Punctul pe Y / marži 22 august 1995 Nr:

PRODUCTIVITATEA DIPLOMAŽIEI CULTURALE

Mandatul dlui Haulica la UNESCO se apropie desfarsit si probabil ca, asemeni oricarui om aflat intr-o astfel de functie, si domnia sa isi va face un bilant, cu credit si debit, al lungii adastari pe malurile Senei in calitate de ambasador pe langa principalul organism cultural global. S-ar putea ca bilantul domniei sale sa nu coincida cu cjel pe care vom incerca noi sa-l facem si este firesc, pentru ca ne aflam intr-o zona in care subiectivitatea domina cu autoritate prin elemente necuantificabile.

Dl Haulica a fost (si este inca) unul dintre cei mai scumpi diplomati romani. Mai scump chiar decat a fost Aurel Dragos Munteanu, ale carui extravagante au costat serios vistieria Externelor. Domniei sale i s-a pus la dispozitie un vast apartament, de 540 mp pe bd De la Grande Armee, in buricul Parisului, a carui chirie este de 7 000 dolari pe luna, ceea ce inseamna 84 000 dolari pe an si vreo 420 000 in cei cinci ani de cand e acolo. A mai beneficiat si de doua posturi de secretari, dintre care doar unul a fost ocupat, temporar. Ce a produs dl Haulica in acest interval ? in afara de cuvantari ocazionale, a organizat o expozitie de arta romaneasca la Jardin de Bagatelle (un fel de gradina botanica) si a reusit sa puna cateva placute pe la manastirile din Moldova. Cam atat. Sa nu intrebati de burse UNESCO pentru artisti romani, ca n-au fost. Sa nu intrebati de ce o persoana cu calificarea domniei sale n-a vazut ca cele doua statui ale lui Apostu se degradeaza in gradina ambasadei, pentru ca locul lor e in interior si, mai ales, sa nu va intrebati de ce vocea autoritara a domniei sale nu s-a facut auzita in dezbaterile referitoare la falsurile Brancusi.

Pentru jumatatea de milion de dolari cheltuita, dl Haulica crede insa ca a insamantat idei si ca acum, cand ar fi vremea culesului, trebuie - din nefericire - sa paraseasca postul. E un punct de vedere salvator si nadajduiesc ca ceva roade se vor arata. Dar daca nu ?