Punctul pe Y / marşi 20 iunie 1995 Nr:

DE CE N-AU ZBURAT AMERICANII ?

Nepatrunse sunt caile Domnului si atunci cand e vorba de celebritati si eroism. Mass-media americana s-a intrecut pe sine, in ultimele
zile, popularizandu-l pe pilotul american de pe avionul F 16, doborat in Bosnia, ca pe un autentic erou national. in ce a constat eroismul? De fapt, este vorba ca o racheta ruseasca SAM, de vreo cateva zeci de mii de dolari, manuita de sarbii bosniaci, a doborat dintr-un foc un F16, de cateva zeci de milioane de dolari, manuit de un pilot american de la o baza din Italia a NATO. Cine e, de fapt, eroul ? Nu cumva sarbul care l-a prins in colimator si a actionat declansatorul rachetei ? Nu cumva sarbii, care continua cu o incapatanare specifica sa reziste asaltului supersofisticatei armade pacificatoare ? in orice caz, mi-e greu sa inteleg aceasta subtila metamorfoza, prin care cauza devine efect, iar efectul cauza, prin care invinsul devine invingator, iar invingatorul - oricat de efemer - invins. Asta tine insa de altceva, si anume de intensul razboi mediatic care a impartit, arbitrar, spatiul de conflict in buni si rai, de parca intr-un meci pe viata si pe moarte, asemenea catalogari mai sunt functionale.
Ma framanta, totusi, o intrebare: de ce americanii, care au adus la mitingul aviatic de la Baneasa doua aparate 'erou' F16 au refuzat sa zboare cu ele ?
Nu-mi ramane decat o singura explicatie, tipic romaneasca (daca nu cumva balcanica): cand te frigi cu ciorba, sufli si-n iaurt!