Punctul pe Y / joi 12 ianuarie 1995 Nr:

Puciul din 12 ianuarie

In urma cu cinci ani, in Piata Victoriei se desfasura prima dintre secventele care aveau sa bulverseze pana la ininteligibil marele show al Revolutiei Romane. Daca pana atunci totul paruse a decurge intr-o armonie perfecta, emanatii constituind o echipa solida ce n-avea alt interes decat binele poporului scapat de flagelul ceausist, cea de-a 22-a zi a noii epoci marca semnele unei reale lupte pentru putere in cadrul CFSN-ului, avandu-l ca exponent principal pe Dumitru Mazilu, fost securist, fost diplomat, fost disident si un extrem de nesatisfacut 'numar 2' in noua ierarhie.

Cat de mult si-a dorit Mazilu sa devina 'numarul unu' a fost evident in acea tragi-comedie jucata pe TAB-ul din Piata Victoriei, in care a scandat, cu multimea, succesiv, 'Moarte securistilor!' si 'Jos lliescu!', intr-o prima si aproape reusita incercare de manipulare a strazii.
Si, daca schimbarea de vremuri si metode n-ar fi fost, totusi, o realitate, putin ar fi lipsit sa fi avut un presedinte-securist. Cu 50 de ani in urma, o astfel de incercare nereusita s-ar fi soldat cu lichidarea fizica a temerarului, dupa cum succesul ar fi fost platit in acelasi fel de catre contracandidati.

Astazi, invinsul din 12 ianuarie e ambasador...