Punctul pe Y / vineri 03 iunie 2011 Nr: 3300

Cum a fost rapita toata conducerea Romaniei

In urma cu 16 ani, pe lacul Snagov, avea loc un episod pe care doar intamplarea l-a impiedicat sa intre intr-o antologie a evenimentelor fara precedent - si fara urmari.
Era solstitiul de vara si presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, isi serba ziua de nastere intr-una dintre locatiile de protocol din zona. Printre invitati se aflau aproape toti cei care detineau la acea ora o functie importanta in administratie, in frunte cu presedintele Iliescu, continuand cu premierul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, Oliviu Gherman, ministri, persoane cu rang inalt in ierarhia de partid, alaturi de jurnalisti, cativa oameni de cultura si reprezentanti ai noii clase a oamenilor de afaceri.

Unul dintre acestia - care-si datora notorietatea in special modului iscusit in care folosise instrumentul - inca ieftin - al publicitatii pentru a-si promova afacerile - a profitat de faptul ca vila sa se afla in vecinatate si a poposit la locul sindrofiei cu salupa nou-nouta pe care tocmai o achizitionase pentru a-si petrece in mod placut timpul liber. Si intrucat regulile de protocol erau ceva mai putin rigide decat cele de astazi, si-a permis sa-l invite pe sarbatorit impreuna cu cei aflati in preajma, la o scurta plimbare pe lac. Invitatia a fost acceptata cu entuziasm si Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Oliviu Gherman si alti cativa dintre cei aflati in preajma, printre care m-am numarat si eu, au trecut in salupa care a demarat in tromba, lasandu-i pe mal, cu gura cascata, pe baietii de la SPP, care nu au avut timp sa reactioneze si nici vreun alt vehicul acvatic cu care sa porneasca in urmarirea celor plecati.

Vreme de jumatate de ora, cat a durat plimbarea - extrem de apreciata de participanti - in locatia unde avea loc aniversarea, membrii serviciului de paza au trait un episod de cosmar, nestiind nimic despre soarta cremei tarii. A fost, practic, o deturnare care a lasat tara fara nici unul dintre cei mandatati de Constitutie sa ia decizii de orice fel. Insensibili la drama pe care o traiau oamenii generalului Dumitru Iliescu si la situatia fara precedent pe care o traiau acestia, invitatii de la bord au gustat din plin placerea de a naviga prin apele limpezi ale lacului. La reintoarcerea pe debarcader, un oftat de usurare s-a facut auzit din partea celor care aveau, pe vremea aceea (telefoanele mobile nu intrasera inca in uzul curent) la indemana doar binoclurile cu care sa monitorizeze traseul salupei.

Episodul a trecut, practic, neobservat, de o mass media mai putin insetata, pe atunci, de senzationalul cu orice pret.

De ce am readus in atentie acest episod? Pentru ca, astazi, autorul “deturnarii” si “rapirii” celor mai importanti demnitari ai statului isi sarbatoreste ziua de nastere. Cu aceeasi discretie, tact, si bun simt care l-au caracterizat dintotdeauna, ca om si ca membru respectat al comunitatii de afaceri. Il cheama Sandu Feig.

Post Scriptum.Dl general Gabriel Naghi imi atrage atentia ca domnia sa a apucat sa se afle pe ambarcatiunea respectiva, lucru care mi-a scapat si pe care tin sa il corectez.Deci SPP-ul a avut un reprezentant in aceasta croaziera, in persoana viitorului sau sef...