Punctul pe Y / Tuesday 03 May 2011 Nr: 3279

Osama: KO! Obama: OK!

Imagini în oglindã: 11 Septembrie 2001- popuaþia islamicã din Orient, manifestându-Âsi bucuria faþã de reuÂsita atacurilor teroriste din America. Secvenþe izolate de acelaÂsi fel, înregistrarte în New York. Satisfacþia succesului unui David arab în faþa Goliatului american.

2 Mai 2011, dupã aproape 10 ani: aceleaÂsi manifestãri de satisfacþie pe strãzile oraÂsului cel mai lovit de terorism, din partea rudelor Âsi prietenilor celor peste 3000 de oameni uciÂsi în atacuri.

10 ani de frustãri Âsi de umilinþã a trebuit sã treacã pentru ca America sã poatã dovedi cã este cel mai puternic stat al lumii Âsi cã cei care o înfruntã nu pot scãpa, indiferent unde s-ar ascunde.

ÂSi într-un caz Âsi în altul moartea nu poate, nu trebuie sã fie o bucurie. Este imoral Âsi indecent sã sãrbãtoreÂsti aÂsa ceva. Existã însã o logicã a dreptãþii în general, care poate transforma îndeplinirea unei sentinþe drepte Âsi meritate într-un motiv de satisfacþie. S-ar putea crede - iar mulþi chiar sperã - cã odatã cu ieÂsirea din scena istoriei a acestui personaj malefic lucrurile se vor îndreptata spre un fãgaÂs de normalitate. Cã pericolul terorismului scade proporþional cu rolul pe care l-a jucat promotorul sãu. S-ar putea ca lucrurile sã nu stea deloc aÂsa. Existã temeri justificate cã reþeaua teroristã nu va primi cu resemnare aceastã loviturã. ÃŽnsãÂsi decizia executãrii lui Osama, în locul capturãrii Âsi judecãrii, vrea sã spunã cã riscurile deþinerii acestuia în viaþã ar fi fost extrem de mari, putând genera un val de încercãri de Âsantaje, Âsi cã intrarea sa în maÂsinãria justiþiei ar fi putut conduce la rezultate neaÂsteptate Âsi nedorite. Chiar Âsi aruncarea trupului sãu în mare reprezintã expresia dorinþei Âstergerii oricãrei urme materiale a trecerii sale sângeroase prin aceastã lume.

Lunga vânãtoare a celui mai important trofeu terorist a luat sfârÂsit. ÃŽn mod firesc ar trebui sã se schimbe ceva în felul în care comunitatea internaþionalã trateazã fenomenul care a generat cele mai ample miÂscãri de forþe militare de dupã cãderea comunismului. Odatã cu Bin Laden dispare simbolul principal al forþelor identificate de comunitatea democraticã mondialã ca inamic fundamental Âsi fundamentalist al civilizaþiei occidentale.

Dupã 'Rãzboiul Rece', ar putea lua sfârÂsit Âsi 'Rãzboil Fierbinte' al terorii Âsi contra-terorii.

Ce razboi va mai urma?