si ne-am ales doar cu promisiuni. Nici macar in programul Visa Waiver nu ne-am vazut trecuti, acolo unde se aflau deja colegi de ai nostri, europeni.

Sistematic, birocratia interna americana s-a dovedit mai puternica decat bunele intentii ale inaltilor oficiali. Bush a parasit Casa Alba fara a face nimic pentru cei alaturi de care, sold la sold, cu micul licurici Basescu, admirase miracolul curcubeului la Bucuresti. Obama a avenit si nu figuram in nici un fel pe agenda sa. In timp ce saptamanal mai aducem un sicriu din Afganistan sau Irak, compensatia se rezuma la investitii militare minore, pe aeroporturile Kogalniceanu si Deveselu, iar romanii care au nevoie sa calatoreasca peste ocean fac lungi cozi la ghiseele consulatului american, de unde primesc raspunsuri cel mai adesea aiuritoare, bazate in principal pe “flerul” functionarului de la ghiseu sau pe starea sa de spirit din ziua respectiva. Rata refuzurilor e mare - circa 30% - dar aceste refuzuri nu se bazeaza pe ratiuni si explicatii obiective. De redus aceasta rata o pot face doar ei, nu noi. O solutie - ne-o spune tot ambasadorul - ar consta in schimbarea criteriilor de intrare in programul Visa Waiver, agreata de Obama la Varsovia, si anume in inlocuirea criteriului refuzurilor cu acela al proportiei persoaneler care depasesc perioada de sedere legala dupa ce obtin viza. Criteriul refuzurilor este unul depasit de realitatea momentului care arata ca, avand posibilitatea sa lucreze in Europa, tot mai putini romani se aventureaza intr-o costisitoare calatorie peste ocean. Cert este ca actualele restrictii ii impiedica mai putin pe aventurieri si mai mult pe cei care doresc sa faca afaceri in State sau sa calatoreasca in scopuri turistice si care renunta de cele mai multe ori datorita complicatiilor pe care le prezinta obtinera unei vize.

Pana una-alta sa ascultam, insa, sfatul dlui ambasador si sa facem eforturi pentru a nu mai chiar atat de refuzati…