Punctul pe Y / joi 02 martie 1995 Nr:

O REPARAÞIE PENTRU BOGDAN TINTEANU

Cazul Bogdan Þinteanu, sotul victimei si amantul criminalei de la Ploiesti, readuce in atentie o mentalitate totalitara de care compartimentele justitiei si ale organelor de represiune se desprind cu greu: decat sa scape un vinovat, mai bine sunt pedepsiti zece nevinovati! Principiul de baza al dreptului democratic suna insa exact pe dos: mai degraba sa scape zece vinovati decat sa fie pedepsit un nevinovat! Chestiune de umanism, in ultima instanta, desi modul in care se aplica la noi legea in tranzitie este paradoxal: asistam cu uimire la pleiada de borfasi notorii si de criminali inraiti care scapa printre degetele unei justitii suspect de intelegatoare sau nefiresc de umaniste, in timp ce niste amarati iau ani grei pentru te miri ce fapte la care i-a impins foamea, sau nestiinta, sau disperarea.

Cazul Bogdan Þinteanu este unul mai complex. Pentru ca intransigenta legii s-a manifestat de data aceasta si ca un reflex al abuzurilor presei. O presa ahtiata de scandalul care o poate vinde mai bine si in numele caruia se poate deda la orice speculatii. Una dintre aceste speculatii a fost ca Roxana Calin 'nu putea' sa comita singura omorul si ca trebuia sa fi avut un complice. Victima acestei speculatii a fost nefericitul Bogdan Þinteanu, caruia nimeni nu-i va putea reda cele 5 luni de cosmar petrecute in celula.

Ar exista, poate, o palida reparatie: ca cei care au semnat si au aplicat cu usurinta aceasta masura sa treaca la randul lor prin acest calvar. De ce nu, la urma urmelor ?