Punctul pe Y / joi 28 aprilie 2011 Nr: 3276

Plange politica de mila presei

Bocitoarele presei romane, Elena Udrea si Roberta Anastase, au deplans cu lacrimi amare, la Ploiesti, starea jalnica in care a ajuns mass-media. Ministresa Dezvoltarii si-a exersat coarda analitica declarand ca disputa dintre Vantu si Ghita „arata situatia dramatica in care se afla presa romaneasca, sub controlul unor grupuri de interese economice obscure”.

Plange ciob de oala sparta! - ar putea exclama, la unison, Vantu si Ghita, demonstrand totosata ca ei sunt cei care fac sa functioneze economia de piata, si nu Guvernul si Parlamentul, din care fac parte cele doua dive, putand, la randul lor, sa-si exprime ingrijorarea fata de situatia dramatica in care se afla politica romaneasca, sub controlul unor grupuri de interese „nu chiar atat de obscure”. Ba, as spune, foarte cunoscute.

Bref: situatia presei este intr-adevar proasta. Nu mai proasta, insa, decat a politicii sau a altor domenii importante ale vietii publice. As spune ca e chiar consonanta, in interiorul sau manifestandu-se aceleasi vicii care populeaza restul societatii - intre care lipsa de credibilitate este cea mai grava. Daca ar fi sa vorbim despre diferente, una dintre acestea ar marca declinul presei ca fiind de data mai recenta, determinat in special de deteriorarea cadrului general. Imi amintesc ca inca cu 7-8 nai in urma, presa se mai bucura de increderea publicului, acesta vazand in mass-media unul dintre pilonii de rezistenta ai natiunii in fata ofensivei coruptiei si a grupurilor de interese. La starea sa actuala au contibuit, in mod sigur, oameni de calibrul lui Vantu sau Ghita, veniti dinspre business cu intentia clara de a face din presa un instrument de presiune si de atingere a propriilor scopuri economice.

Dar, ca in bussines, in general, acestia n-au reusit sa confere instrumentului lor forta economica necesara. Vantu a ajuns datorita unui management fantezist si aventuros pe marginea colapsului, fiind nevoit sa recurga la „ajutorul” unui personaj minor precum Ghita, intr-un aranjament de o dubiosenie totala. Ghita promitea sa investeasca 75 milioane euro (!!) in grupul de presa falit. De unde? Nimeni nu stie! Vantu ii oferea cu generozitate suspecta managementul, stiind bine ca ploiesteanul nu reusise sa rupa nici macar gura Ploiestiului cu managementul necunoscutlui sau trust de presa locala...

Stau si ma gandesc ca, extrapoland termenii, putem vedea in „cazul Realitatea” un „caz Romania” in care „proprietarul” PNL, nemaireusind sa o scoata la capat, ar preda „managementul” unui tehnocrat oarecare, cu conditia sa poata ciupi de la aceasta „mita” cu care sa supravietuiasca ”mogulii” sai centrali si locali.