Punctul pe Y / marți 20 decembrie 1994 Nr:

Romanii, intre bisnita si business

Dispretul sistemului comunist fata de afaceri a fost atat de adanc implantat in constiintele celor care au fost educati in spiritul 'omului nou', incat notiunea isi mai pastreaza si astazi o conotatie daca nu peiorativa, macar vinovata. in directa legatura, termenul englezesc business a fost asimilat de vocabularul autohton in cunoscuta formula 'bisnita', cu trimitere directa la o categorie repudiata si chiar reprimata cu mijloacele vremii.

incercam, astazi, sa reabilitam termenul si notiunea, cu sentimentul clar ca fara 'business'-mani este greu de conceput o autentica economie de piata. Poate ca dintre bisnitarii de ieri s-au afirmat si unii dintre afaceristii de astazi, dar este suficient sa ne aruncam o privire asupra 'Who's Who'-ului national ca sa vedem ca, in marea lor majoritate, ei sunt oameni cu buna pregatire (cea mai importanta, poate, mostenire a trecutului) si care au reusit sa se adapteze mai repede si mai bine rigorilor pietei libere - initiativa, curajul, clarviziunea si realismul.

Clasa noua, in formare, a oamenilor - si femeilor - de afaceri s-a bucurat, de la bun inceput, de atentia si suportul 'Libertatii', ambele izvorate din convingerea ca aceasta poate constitui motorul unei evolutii necesare, lata de ce este, pentru noi, nu numai o confirmare, dar si o satisfactie de a-i avea alaturi, in aceasta seara, la Gala Business Club, pe aceia care-si leaga numele si efortul de o tranzitie efectuata la baza. Adica acolo unde se afla omul capabil sa-si asume riscul.