Punctul pe Y / vineri 06 ianuarie 1995 Nr:

S-a intrerupt circulatia

Va mai amintiti poate de groaza cu care asteptau automobilistii, pana in '89, prima zapada a iernii cand, indiferent de grosimea stratului de nea, circulatia se intrerupea pana in primavara, scutind alaiurile prezidentiale de interferentele in trafic ale particularilor.

Ca in multe alte domenii, statul (prin reprezentantii sai), isi asuma sarcina de a sti ce era bine pentru soferul roman, aparandu-i integritatea fizica si financiara pana dincolo de limitele bunului simt. intr-o societate strict controlata, una dintre putinele libertati de care ne mai puteam bucura era si aceea de a ne misca pe patru roti. O libertate scump platita si ingradita continuu. Pentru ca asupra conducatorilor auto s-au abatut sistematic cele mai multe si mai absurde restrictii, profitandu-se de un domeniu in care, gratie numarului de inmatriculare, se putea exercita un control absolut al miscarii si persoanelor.

Am ramas, parca, si acum, cu o teama asunsa in suflet ca iarna nu aduce cu sine numai frigul, ci si oprirea circulatiei. Care, ieri, s-a si oprit! E drept, doar in acele cazuri in care soferii insisi au considerat ca este mai prudent si mai sanatos sa-si lase masina acasa pana se curata zapada. Daca o mai curata cineva...