Punctul pe Y / Thursday 15 December 1994 Nr:

Lideriada

Simptomul resitean este tipic pentru starea actuala a unei economii care nici de piata n-a devenit si nici prea centralizata nu mai este. Dar nu despre el vreau sa scriu in aceste randuri, ci despre un fenomen manifestat cu precadere in aceasta perioada: competitia acuta dintre liderii sindicali - Lideriada! Adusi in primul plan al atentiei publice de modificarea de statut a fostei 'curele de transmisie', primii lideri sindicali au cules din plin roadele unei glorii generate in special de lipsa de autoritate si de slabiciunile noului sistem.intr-o competitie politica acuta, sindicalistii au venit cu avantajul unui electorat omogen si clar inmatriculat, in permanenta stare de ofensiva. Intransigenta si apetitul critic le-au adus liderilor, aproape automat, avantajele de care oamenii politici se bucura rar sau doar din patru in patru ani.

Unii - se cam stie care - au folosit bine intervalul, capatuindu-se in ograda Executivului. Altii au fost prompti in a accede la tribuna resiteana. Notele acute emise acolo ii vor ajuta, cu siguranta, sa aspire si ei, peste catava vreme la noi fotolii. Vor pleca ei, vor veni altii, capabili sa strige mai tare.

De ramas, raman tot cei din strada, la fel de convinsi ca cei de sus stiu ce e bine pentru ei si la fel de pacaliti ca de fiecare data.