Punctul pe Y / Wednesday 02 November 1994 Nr:

Privelegiul calestii regale

Astazi incepe vizita in regatul Marii Britanii a presedintelui lliescu. Este primul contact oficial la nivel inalt (trecuta prezenta a dlui lliescu s-a datorat unui eveniment international a carui gazda era Marea Britanie) dintre cele doua tari dupa istorica, triumfala vizita pe care a facut-o Ceausescu in anii sai de glorie in care capetele incoronate sau doar mandatate ale Occidentului vedeau in el pionul otravit de pe tabla de sah a Moscovei.
Momentul de acum are o semnificatie aparte: dupa vreo 4 ani de raceala si chiar ostilitate din partea Londrei, relatiile bilaterale cunosc nu doar o deschidere, ba chiar si un suport de bunavointa, din care o parte vine, desigur, pe fondul 'garantiilor' americane. Dl lliescu va purta discutii cu premierul Major si cu seful diplomatiei Hurd, solicitand din partea gazdelor o mai mare implicare din punct de vedere economic si logistic in traversarea perioadei de tranzitie, pentru o tara in care Marea Britanie -destul de izolata in fosta Europa de Est de buldozerul german si de fanfara franceza -poate gasi un punct de sprijin si un aliat de nadejde in jocurile care se fac pentru stabilirea noii configuratii a sferelor de influenta.
Dl lliescu nu va beneficia insa de privilegiul pe care l-a avut predecesorul sau: acela de a se plimba cu caleasca regala. Nu doar datorita unor posibile rensentimente ale verisoarei lui Mihai, cat, poate, datorita unui 'principiu' politic: caleasca era rezervata doar liderilor comunisti, lliescu este un simplu 'fost'...