Punctul pe Y / luni 09 ianuarie 1995 Nr:

Mingea e in terenul nostru

'In Romania exista un sistem democratic asemanator celor din tarile dezvoltate ale Occidentului. Elementele acestui sistem sunt partidele politice, sindicatele, diferitele organizatii ale societatii civile si o retea complexa de mass-media'. Sunt cuvintele presedintelui lliescu, citate dintr-un interviu acordat ziarului '9 O'Clock' din 22 decembrie 1994.

Aceasta democratie este in pericol. Criza permanenta de hartie care nu a putut fi rezolvata pana in prezent de guvern, ameninta presa independenta din Romania. Cuvintele presedintelui risca sa devina un soi de public-relation pentru exterior. Existentia unei prese libere si puternice este asigurata de principiile cartei ONU. Žarile care nu-si doresc sa fie respectate de catre comunitatea internationala doar pentru succesele echipelor lor de fotbal garanteaza conditii favorabile pentru mass-media. Altfel, ele risca sa fie rapid izolate, ceea ce este dezastruos, inclusiv pe plan economic.

'De acum, mingea este in terenul nostru. Acest lucru trebuie inteles de persoanele care au responsabilitati' - a mai declarat presedintele in amintitul inverviu. Problema hartiei este una dintre chestiunile delicate care pune accentul pe discrepantele dintre vorbe si fapte. Domnul lliescu este el insusi unul dintre jucatorii care trebuie sa loveasca in mod inteligent balonul, gasind solutiile. Subiectul este urgent pentru ca miza partidei este insasi reputatia internationala a Romaniei. Care este o prerogativa prezidentiala chiar intr-un sistem de separatie a puterilor.