Punctul pe Y / joi 02 februarie 1995 Nr:

O logodna ratata

Ea - juna, de familie buna, educata si avand pe putin 12 nasi, toti cu conturi solide in banca si gospodarii aratoase. El - june destept, dar scapatat, provenind dintr-o familie cam dezorganizata (pe motiv de optiuni politice diferite) si traind intr-o casa grevata de o groaza de datorii (externe). Cei doi s-au vazut (in urma cu vreo 5 ani), s-au placut (in urma cu doi ani) si au hotarat sa-si uneasca destinele, mai intai printr-o logodna si apoi, dupa ce pretendentul va fi demonstrat ca e in stare sa se imbrace decent si ca are cu ce sa cumpere inelul de casatorie, sa-si uneasca destinele.

Ieri, la logodna a fost prezenta logodnica cu cei 12 nasi si logodnicul, pierdut prin asistenta. Au lipsit cu desavarsire parintii logodnicului, rubedeniile acestuia fiind prinse cu treburi si certuri prin sat...

Sper ca parabola e destul de stravezie pentru a ilustra ce s-a intamplat la momentul (festiv) al asocierii Romaniei la Uniunea Europeana. Ambasadorul francez (Franta se afla la presedintia Comisiei) si-a adunat colegii pentru a ura, impreuna, in fata ziaristilor, mult noroc si succes Romaniei in noua sa calitate ce ar urma sa o transforme (pe la finele mileniului) in membru plin al Casei Comune. Oficialitatile romanesti au ignorat pur si simplu momentul, nemarcandu-l prin nici o manifestare, prin nici o declaratie si lasandu-l sa treaca precum o noua ocazie, dintre multele pe care le-au ratat sistematic si cu nonsalanta.